Ουκρανία: Απέρριψε η αντιπολίτευση την πρόταση Γιανουκόβιτς

Η ουκρανική αντιπολίτευση απέρριψε τελικά το βράδυ του Σαββάτου την πρόταση της κυβέρνησης  προς δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης να αναλάβουν κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις.

Η πρόταση ήρθε λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές προς αναζήτηση διευθέτησης της  βίαιης πολιτικής κρίσης που  ταλανίζει τη χώρα.

Στον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας Αρσένι Γιάτσενγιουκ προσφέρθηκε να αναλάβει το θώκο του πρωθυπουργού και στον Βιτάλι Κλίτσκο, διεθνώς γνωστό πυγμάχο, η θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για ανθρωπιστικά θέματα. Παράλληλα ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς εμφανίστηκε έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της Ουκρανίας για να μειωθούν οι εξουσίες του. Κάτι που αξίωνε  ο  Γιάτσενγιουκ,  επικεφαλής του κόμματος της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο, όπως και η υπόλοιπη αντιπολίτευση.


«Δεν θα υποχωρήσουμε. Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι που υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις τους», δήλωσε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο. Απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο του Κιέβου, ο Κλίτσκο επέμεινε ότι πρέπει να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία μέσα στο 2014 προκειμένου να φύγει από την εξουσία ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Γιάτσενγιουκ δήλωσε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) ότι η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά μόνο με σκοπό να οδηγήσει την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κίνημα της αντιπολίτευσης δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, δήλωσε.

Η κατάσταση στους δρόμους της χώρας παραμένει  ηλεκτρισμένη  με τις κινητοποιήσεις να έχουν εξαπλωθεί και έξω από το Κίεβο, ενώ οι ταραχές έχουν οδηγήσει ακόμη και σε απόπειρες εφόδου υπουργείων. Τη νύχτα σημειώθηκε έφοδος στο κτήριο της αστυνομίας στο Κίεβο.

 

Πηγή ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26/01/2014 - 12:55