Success story απληρωσιάς στα ξενοδοχεία της Εύβοιας

Επανέρχεται με νέα καταγγελία, το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Εύβοιας, περιγράφοντας ένα τοπίο πλήρους διάλυσης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.



"Στην Εύβοια Τομέα ευθύνης του Σωματείου μας η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η απόγνωση που οδηγούνται καθημερινά οι εργαζόμενοι είναι σε τέτοια πρωτόγνωρα επίπεδα που καθιστούν επιτακτική την άμεση παρέμβαση της πολιτείας, για να υπάρξει στοιχειώδης θεραπεία και αλληλεγγύη σε ανθρώπους που πλήττεται βάναυσα η επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους.

Η πλειοψηφία των εργοδοτών στα Ξενοδοχεία οδηγούν στην εξαθλίωση το προσωπικό τους καθυστερώντας τη μισθοδοσία τους από μήνες μέχρι και χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια επισφάλεια των μελών μας δοκιμάζει και το Προεδρείο του Σωματείου μας. Ο Πρόεδρος βρίσκεται σε επίσχεση πολλών μηνών , το ίδιο και ο Αντιπρόεδρος, όσο για τη Γεν. Γραμματέα της οφείλονται εξίσου οι αποδοχές της περασμένη Τουριστικής περιόδου ενώ ο εργοδότης είναι εξαφανισμένος.

Πιο συγκεκριμένα:

27 εργαζόμενοι στο Ξενοδοχείο Μalakonda beach είναι απλήρωτοι για την εργασία τους το 2013 ενώ σε κάποιους εξ αυτών οφείλονται και δεδουλευμένα περασμένων ετών, παράλληλα, ο επιχειρηματίας που εκμεταλλευόταν το ξενοδοχείο έχει αναχωρήσει από τη χώρα και κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει σχετική αγωγή και αναμένουν την εκδίκαση της. Σύμφωνα δε με την έκθεση λειτουργικού ελέγχου των επιθεωρητών του Υπουργείου Τουρισμού βρέθηκε να λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας του ΕΟΤ.

33 εργαζόμενοι στο Ξενοδοχείο Olympic Star είναι απλήρωτοι τόσο για την εργασία τους εντός του 2013 όσο και για δεδουλευμένα κάποιων μηνών προηγουμένων ετών. Οι εργαζόμενοι είχαν υποχρεωθεί κατά τη διάρκεια της σεζόν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας πλην όμως τα αιτήματα τους για καταβολή των δεδουλευμένων τους δεν εισακούστηκαν και έχουν προσφύγει και αυτοί στην δικαιοσύνη και αναμένουν την εκδίκαση των αγώνων τους.

Προβλήματα πληρωμών υπάρχουν και στο Ξενοδοχείο Holidays in όπου παρά τη συμφωνία διοίκησης εργαζομένων οι ημερομηνίες πληρωμών που έχουν ταχθεί για την εξόφληση δεδουλευμένων δεν τηρούνται.

Προβλήματα πληρωμών στους εργαζόμενους υπάρχουν και σε μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες πλην όμως δεν δημοσιοποιούνται καθώς υπάρχουν πιο στενές διαπροσωπικές σχέσεις.

Τέλος όλες οι ξενοδοχειακές σχεδόν μονάδες εμφανίζουν καθυστερήσεις πληρωμών στο ΙΚΑ και στην εφορία με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να κλείσουν και να χαθούν και ασφαλιστικά δικαιώματα των συναδέλφων.

Θεωρούμε ότι η κατάσταση τουλάχιστον στο Νομό Εύβοιας, είναι απογοητευτική και σε τίποτα δεν συμβαδίζει με το γενικό πνεύμα ευφορίας που διαπνέει το χώρο του τουρισμού τουλάχιστον όπως θέλουν να μας τον παρουσιάσουν τα ΜΜΕ. Σας καλούμε επομένως όλους σε συστράτευση για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων όλων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Εύβοιας".

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54