Εξαιρετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των χθεσινών Περιφερειακών Εκλογών για το Εθνικό Μέτωπο η Μαρί Λεπέν

Κέρδη για την ακροδεξιά - σημαντικές απώλειες για Ολάντ στις γαλλικές δημοτικές εκλογές

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε κυρίως σε πόλεις του νότου,  το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν,  στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία. Στο Henin - Beaumont του Nord Pas de Calais στα βόρεια της χώρας, προπύργιο της αριστεράς, το Εθνικό Μέτωπο, κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του να εκλέξει Δήμαρχο από τον πρώτο κιόλας γύρο σε κοινότητα 10.000 κατοίκων. Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα του κόμματος Steve Briois ο οποίος πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία με ποσοστό 50,26% απέναντι στον Eugène Binaisse (32,04%) ο οποίος είχε την υποστήριξη Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Κομμουνιστικού Κόμματος. Το Εθνικό Μέτωπο, ήρθε  επίσης πρώτο στο Περπινιάν, την Αβινιόν, το Φορμπάς, το Μπεζιέ, τη Φρεζίς και την Ταρασκόν.

 

Στις χθεσινές Περιφερειακές, οι Σοσιαλιστές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, γεγονός που ερμηνεύεται ως αποδοκιμασία στην πολιτική της κυβέρνησης Ολάντ, δυο χρόνια τώρα που βρίσκεται στην εξουσία. Σύμφωνα πάντως με ανάλυση της Mediapart, τις απώλειες αυτές δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί το δεξιό UMP.

Αίσθηση προκαλεί το ποσοστό της αποχής που άγγιξε το 36,5% και αυξήθηκε κατά 2,9% σε σχέση με τις εκλογές του 2008. (γράφημα Les Echos)

Πολιτικοί αναλυτές, εκτιμούν ότι ανάμεσα σε αυτούς που επέλεξαν την αποχή βρίσκονται κυρίως ψηφοφόροι των Σοσιαλιστών, που επέλεξαν με αυτόν τον τρόπο  να εκφράσουν δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική του Γάλλου Προέδρου.

Tα τελευταία αποτελέσματα

Σύμφωνα με το γράφημα της Les Echos, (δεξιά) η δύναμη των κομμάτων, μετά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών στη Γαλλία καταγράφεται ως εξής:

Δεξιά 43,1%

Αριστερά 35,2 %

Λοιπά 9,8%

Ακροδεξιά 4,7%

Ακρα αριστερά 3,8%

Κέντρο 3,4%

Διαβάστε ακόμα το άρθρο της Le Monde με τι πόλεις  όπου το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο

Πηγές: Les Echos, Mediapart, BBC

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24/03/2014 - 11:46