Κραυγή απόγνωσης: Ξαναλειτουργήστε το ιατρείο πόνου στο Γ.Ν. Πατησίων



Το καλοκαίρι χωρίς προειδοποίηση παρακολουθήσαμε από τις τηλεοράσεις την διάλυση  του ΓΝ Πατησίων. Έγινε ο σχετικός ντόρος διαμαρτυρίες κατοίκων , εργαζομένων και το θέμα τείνει να  ξεχαστεί .


Το Υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρχε ανάγκη για τη λειτουργία Νοσοκομείου στην Αθήνα και ότι όλα τα περιστατικά εξυπηρετούνται από τους Αγίους Αναργύρους που βρίσκονται στην Κάτω Κηφισιά.


Περίπου εβδομήντα περίπου άνθρωποι αποτελούν τις παράπλευρες απώλειες ενός ανελέητου οικονομικού πολέμου που συρρικνώνει συνεχώς τις δομές υγείας και περίθαλψης στην Αθήνα αλλά  και στην Ελλάδα γενικότερα.     


 Εβδομήντα άνθρωποι χτυπημένοι από βαριές ασθένειες έβρισκαν ανακούφιση στο Ιατρείο Πόνου το μοναδικό στην περιοχή.
Σε αυτό, οι αναισθησιολόγοι παρείχαν ανακούφιση σε ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος, το AIDS, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση κ.α. Παρείχαν συμβουλές, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και συγκεκριμένη ιατρο-νοσηλευτική φροντίδα. Τα ιατρεία πόνου στοχεύουν στην ανακούφιση από τον πόνο, στην παροχή βοήθειας για καλύτερη αξιοποίηση των λειτουργικών δραστηριοτήτων, στην επανάκτηση της αυτοπεποίθησης του ατόμου και στην επανένταξή του στο κοινωνικό σύνολο.


Η Θεραπεία είναι μακροχρόνια και επίπονη. Εισαγωγή ενέσεις στην σπονδυλική στήλη με ναρκωτικές αναλγητικές  ουσίες ,επιστροφή στο σπίτι με τη βοήθεια ασθενοφόρου και συνοδού. Ένας Γολγοθάς για τους βαριά ασθενείς που τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν την απόσταση, το μη στελεχωμένο με  εξειδικευμένους  Γιατρούς και  προσωπικό νέο Ιατρείο ,καθώς και την επιμήκυνση του χρόνου αναμονής .


Οι επιστολές και οι κινητοποιήσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα . Η συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κύριο Άδωνι Γεωργιάδη  δεν κατέστη δυνατή ο Πρόεδρος της δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός δεν τους απάντησαν ποτέ.
Ωστόσο δεν το βάζουν κάτω αγωνιστές στη ζωή προσπαθούν να επαναλειτουργήσουν το Ιατρείο Πόνου μολονότι όπως ξεκαθάρισε στην επικεφαλής των ασθενών που προσπαθούν να ανακτήσουν την χαμένη τους αξιοπρέπεια  κυρία Ιωάννα Βλάσση, η Γραμματέας του Υπουργού ¨Αφού ο Υπουργός έβαλε την υπογραφή του δεν μπορεί να την πάρει πίσω άρα δεν γίνεται τίποτα ¨.

Αλλά μάλλον έγινε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού βιώνουν στο πετσί τους αυτό που οι ¨άλλοι¨ αποκαλούν γενικά και αόριστα Μνημόνιο.
  Στη διάθεσή μας έχουμε τις ενυπόγραφες επιστολές των ασθενών, τα συμπεράσματα γαι τις επιλογές που εφαρμόζονται στο χώρο της Υγείας …. Κοινά για όλους.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21/01/2014 - 10:35