Άκαρπη η συνάντηση Λαβρόφ-Κέρι - Κλιμάκωση της έντασης ενόψει του δημοψηφίσματος

Στα ύψη βρίσκεται το θερμόμετρο της κρίσης στην Ουκρανία ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την απόσχιση της Κριμαίας. Η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στο Λονδίνο απέβη άκαρπη. «Δεν έχουμε κοινό όραμα» όσον αφορά τα πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, ακόμη κι αν «ο διάλογος ήταν πραγματικά εποικοδομητικός», σημείωσε ο Λαβρόφ και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία «δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία με την πρόφαση των δικαιωμάτων των Ρώσων, των Ούγγρων, των Βούλγαρων και των Ουκρανών, τα οποία πρέπει να προστατευθούν». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προειδοποίησε ότι η Δύση θα αντιδράσει ακόμη εντονότερα εάν η Ρωσία οξύνει την ένταση στην Ουκρανία και πως δεν θα υπάρξει αναγνώριση του δημοψηφίσματος.

Νωρίτερα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως καταδικάζει το δημοψήφισμα της Κριμαίας υποστηρίζοντας ότι η διενέργειά του παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και η διεξαγωγή του δεν είναι νόμιμη.

«Εάν διεξαχθεί, δεν θα έχει νομική ισχύ, ούτε πολιτική νομιμοποίηση» ανέφερε ο γ.γ. Ράσμουσεν στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρουσία των πρεσβευτών 50 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι-μουν, υπογράμμισε ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα «είναι απολύτως σύμφωνη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Στο κόκκινο η ένταση στην ανατολική Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι πρόσφατες εμφύλιες συγκρούσεις στο Ντόνετσκ είχαν απολογισμό ένα νεκρό και αρκετούς τραυματίες, η ένταση κλιμακώνεται περαιτέρω, μετά την ανακοίνωση φιλορώσων ακτιβιστών, από το Χάρκοβο αυτή τη φορά, ότι θα οργανώσουν την Κυριακή ένα άτυπο "δημοψήφισμα", την ώρα που οι κάτοικοι της Κριμαίας θα ψηφίζουν για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

Στην προκήρυξη που εξέδωσε το φιλορωσικό κίνημα του Χαρκόβου, όπου ανακοινώνεται επίσης ότι το Σάββατο θα οργανωθούν διαδηλώσεις στην πόλη αυτή αλλά επίσης και στο Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Μαριούπολη και την Οδησσό, προτείνεται να διεξαχθεί μια ψηφοφορία παρόμοια με αυτήν της Κριμαίας. Το ερώτημα για τους κατοίκους των περιοχών αυτών θα είναι το ίδιο, εάν δηλαδή προτιμούν να τους παραχωρηθεί διευρυμένη αυτονομία ή να ενωθούν με τη Ρωσία.

Οι υπογράφοντες το κείμενο ανέφεραν ότι στην κεντρική πλατεία του Χαρκόβου θα στηθούν 100-200 κάλπες και πρότειναν «να καταλάβουν την εξουσία» και «να ζητήσουν τη βοήθεια της Ρωσίας».

 

«Αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από την Κριμαία»

Ο ρωσικός κρατικός όμιλος εξοπλισμών Rostekhnologuii (Rostec) υποστήριξε σήμερα ότι ένα αμερικανικό, κατασκοπευτικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναχαιτίστηκε ενώ πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από την Κριμαία.

"Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε υψόμετρο περίπου 4.000 μέτρων και ουσιαστικά δεν ήταν ορατό από το έδαφος. Στάθηκε δυνατόν να διακόψουμε την επαφή του με τους Αμερικανούς χειριστές του" χάρη σε ένα σύστημα με αυτοκινούμενους παρεμβολείς ραντάρ Avtobaza, διευκρίνισε ο Rostec.

Το αεροσκάφος κατέπεσε και "κατέληξε ουσιαστικά ανέπαφο στα χέρια των δυνάμεων αυτοάμυνας" της Κριμαίας", σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Ο Rostec κατασκευάζει το συγκεκριμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, όμως δεν είναι σαφές ποιος ήταν αυτός που το χειρίστηκε για να καταρρίψει το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-5B.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση αυτή, το MQ-5B διαπιστώθηκε από τον αριθμό καταχώρισής του ότι ανήκε στην 66η αμερικανική ταξιαρχία αναγνώρισης που εδρεύει στη Βαυαρία. Ο Rostec ανήρτησε στον ιστότοπό του μια φωτογραφία, η οποία ωστόσο έδειχνε ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος οπλισμένο με δύο πυραύλους εν πτήσει, και όχι τα συντρίμμια του αεροσκάφους που φέρεται να καταρρίφθηκε. Αργά το απόγευμα η ανακοίνωση δεν ήταν πλέον διαθέσιμη στη σελίδα (http://rostec.ru/news/4412).

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/03/2014 - 22:01