Το μέτρο συμφέρει φυσικά τους σχολάρχες που θα μπορούν να απολύσουν τους παλιούς (σε προϋπηρεσία) και… «ακριβούς» εκπαιδευτικούς και όσους συνδικαλίζονται και διαμαρτύρονται

Απολύστε ελεύθερα τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς - Ρύθμιση εν κρυπτώ στο πολυνομοσχέδιο

Την απελευθέρωση των απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και την απόσυρση της εποπτείας του υπουργείου Παιδείας από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια προβλέπει διάταξη που κατέθεσε χθες βράδυ αιφνιδιαστικά στο πολυνομοσχέδιο η συγκυβέρνηση. Για εν κρυπτώ ρύθμιση που κατατέθηκε χωρίς ενημέρωση και διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς η οποία εξυπηρετεί στενά επιχειρηματικά συμφέροντα «φίλων» και «συγγενών», (όπως παραδείγματος χάρη του Κολλεγίου Αθηνών) κάνει λόγο η ΟΙΕΛΕ σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν ξαφνικό θάνατο στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που θα μετατρέψει τα ιδιωτικά σχολεία σε σούπερ μάρκετ και τους ιδιωτικούς λειτουργούς σε αναλώσιμους υπάλληλους.

Διαβάστε ακόμα: Οριστική η απόλυση της καθηγήτριας που έπιασε τον γιο του Πρωθυπουργού να αντιγράφει

 

 

 

Ειδικότερα με τη ρύθμιση που κατατέθηκε

  • Απελευθερώνονται πλήρως οι αναιτιώδεις απολύσεις χωρίς καμία αξιολογική διαδικασία και χωρίς έλεγχο της πολιτείας. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι πλέον έρμαια στις ορέξεις του σχολάρχη. Επίσης συρρικνώνεται δραματικά το ποσό της αποζημίωσης για αυτούς που θα απολυθούν.
  • Αποσύρεται η εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η εγκυρότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς δεν θα ελέγχονται πλέον τα προσόντα των εκπαιδευτικών και η εγκυρότητα των διαδικασιών απόκτηση τίτλων.

Σε έκτακτη συνεδρίαση τους τα ΔΣ των ΟΙΕΛΕ και ΣΙΕΛ αποφάσισαν να ενημερώσουν βουλευτές και κόμματα, να αποστείλουν επιστολές τα σωματεία και τους συναδέλφους τους σε όλην την Ελλάδα και να συμμετάσχουν στην πορεία προς τη Βουλή την Κυριακή 30/3 το απόγευμα.

Αποφάσισαν επίσης απεργία σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία την Τετάρτη και συμμετοχή στην απεργία των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ.

Η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για προδήλως αντισυνταγματική ρύθμιση, διότι παραβιάζει ευθέως το άρθρο. 16, παρ. 8 του Συντάγματος η οποία θα οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Καταγγέλλει επίσης ότι η ρυθμιση δεν εξυπηρετεί την παιδεία, αλλά στενά επιχειρηματικά συμφέροντα «φίλων» και «συγγενών».

Την ώρα που, φαινόμενα ανομίας γιγαντώνονται στην ιδιωτική εκπαίδευση με σχολεία να λειτουργούν χωρίς άδειες λειτουργία, χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, με παράνομο προσωπικό και με παραχάραξη των ωρολόγιων προγραμμάτων, η κυβέρνηση, αντί να προβεί σε ρύθμιση για την αποκατάσταση της νομιμότητας, τροφοδοτεί την πλήρη απορρύθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης προς όφελος της συντεχνίας των σχολαρχών, οι οποίοι θα κερδίσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τη δραματική μείωση του εργατικού κόστους και από τη μείωση του ποσού των αποζημιώσεων σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

 

Καταγγέλλει επίσης ότι με τη ρύθμιση,  δεν ισοπεδώνονται μόνο τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ισοπεδώνεται η έννοια του δημόσιου εποπτευόμενου αγαθού της εκπαίδευσης,

"Ο κίνδυνος για το σύνολο της κοινωνίας είναι τεράστιος. Τίτλοι σπουδών και πιστοποιήσεις από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στερούνται εγκυρότητας και αξιοπιστίας, καθώς υπογράφονται από αναλώσιμους υπαλλήλους και όχι από εκπαιδευτικούς λειτουργούς πιστοποιημένους και εποπτευόμενους από το Υπουργείο Παιδείας. Το ζήτημα δεν έχει μόνο εθνικές διαστάσεις αλλά και ευρωπαϊκές καθώς θεωρούμε πλέον ότι η αντιστοίχιση προσόντων με τίτλους σπουδών χαλκευμένους από ελληνικά ιδιωτικά σχολεία με αντίστοιχους τίτλους ευρωπαϊκών σχολείων δεν μπορεί να γίνει" καταλήγει στην ανακοίνωση της.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29/03/2014 - 09:15