Πήραν πίσω το άρθρο για την κατάργηση του Ινστ. Εργασίας

Απέσυρε τελικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη διάταξη που καταργούσε το Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού από το νομοσχέδιο για την κατάργηση φορέων του δημοσίου, μετά από τις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ. Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ ανάμεσα στις τροπολογίες που ανακοινώθηκαν για το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η εξαίρεση εγκύων από τη διαθεσιμότητα.

«Οφείλω να σεβαστώ ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει επαρκής πλειοψηφία και κατά συνέπεια θα αποσύρω το σχετικό άρθρο, με τη δέσμευση ότι θα επανεξετασθεί το άρθρο για να επανακατατεθεί σχετική διάταξη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή.

Νωρίτερα, επιχείρησε να βρει μία μεταβατική λύση, προτείνοντας την παράταση της κατάργησης του Ινστιτούτου για 6 μήνες.

Το ΠΑΣΟΚ, δια του Πάρι Κουκουλόπουλου, επέμεινε στη θέση του υποστηρίζοντας ότι η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη δεν είναι η καλύτερη εκδοχή και επανέλαβε ότι το επίμαχο άρθρο 8 πρέπει να αποσυρθεί και να γίνει αξιολόγηση του Ινστιτούτου,  προειδοποιώντας πως σε διαφορετική θα καταψηφίσει το σχετικό άρθρο.

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Λαφαζάνη

Κατά τη συζήτηση νου νομοσχεδίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Ζητώ συγγνώμη που είπα ότι δεν έχετε εναλλακτική πρόταση. Έχετε. Αναφερθήκατε στην ανάγκη να υπάρξει συμμετοχική αξιολόγηση. Δεν ξέρω τι εννοείτε. Σε κάθε αξιολόγηση υπάρχει αξιολογική και αξιολογούμενος, υπάρχει η έννοια της ιεραρχίας που σας είναι ξένη. Ποιος θα γράφει την αξιολόγηση; Οι ίδιοι οι αξιολογούμενοι;» ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πει που θα βρει τα λεφτά για να επαναπροσλάβει όσους απολύονται από το Δημόσιο.

Επίσης κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι το 15% των υπαλλήλων θα πάνε προς διαθεσιμότητα, καθώς θα έχουν βαθμολογία 1 έως 6. Είπε πως το νομοσχέδιο αναφέρει ότι δεν θα ληφθούν υπόψη για την διαθεσιμότητα οι εκθέσεις αξιολόγησης.

Από την πλευρά του κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε ότι στο νομοσχέδιο «τίποτα δεν υπακούσει σε μία ενιαία λογική αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης. Αυτό που κάνετε είναι να κλείνετε οργανισμούς και να απολύετε τον κόσμο σωρηδόν και οριζοντίως. Με ποια αξιολόγηση τους απολύετε;».

Απαντώντας στην κριτική του υπουργού, επεσήμανε: «Γιατί σας πιάνει πανικός όταν ακούτε την έννοια συμμετοχική; Πουθενά, σε καμία ανθρώπινη δραστηριότητα δεν υπάρχει αξιολόγηση χωρίς την δραστηριότητα των ανθρώπων. Δεν καταλαβαίνω τον φόβο σας στην έννοια συμμετοχική. Εσείς δεν κάνετε μια διαδικασία συναινετική, μαζί με τους εργαζόμενους».

Για την αξιολόγηση ο Π. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «την έχετε κατακρεουργήσει. Βαθμολογείται 9 έως 10 το 25%, 60% από 7 έως 8 και 15% από 1 έως 6. Το κάνετε για να εξασφαλίσετε ότι θα επικρέμαται από πάνω τους η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης».

Σε ό, τι αφορά τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επαναπροσλάβει τους παρανόμως απολυόμενους ο Π. Λαφαζάνης σημείωσε ότι «βεβαίως και θα επαναπροσληφθούν. Απολύετε τις καθαρίστριες για να πάρετε εργολάβους που θα κάνουν την ίδια δουλειά με δουλεμπόριο στις εργασιακές σχέσεις και ενώ γνωρίζετε ότι το κόστος για το Δημόσιο θα είναι μεγαλύτερο».

Ρυθμίσεις και τροπολογίες – Εξαιρούνται οι έγκυες

Στο μεταξύ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε ρυθμίσεις και τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και τη διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θα δοθεί δίμηνη παράταση λειτουργίας σε οργανισμούς που σχετίζονται με αναπλάσεις (όχι όμως η ΕΑΧΑ), ενώ γίνονται δεκτές τέσσερις τροπολογίες για:

  • την εξαίρεση των εγκύων από τη διαθεσιμότητα (αρ. 1248, πρώτη υπογράφουσα η Κατερίνα Παπακώστα Παπακώστα).
  • την ολοκλήρωση των μετατάξεων υπαλλήλων που έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο (αρ. 1245, πρώτη υπογράφουσα η Φωτεινή Αραμπατζή)
  • την άρση των ποινικών διώξεων σε βάρος της Διοίκησης του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλίων (αρ. 1255, υπογράφει ο Σπύρος Ταλιαδούρος)
  • τη δυνατότητα συνυπηρέτησης συζύγων στην παραμεθόριο (αρ. 1238, πρώτος υπογράφων ο Γιώργος Καρασμάνης)

Πάντως ανέφερε ότι δεν θα γίνει δεκτή η διακομματική τροπολογία για τους εργαζόμενους στην ΔΕΥΑ Ρόδου.

Πηγή tvxs.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13/03/2014 - 19:12