Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων από το Φαρμακονήσι

Ολοκληρώθηκε, η πορεία της διαμαρτυρίας για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι καθώς και η συνέντευξη Τύπου με τις μαρτυρίες των επιζώντων. Μαρτυρίες από ένα ναυάγιο που έφεραν δάκρυα στα μάτια πολλών παρευρισκόμενων.  Στις παρεμβάσεις τους, οργανώσεις και κόμματα ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος όπως κατήγγειλαν επέδειξε πρωτοφανή πολιτική αναισθησία σπεύδοντας να βγάλει πόρισμα πριν καν γίνει έρευνα. Ζήτησαν ακόμα την  παραδειγματική τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών μιας «προσχεδιασμένης δολοφονίας».

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τρεις επιζώντες, που έχασαν γυναίκα και παιδιά στο ναυάγιο, επέμειναν στις συγκλονιστικές μαρτυρίες τους για τη στάση των αντρών του Λιμενικού, διαψεύδοντας κάθε πτυχή του σεναρίου «θαλάσσιας διάσωσης» που διακινούν οι αρχές.

«Λένε τώρα ότι όταν φτάσαμε στο νησί τους είπαμε «ευχαριστώ που μας σώσατε». Να τους πούμε «ευχαριστώ που μας σκότωσατε την οικογένεια, τους ανθρώπους μας»; Δεν είπαμε ευχαριστώ!

Κλαίγαμε εκείνη την ώρα, ζητούσαμε να μας βρουν όσο είναι νωρίς τα πτώματα ή αν είναι κάποιος ζωντανός. Δεν το έκαναν. Μας φέρανε δεκαπέντε διαφορετικά χαρτιά χωρίς να ξέρουμε αν αφορά το κινητό που χάσαμε, τις κάλτσες, τα ρούχα και τα πράγματα που έχασαν, ή τους ανθρώπους τους. Χωρίς διερμηνέα, χωρίς τίποτα, μας έβαλαν να υπογράψουμε τα χαρτιά χωρίς να ξέρουμε τι υπογράφουμε», είπαν.

Ακολούθως περιέγραψαν ως εξής την ανακριτική διαδικασία του Λιμενικού.

«Μας πηγαίναν έναν έναν σε γραφείο που είχε υπολογιστή, με ένα διερμηνέα που ήταν Πακιστανός που μιλούσε ουρντού και μας έλεγαν να μιλήσουμε σ’αυτόν. Ή φέρνανε παστόφωνο Αφγανό να μιλήσει με περσόφωνο ή φέρνανε περσόφωνο διερμηνέα να μιλήσει με παστόφωνο. Γινόταν μ’ένα τρόπο που όταν ερχόταν ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας να μας δει, έκλεινε τον υπολογιστή, καθόταν κάπως περίεργα, να μη φαίνεται τι μας ρωτάνε. Όλα αυτά τα κάνανε για να βγάλουν ένα συμπέρασμα ότι μας σώζανε, αλλά δεν ισχύει. Δεν είμαι απ’ αυτούς που ήρθαν κατευθείαν από το Αφγανιστάν εδώ. Έχω ζήσει σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, είναι η πρώτη φορά που συναντάω τέτοιου είδους αστυνομία και αρχές που μας αντιμετωπίζουν μ’αυτό τον τρόπο».

 

Διηγήθηκαν ακόμα,  όπως και κατά την άφιξή τους στο λιμάνι του Πειραιά, πώς χάλασε η βάρκα τους 100 μέτρα από τις ελληνικές ακτές και πώς χάρηκαν όταν είδαν το σκάφος του Λιμενικού να πλησιάζει.

Πίστεψαν ότι σώθηκαν. Αλλά το λιμενικό έδεσε τη βάρκα τους και τους τράβηξε με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς την Τουρκία. Το σχοινί κόπηκε. Το ξαναέδεσαν, αλλά το σκάφος του λιμενικού χτύπησε τη βάρκα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα και να μπουν νερά. Οι άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα. Το σκάφος του λιμενικού έκανε να φύγει, αλλά η μηχανή του σκάφους παρουσίασε πρόβλημα και έτσι πρόλαβαν οι άντρες να ανέβουν. Έβλεπαν στη θάλασσα τις γυναίκες, τα μωρά και τα παιδιά τους να παλεύουν με τα κύματα.

Παρακαλούσαν τους άντρες του Λιμενικού να τους βοηθήσουν, να δώσουν σωσίβια, να κάνουν κάτι.
«Φακ γιου», τους φώναζαν οι λιμενικοί και κλωτσούσαν όσους προσπαθούσαν να πιαστούν από το σκάφος ή από κάποιο ξύλο που έτειναν οι συμπατριώτες τους. Κι όταν το σκάφος του λιμενικού κατάφερε να φύγει αφήνοντας στη μέση της φουρτουνιασμένης θάλασσας 12 γυναικόπαιδα, οι λιμενικοί απειλούσαν τους επιζώντες να μην πουν τίποτα, διαφορετικά θα χάσουν και τη δική τους ζωή.

«Ο υπουργός λέει ότι πήγε το Λιμενικό να μας σώσει. Αυτό είναι ψέμα. Οι λιμενικοί πήγαν να μας πνίξουν. Κρίνετε εσείς: ποιος ξέρει πώς έγιναν τα πράγματα; Εμείς που τα ζήσαμε ή ο υπουργός που δεν είδε τίποτα απ’αυτά»; αναρωτήθηκαν. Και πρόσθεσαν: «Να έρθουν οι άντρες του Λιμενικού μπροστά μας, να κάτσουν απέναντί μας, και να μας πουν ότι όλα αυτά που λένε είναι ψέματα».

Νωρίτερα, η πορεία διαμαρτυρίας, περίπου 1000 αλληλέγγυων ολοκληρώθηκε με παρέμβαση στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας να μην προσαγάγει αναίτια τους επιζώντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι

«Θα είμαστε εδώ για να ελέγχουμε ότι η νομιμότητα δεν είναι γράμμα κενό και ότι κυρίως εκείνοι που έχουν κάθε δικαίωμα να προστατευθούν στην ύπαρξή τους, στην αξιοπρέπειά τους και στην παρουσία τους σ’αυτόν εδώ τον τόπο, δεν βάλλονται και δεν προσβάλλονται από όργανα του κράτους», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκ μέρους της επιτροπής των αλληλέγγυων που συναντήθηκε με το διευθυντή του ΑΤ Ομονοίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αφγανικής Κοινότητας Ταχίρ Αλιζαντά, χτες, πρώτη μέρα που ξημέρωσε για τους ναυαγούς στην Αθήνα, σημειώθηκαν τρία περιστατικά προσαγωγών επιζώντων για εξακρίβωση στοιχείων λίγα μέτρα έξω από το ξενοδοχέιο του Δήμου όπου διαμένουν.

Οι αστυνομικοί επέμεναν στην προσαγωγή παρόλο που οι επιζώντες τους έδειχναν τα έγγραφα αναβολής απέλασης που έχουν και παρόλο που τους συνόδευε ο κ. Αλιζαντά που εξηγούσε στους αστυνομικούς ποιοι είναι οι άνθρωποι.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25/01/2014 - 20:00