Πλακάτ διαδηλωτή στο Ντόνετσκ: "Στη Ρωσία έχουμε αδέρφια, στην Ευρώπη είμαστε σκλάβοι" © RT

Τουρτσίνοφ: «Ρωσική επέμβαση σημαίνει πόλεμος»

«Η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμόπολεμη κατάσταση και προειδοποίησε τη Ρωσία πως η οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εις βάρος της χώρας του θα οδηγήσει σε πόλεμο.» δήλωσε ο «μεταβατικός πρόεδρος» της χώρας Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ έπειτα από την τρίωρη σύσκεψη με τους επικεφαλείς ασφαλείας και άμυνας της χώρας

.Ο Τουρτσίνοφ, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση για την «επιθετικότητα» της Ρωσίας ενάντια στη χώρα του. Ο «μεταβατικός πρωθυπουργός» της χώρας Αρσένι Γιατσένιουκ συμπλήρωσε ότι «στρατιωτική επέμβαση θα σημάνει την έναρξη του πολέμου και το τέλος κάθε σχέσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».

Σε έκκληση για γενική κινητοποίηση του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα, προχώρησε νωρίτερα, ένας εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο. Το ουκρανικό εθνικιστικό κόμμα Σβομπόντα (Ελευθερία) και το ακροδεξιό κόμμα Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας),  κάλεσαν σήμερα σε «γενική κινητοποίηση» μετά την έγκριση στη Ρωσία για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία.  «Αυτός είναι ο πόλεμος!» ανέφερε το Σβομπόντα. Εντολή να τεθούν σε συναγερμό και έτοιμες για μάχη έδωσε στις ένοπλες δυνάμεις ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας.

 

«Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία»

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση.

Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

 

Καμία απόφαση ακόμη σχετικά με την ανάκληση του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου. Η Μόσχα ελπίζει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

Προς έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών - Έκτακτη συνεδρίαση και των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Νέα συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, στις 21:00 ώρα Ελλάδας το βράδυ του Σαββάτου. Θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13:00 (ώρα Βρυξελλών, 14:00 ώρα Ελλάδας).

«Η απόφαση της Ρωσίας να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία συνιστά πραγματική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος κάλεσε να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση.

 

Στην Ουκρανία ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο τούρκος υπουργός είχε συνάντηση με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ. Στην Ουκρανία αναμένεται την Κυριακή το πρωί ο βρετανός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, «μέσω της διπλωματίας», στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην χώρα.  Ο Χέιγκ «θα συναντηθεί με τους προσωρινούς αρχηγούς της Ουκρανίας» αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ. Στην Ουκρανία θα μεταβεί αύριο, Κυριακή 2 Μαρτίου, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος, θα επισκεφτεί, αρχικά, τη Μαριούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των εκεί Ελληνικών Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κίεβο, όπου θα έχει συναντήσεις με την νεοναζιστική ηγεσία της χώρας. 

 

Σχετικές Ειδήσεις: 

Εγκρίθηκε η αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας

Ukraine: Text of Putin's request to use troops

Ο Πούτιν ζήτησε από την Άνω Βουλή να εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία

Ουκρανία: Διαδήλωση στο Ντόνετσκ κατά της νέας κυβέρνησης - Συγκρούσεις στο Χάρκοβο

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01/03/2014 - 22:31