Εκπαιδευτικός μέλος της ΟΙΕΛΕ κέρδισε δικαστικά - παράνομη η απόλυσή της

Πολύ σημαντική νίκη για όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αποτελεί η απόφαση-σταθμός του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωσε εκπαιδευτικό, η οποία απολύθηκε από το σχολείο της, επειδή διεκδίκησε τα νόμιμα δικαιώματά της (αρνήθηκε τη βλαπτική μεταβολή του ωραρίου εργασίας της).

Η εκπαιδευτικός ΠΕ 11 Παπαδοπούλου Παναγιώτα, επειδή ακριβώς επέδειξε τη γενναία αυτή συμπεριφορά, στοχοποιήθηκε από την ιδιοκτησία των Εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη, η οποία επιχείρησε να απομακρύνει την «ενοχλητικη» εργαζόμενη. Η εκπαιδευτικός προσέφυγε τόσο στο ΠΥΣΠΕ Δ’ Αθήνας, όσο και στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών θεωρώντας ότι η απόλυσή της είναι παράνομη ως καταχρηστική. Θυμίζουμε ότι το ΠΥΣΠΕ δικαίωσε την εκπαιδευτικό.
Παρομοίως, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών είναι καταπέλτης υπέρ της εκπαιδευτικού. Η καταγγελία σύμβασής της χαρακτηρίζεται «εγωιστική και εκδικητική», καθ’ υπέρβαση του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα και έγινε, επειδή η εργαζόμενη διεκδίκησε τα εργασιακά της δικαιώματα.

Η απόφαση είναι σημαντική για έναν ακόμη λόγο. Θέτει ευθέως ζήτημα νομιμότητας των αναιτιωδών καταγγελιών σύμβασης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μια καταγγελία σύμβασης χωρίς επαρκή αιτιολόγηση παραβιάζει το άρθρο 30 των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.!

Εκτός από την κήρυξη της απόφασης ως καταχρηστική, η απόφαση του δικαστηρίου επιδικάζει στην εκπαιδευτικού μισθούς υπερημερίας ύψους 6.000 περίπου ευρώ και άλλες 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Την Παναγιώτα εκπροσώπησε στο δικαστήριο η νομικός Κάτια Λαϊνά, συνεργάτιδα του δικηγορικού γραφείου του Γ. Κατρούγκαλου.

Θυμίζουμε εδώ ότι η ιδιοκτησία του Εκπαιδευτηρίου Λαμπίρη είχε προσφύγει κατά της απόφασης του ΠΥΣΠΕ που είχε θεωρήσει την καταγγελία σύμβασης της συναδέλφισσας παράνομη ως καταχρηστική. Η προσφυγή είχε απορριφθεί με την απόφαση του Α 3 Ακυρωτικού Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (1287/2013).

Δείτε εδώ το εισαγωγικό και το καταληκτικό έγγραφο της δικαστικής απόφασης.
 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54