© RIA Novosti

Πούτιν: Η Δύση αποκαλεί το πραξικόπημα στο Κίεβο επανάσταση

Αντισυνταγματικό πραξικόπημα, η «κατάληψη της εξουσίας δια των όπλων» στην Ουκρανία σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το ζήτημα της Κριμαίας και της Ουκρανίας, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «οι δυτικοί εταίροι μας υποστήριξαν ένα παράνομο πραξικόπημα, μια ένοπλη κατάληψη της εξουσίας», κατηγορώντας τη Δύση ότι θεωρεί νομιμοποιημένες τις νέες αρχές της Ουκρανίας, ως αποτέλεσμα «επανάστασης», ενώ εκείνες προέκυψαν ως αποτέλεσμα πραξικοπήματος.

 
Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκπλήρωσε όλους τους όρους της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου με την αντιπολίτευση και στην πράξη παρέδωσε την εξουσία. Η αλλαγή του καθεστώτος, με την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία, ήταν καθοδηγημένη από «δυτικούς καθοδηγητές» οι οποίοι «έκαναν καλά τη δουλειά τους», δήλωσε ο Β. Πούτιν.
 
Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για τη χρήση στρατιωτικής βίας στην Κριμαία, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Η ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν η τελευταία επιλογή, δεν έπεσε ούτε σφαίρα στην Κριμαία», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας» και όχι ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν την εξουσία στην Κριμαία, τονίζει ο Βλ. Πούτιν και σημειώνει ότι θα είναι «νόμιμη η χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία, αν η Ρωσία αποφασίσει τελικώς να προχωρήσει».
 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας του στην Ουάσινγκτον θα είναι ένα μέτρο της «υστάτης προσφυγής» και δεν θα ήθελε να δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είπε επίσης ότι θεωρεί την αναστάτωση στις χρηματαγορές της Ρωσίας μια «τακτική» και «προσωρινή» απόφαση των επενδυτών.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04/03/2014 - 14:27