Πέρασαν τροπολογία που χαρίζει φόρους και πρόστιμα στους πετρελαιάδες

 

Πλήθος εταιρειών και ειδικά εταιρειών πετρελαιοειδών έρχεται να εξυπηρετήσει τροπολογία που ψήφισαν χθες  βράδυ 142 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Την ώρα που χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων πετιούνται στο δρόμο με τα νομοσχέδια που καθημερινά ψηφίζονται στη Βουλή, με την  τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι υπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Στουρνάρας και Γιάννης Βρούτσης χαρίζονται πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ, σε εταιρείες που πραγματοποιούν τριγωνικές συναλλαγές και πωλήσεις, μεταξύ αυτών η Motor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και τα ΕΛΠΕ του Σπύρου Λάτση. Για σκανδαλώδη ρύθμιση με την οποία χαρίζονται εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις κατήγγειλε και η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες. «Είναι τουλάχιστον προκλητικό, το υπουργείο Οικονομικών να καταθέτει για τρίτη φορά την περίφημη τροπολογία για το θέμα των τριγωνικών (και ενδοομιλικών) συναλλαγών και μάλιστα σε άσχετα Ν/Σ. Είναι πρόκληση να κατατίθενται τροπολογίες με τις οποίες …..χαρίζει φόρους».

Περισσότερα στο unfollow

Η τροπολογία που αφορά ενδο-ομιλικές συναλλαγές πετρελαϊκών εταιρείων, πέρασε χθες μετά από προηγούμενες άκαρπες προσπάθειες, με -επί των παρόντων- πλειοψηφία (142 υπέρ 88 κατά και 4 παρών).

Είχε κατατεθεί στις 7 Μαρτίου 2014 από τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Βρούτση και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη.

Μαύρη κηλίδα για το πολιτικό σύστημα

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει τις σχέσεις διαπλοκής ΝΔ- ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

"Η υπερψήφιση χθες από την Κυβερνητική πλειοψηφία των σκανδαλωδών τροπολογιών με τις οποίες χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε φοροφυγάδες και απαλλάσσουν το ιδιωτικό αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» από φόρους, αποκαλύπτουν με τον πλέον σαφή τρόπο, την διαπλοκή της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα" αναφέρει, τονίζοντας ότι αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα «που θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα»!"

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι είχε φέρει το όλο θέμα στη Βουλή με ερώτηση βουλευτών του  από τις 29.8.2013, "ερώτηση στην οποία ουσιαστικά ποτέ δεν απάντησαν και ποτέ δεν προσκόμισαν τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί". 

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, χαρακτηρίζει μαύρη κηλίδα για το πολιτικό σύστημα, την υπερψήφιση των τροπολογιών αυτών, ειδικά σε περίοδο που οι πολίτες στενάζουν κάτω από τη βάρβαρη φορολογική πολιτική των χαρατσιών, των κατασχέσεων και της άδικης φορολογικής πολιτικής.

Χθες στη Βουλή, επί της επίμαχης ρύθμισης χρειάστηκε να δοθούν εξηγήσεις –προκειμένου να πειστεί το ΠΑΣΟΚ- από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, χωρίς ωστόσο η αντιπολίτευση να κάνει πίσω, κάτι που αποτυπώθηκε στην ψηφοφορία που ακολούθησε (4 «πράσινα» όχι, 3 παρών και 5 απόντες).

Νωρίτερα, έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη.

«Δεν έχετε δικαίωμα να μετατρέψετε σε μαχητές τριγωνικές συναλλαγές που έχουν σκοπό την μεταφορά κερδών και εισοδημάτων με σκοπό την φοροδιαφυγή» είπε ο κ. Λαφαζάνης, ενώ από την πλευρά του ο Γ. Μαυραγάνης ότι η ρύθμιση «αποσαφηνίζει το θέμα με βάσει τη νομολογία του ΣτΕ που ορίζει ότι εάν ένα τεκμήριο δεν ορίζεται ως αμάχητο είναι μαχητό». «Είναι θέμα αποσαφήνισης για να μην υπάρχει κανένα θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι «η τροπολογία πρέπει πρώτα να συζητηθεί και μετά αν πρέπει να ψηφιστεί» και ζήτησε να αποσυρθεί. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω και η ρύθμιση, παρά τις αρκετές «πράσινες» διαρροές, πέρασε.

Πηγή: unfollow -ertopen.com

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15/03/2014 - 08:25