ΙΟΒΕ: Εκτιμήσεις για ύφεση έως 5% το 2013

Δυσμενέστερες εκτιμήσεις κάνει τώρα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την πορεία της κρίσης το 2013, την ανεργία, ενώ παράλληλα προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση των ιδιωτικών επενδύσεων. Στην έκθεσή του για το β' τρίμηνο του 2013, το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα συρρικνωθεί φέτος με ρυθμό 4,8-5%, εκτίμηση η οποία είναι δυσμενέστερη από την αντίστοιχη έκθεση του α' τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Για την ανεργία, υποστηρίζει ότι θα κινηθεί ανοδικά και θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 27,8% και αυτό παρά την απορρόφηση μέρους των ανέργων από τουριστικές επιχειρήσεις τους θερινούς μήνες, όπου και αναμένεται άνοδος της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και την ενεργοποίηση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τα οποία προσφέρουν - πρόσκαιρη - απασχόληση σε ανέργους.

Μάλιστα, το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι «...δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις προκειμένου να εκδηλωθεί διεύρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας από τις εγχώριες επιχειρήσεις στους επόμενους μήνες» και εκτιμά ότι η πτώση των επενδύσεων αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 10% το 2013.

Πηγή: Ριζοσπάστης
 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54