Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ηρακλείου

Περιορισμό της δόμησης, ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και αναβάθμιση του ρόλου των πόλεων προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη και καθοριστική φάση του Χωροταξικού Σχεδιασμού της Κρήτης, η οποία παρουσιάζεται σήμερα στα Χανιά από τη μελετητική ομάδα και στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

«Πυρά» τόσο από τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννη Κουράκη όσο και από τον δήμαρχο Γόρτυνας Νίκο Σχοιναράκη κατά της απόφασης για εθελοντική κινητικότητα προσωπικού από δήμους που δεν έχουν καταφέρει να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους και απολύσεις από δημοτικές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Την ίδια ώρα, αγωνία για το μέλλον τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του δήμου Γόρτυνας, που είναι ανάμεσα στους 17 δήμους από τους οποίους θα ξεκινήσουν οι απολύσεις.

100 στρέμματα μοναστηριακής γης παραχωρούνται προς χρήση σε 25 δικαιούχους από την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου. Σε καθένα από τους δικαιούχους, που προκρίθηκαν μετά από την αξιολόγηση από αρμόδια επιτροπή συνολικά 59 αιτήσεων, θα παραχωρηθούν από 4 στρέμματα γης στην περιοχή Πορτέλα, στο Χόνδρο Βιάννου.

Υπόθεση αγοραπωλησίας βρέφους αποκαλύφθηκε στο Ρέθυμνο, με πρωταγωνιστές μια 51 ετών επιχειρηματία και  τον 58χρονο σύζυγό της, που κατηγορούνται ότι υιοθέτησαν παρανόμως ένα αγοράκι, πληρώνοντας 30 χιλιάδες ευρώ. Τα χρήματα φέρονται να μοιράστηκαν ένας δικηγόρος από την Αθήνα, μια νοσηλεύτρια από το νοσοκομείο της Χαλκίδας και η 33χρονη Βουλγάρα μητέρα του παιδιού. Σε βάρος και των πέντε έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ το βρέφος παραμένει με το ζευγάρι έως ότου κινηθούν οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες.

Στις 4 Φεβρουαρίου θα γίνει η δημοπράτηση του έργου Παχιά Άμμος – Σητεία, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Ο ίδιος παραβρέθηκε χθες σε σύσκεψη με τους φορείς και το δημοτικό συμβούλιο Σητείας, όπου, μεταξύ άλλων τονίστηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι και στο οδικό δίκτυο Αγίου Νικολάου – Σητείας και Χαμεζίου – Σητείας.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Αναλήψεως μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από το δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη και τον ανάδοχο του έργου. Με αρχικό προϋπολογισμό 1 εκατομμύριο 750 χιλιάδες ευρώ και συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης 12 μήνες, το έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, περιλαμβάνει, εκτός από την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και την κατασκευή δικτύου πεζοδρόμων στην περιοχή.

Ορκίζεται σήμερα και αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα ο νέος υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, γιατρός γυναικολόγος – μαιευτήρας Γιώργος Λυρώνης.

Την αντίδραση της στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη «κλειστή» θάλασσα της Μεσογείου επαναδιατύπωσε η Περιφέρεια Κρήτης μέσω της Επιτροπής Περιβάλλοντος, τα μέλη της οποίας ενημερώθηκαν για τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει από τον περιφερειάρχη.

Την ίδια ώρα, το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και οι Σύλλογοι των Διπλωματούχων Μηχανικών της Ανατολικής Κρήτης με επιστολή διαμαρτυρίας ζητούν από την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στο σχεδιαζόμενο καταποντισμό των  χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο και από τον πολιτικό κόσμο να εναντιωθεί ενεργά σ’ αυτή την απόφαση.

Ένοχος για τις πλημμύρες στην οδό Πλαστήρα το Νοέμβριο του 2009 και τον Ιανουάριο του 2010 κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας Ηρακλείου Βαγγέλης Σισαμάκης. Για την κατηγορία της πλημμύρας από αμέλεια του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών.

Ποινή κάθειρξης 5 ετών και 6 μηνών επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου σε 78χρονο από το Σκαλάνι για βαριά σκοπούμενη βλάβη σε βάρος συγχωριανού του, τον οποίο είχε μαχαιρώσει μετά από επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ τους.

Προσφυγή στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κατέθεσε χθες ο Εργοτέλης, καταγγέλλοντας τη σύμβασή του με τον Μπρούνο Χαλκιαδάκη. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες της Ηρακλειώτικης ΠΑΕ ο 21 ετών ελληνοβραζιλιάνος μεσοεπιθετικός απουσίασε κατ’ επανάληψη αδικαιολόγητα και δεν παρέστη ούτε όταν κλήθηκε εις διπλούν σε απολογία.


Σε απολογία κλήθηκε από την Πρωτοβάθμια  Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας η ΠΑΕ Πλατανιάς για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της στο κρητικό ντέρμπι με τον ΟΦΗ κατά την 20η αγωνιστική.  Ανάλογες κλήσεις πήραν ο Άρης, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο Πανιώνιος.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54