Chinaleaks: Στο φως στοιχεία για offshore εταιρείες της κινέζικης ελίτ

Άρχισε την Τετάρτη η δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με την παρουσία εταιρειών συγγενών κορυφαίων στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) σε φορολογικούς παράδεισους από τη Διεθνή Ένωση ΕρευνητώνΔημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists-ICIJ)

Η μη κερδοσκοπική ένωση, με έδρα στην Ουάσιγκτον, κατάφερε να αποκτήσειπρόσβαση στις βάσεις δεδομένων των εταιρειών Portcullis Trustnet (Σιγκαπούρη) και CommonwealthTrust Limited (Βρετανικές Παρθένες Νήσοι), που ειδικεύονται στη δημιουργία χρηματοπιστωτικών οργανισμών και εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους.

Τα στοιχεία αφορούν δραστηριότητες των παραπάνω εταιρειών τα τελευταία τριάντα χρόνια σχεδόν.Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, πάνω από 21.000 πελάτες από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ διαθέτουν μετοχές και άλλους τίτλους σε εταιρείες που εδράζονται σε φορολογικούς παράδεισους, ανάμεσά τους και συγγενείς υψηλόβαθμων στελεχών του ΚΚΚ. Ανάμεσα στα ονόματα ξεχωρίζει αυτό του Ντενγκ Τζια Γκούι, κουνιάδος του σημερινού προέδρου της Κίνας, Σι Τζιν Πίνγκ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, πάνω από 21.000 πελάτες από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ διαθέτουν μετοχές και άλλους τίτλους σε εταιρείες που εδράζονται σε φορολογικούς παράδεισους, ανάμεσά τους και συγγενείς υψηλόβαθμων στελεχών του ΚΚΚ. Ανάμεσα στα ονόματα ξεχωρίζει αυτό του Ντενγκ Τζια Γκούι, κουνιάδος του σημερινού προέδρου της Κίνας, Σι Τζιν Πίνγκ.

Η έρευνα ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια και τα πρώτα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη ταυτόχρονα σε πολλά έγκυρα έντυπα και ΜΜΕ ανά την υφήλιο, όπως η Süddeutsche Zeitung (Γερμανία), The Guardian (Ηνωμένο Βασίλειο), Le Monde (Γαλλία), El País (Ισπανία), CBC (Καναδάς), Le Soir (Βέλγιο), L'Espresso (Ιταλία), Asahi Shimbun (Ιαπωνία), Newstapa (Νότια Κορέα), Global Mail (Αυστραλία) και Ming Pao (Χονγκ Κονγκ). Η ICIJ ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει όόλα τα ονόματα που εμφανίζονται στις βάσεις δεδομένων το βράδυ της Πέμπτης.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54