Κυβέρνηση- Ακτοπλόοι υποβιβάζουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Νομού Σάμου

Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που υπάρχουν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σάμου με τον Πειραιά προστέθηκε ένα ακόμη, αυτό της προσωρινής αποδρομολόγησης του πλοίου «European Express».

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου το πλοίο της Nel Lines δεν εκτέλεσε το προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμάνι του Πειραιά λόγω σχετικής απόφασης από την επιτροπή επιθεώρησης πλοίων.

Στην γραμμή μπήκε προσωρινά το άλλο πλοίο της Nel Lines «Θεόφιλος» το οποίο αναχώρησε την Κυριακή από την Σάμο και το επόμενο δρομολόγιο θα είναι την Πέμπτη αφού το συγκεκριμένο πλοίο εξυπηρετεί και την γραμμή που συνδέει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την Καβάλα.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Σάμου Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους παρουσία του νομικού συμβούλου της Π.Ε. Σάμου και με τη συμμετοχή του δημάρχου Σάμου, του προέδρου του Επιμελητηρίου και ύστερα από τηλεφωνικές επαφές με τους δημάρχους της Ικαρίας, των Φούρνων και του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου αποφασίστηκε, η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για την άθλια και ανύπαρκτη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του νομού, η υποβολή και συζήτηση του θέματος, εκτός ημερησίας διάταξης στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου και η συνάντηση έως το τέλος της εβδομάδος, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφερειακής Αρχής και των Τοπικών Φορέων, με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου στον Πειραιά.

Για το ίδιο θέμα υπήρξε και ανακοίνωση της Μητρόπολης Σάμου η οποία κάνει λόγο για ενδεχόμενες απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν από την αγανάκτηση του Σαμιακού λαού με την συνεχιζόμενη υποβάθμιση των συγκοινωνιών.

Πηγή: AMΠΕ

όμου να εξυπηρετεί τα δύο λιμάνια του νησιού

Σε απόγνωση οι κάτοικοι Σάμου – Ικαρίας – Φούρνων
 
Οι χειρότεροι φόβοι των νησιωτών επιβεβαιώνονται μετά και την τελευταία ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΝΕΛ, που μειώνει τα δρομολόγια στο νησί των Ικάρων, της Σάμου και των Φούρνων.
 
Σε αγωνιστική ετοιμότητα κοινωνικοί , οικονομικοί και πολιτιστικοί φορείς που βιώνουν την πλήρη απαξίωση των τοπικών κοινωνιών, μετά και την διακοπή των δρομολογίων του European Express την περασμένη Παρασκευή 18 Ιανουαρίου και την αντικατάσταση του με το πλοίο «Θεόφιλος» για περιορισμένα δρομολόγια Το Θεόφιλος που εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος την ακτοπλοϊκή σύνδεσητης Βόρειας Ελλάδας θα εξυπηρετεί πλέον και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, 2 φορές την εβδομάδα, αφού θα πιάνει και Πειραιά.
 
Το γεγονός καταγγέλλει η Δημοτική Αρχή Ικαρίας τονίζοντας την ανάγκη άμεσης επίλυσης του ζητήματος. Όπως επισημαίνεται η εταιρία NEL υποχρεούται βάση νόμου να εξυπηρετεί τα δύο λιμάνια του νησιού(Εύδηλο και Άγιο Κήρυκο) με 3 δρομολόγια την εβδομάδα, κανονισμός που τη φετινή χειμερινή περίοδο ουδέποτε εφαρμόστηκε.
 
«Δεν είναι αρκετό που ταξιδεύουμε με γερασμένα, αργοκίνητα πλοία σε πελάγη δύσκολα, όπως το Ικάριο, όπου υπάρχουν λόγω καιρικών συνθηκών, πολλές μέρες αποκλεισμού και απομόνωσης;
 
Γιατί θα πρέπει να είμαστε και έρμαια στα επιχειρηματικά σχέδια που συνοδεύουν τις συμφωνίες εξυγίανσης των ακτοπλοϊκών εταιρειών;
 
Γιατί το Υπουργείο Ναυτιλίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δεν επεμβαίνει και αφήνει να υπονομεύεται η επιβίωσή μας και η δυνατότητα ανάπτυξης του ακριτικού νησιού μας;»
υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Δήμους Ικαρίας.
 
Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ κάτοικοι και φορείς ευελπιστούν στην άμεση επίλυση του ζητήματος, με τη δρομολόγηση κάποιου πλοίου, που θα τηρεί τις προϋποθέσεις και θα εξυπηρετεί τις ζωτικές ανάγκες των νησιωτών, που αισθάνονται με αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
 
 
Πηγή- αναδημοσίευση: Ικαριακή Ραδιοφωνία 92.8fm – ikariaki.gr
 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54