Ο Κώστας Τζεβελέκος, εμπνευστής της ΜΚΟ "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης", επί ...το έργον. (ΦΩΤΟ, Έθνος)

Σκάνδαλο με νάρκες: "Αν βρείτε τα λεφτά, να μου γράψετε" φέρεται να δηλώνει ο εμπνευστής της ΜΚΟ

Χορό εκατομμυρίων έστησαν επιτήδειοι υπό τον "ανθρωπιστικό" σκοπό της αποναρκοθέτησης περιοχών του Λιβάνου. Το νέο σκάνδαλο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, μέσω της ΜΚΟ International Mine Initiative, με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Κώστα Τζεβελέκο προκάλεσε ζημία ύψους εννέα εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο ενώ ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου της ΜΚΟ, της συζύγου του, τριών εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων. Παρά την αστυνομική έρευνα, τα χρήματα του διδύμου Τζεβελέκου, δεν εντοπίστηκαν. Ο  ίδιος μάλιστα ο εμπνευστής της ΜΚΟ, φέρεται σύμφωνα με τα "ΝΕΑ", να είχε δηλώσει: " αν βρείτε τα χρήματα να μου γράψετε...". Ωστόσο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, κάμποσα και δη πολυτελή, ακίνητα σε Αθήνα και Ρόδο. Την ίδια στιγμή, οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο, δεν μπορούν να μην προκαλούν ερωτηματικά. Όπως το αν είναι δυνατόν, μια τέτοια κομπίνα από μια οργάνωση που δήθεν ασχολείτο με την εξουδετέρωση ναρκών, να στήθηκε δίχως πολιτικές πλάτες.

 

Σύμφωνα με το Κουτί της Πανδώρας, στην υπόθεση εμπλέκεται και ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, ο οποίος διετέλεσε γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών και φέρεται να υπέγραφε για να δίνονται κονδύλια στην εν λόγω ΜΚΟ.

Επίσης, δεν μπορεί να μην είναι άμοιροι ευθυνών οι πολιτικοί προϊστάμενοι των κατηγορουμένων, όπως ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος και ο διάδοχός του, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ειδικά για τον Ανδρέα Λοβέρδο, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη υποστηρίζει πάντως πως είχε καταλάβει την απάτη και δεν είχε υπογράψει απόφαση για χορήγηση 105 εκατομμυρίων ευρώ στη ΜΚΟ.

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή του ο  Γιώργος Παπανδρέου σημειώνοντας ότι κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας,  προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε τις ΜΚΟ

Σχολίαζε επίσης  ότι όσοι προσπαθούν να τον εμπλέξουν δια της πλαγίας στην υπόθεση "δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα".

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η δήλωση του διευθυντή της οικονομικής αστυνομίας Βασίλη Κοντογιάννη, ο οποίος τόνιζε ότι ο  έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη ΜΚΟ από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών ήταν ανύπαρκτος.

Και παρόλα αυτά, η  η χρηματοδότηση γινόταν κανονικά κι απρόσκοπτα, έως το 2004.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι ακόμα, ότι ουδείς γνωρίζει αν τελικώς οι αποναρκοθετήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ή όχι.

Πηγή: Κουτί της Πανδώρας - capital. gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18/02/2014 - 17:57