Δεκτό κατ’ αρχήν το πολυνομοσχέδιο

Εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πολυνομοσχέδιο – σκούπα, το οποίο έπειτα από πολύωρη συζήτηση έγινε δεκτό κατ΄αρχήν και κατ΄ άρθρο στις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΧΑ) καταψήφισαν όπως και οι Δημοκρατικοί Ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ από τη συζήτηση στις Επιτροπές αποχώρησε το ΚΚΕ. Ύστερα από τις αντιδράσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης στη ρύθμιση για το γάλα, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, φέρεται να αποδέχθηκε αλλαγές προκειμένου να μην υπάρξουν «διαρροές» κατά την ψηφοφορία. Στη νέα διατύπωση θα υπάρχει σαφέστερος προσδιορισμός για την επεξεργασία του παστεριωμένου γάλακτος και ανώτατη διάρκεια ζωής οι 7 ημέρες.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως το πολυνομοσχέδιο αποτελεί «προαπαιτούμενο για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας».

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών. «Ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Το μνημονιακό πολίτευμα λέγεται δικτατορία της τρόικας με μια παραδομένη κυβέρνηση που χρησιμοποιεί την αίθουσα ως κοινοβουλευτικό μανδύα και ως ντεκόρ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ είπε ότι «είσαστε μέρος αυτού του στημένου κακότεχνου παιχνιδιού». «Είναι αδύνατον να έχετε διαβάσει και μελετήσει 800 σελίδες και άρθρα με δεκάδες υποπαραγράφων», πρόσθεσε. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε την κυβέρνηση αυταρχική και την διαδικασία «μαύρη σελίδα για το Κοινοβούλιο».

 

«Το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία» τόνισε ο κ. Ν. Μαριά των ΑΝ.ΕΛ. υεπνθυμίζοντας ότι «εχει επιχειρηθεί τέσσερις φορές τεράστια νομοσχέδια που κατατίθενται 1.00 το βράδυ να έρχονται ως κατεπείγοντα». «Το νομοσχέδιο αυτό είναι σε διαπραγμάτευση υποτίθεται 7 μήνες, άρα είχατε όλη την άνεση να προετοιμάσετε τις θέσεις σας, αλλά δεν δίνετε το χρόνο στην αντιπολίτευση να προετοιμαστεί», πρόσθεσε.

 

«Τα 2/3 του νομοσχεδίου δεν είναι προαπαιτούμενα. Κάθε υπουργείο ΄΄μπάζει΄΄ ό,τι έχει και δεν έχει χωρίς συζήτηση. Δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε τον ελληνικό λαό αν οι διατάξεις αυτές είναι προς το συμφέρον του ή όχι», ανέφερε η η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ κυρία Ασημίνα Ξυροτήρη, υπογραμμίζοντας ότι «ο βουλευτής όταν δεν είναι σε θέση να διαβουλευθεί παύει ο ρόλος του να υπάρχει».
 

Το ΚΚΕ αποχώρησε από την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εμπορίου, με τον εισηγητή του κόμματος να ανακοινώνει πως το κόμμα θα δώσει το παρών στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκτός του Κοινοβουλίου. Επίσης είπε ότι θα μετάσχει στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας, προτείνοντας και ονομαστική ψηφοφορία και επί των τριών άρθρων του πολυνομοσχεδίου.

Αντιδράσεις για το γάλα

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης στο θέμα της παραγωγής και διανομής του γάλακτος.

«Αυτό που ήρθε σήμερα να το πάρετε πίσω. Ήταν άλλη η ατζέντα που συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαυτάρη» είπε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μωραΐτης, ενώ και ο κ. Κασσής, επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι αν δεν κατατεθεί η πρόταση Τσαυτάρη για το γάλα στη σημερινή συνεδρίαση εκείνος δεν θα ψηφίσει το σχετικό άρθρο. 

Πάντως, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος άφησε σαφές υπονοούμενο - που αντικατοπτρίζει και τις δικές του αντιρρήσεις - όταν προσφωνώντας από την έδρα τον κ. Κασσή, είπε: «Θα μιλήσει εκ μέρους των ανταρτών του γάλακτος».

 

«Αν το παστεριωμένο γάλα ξεπεράσει τις έξι έως και επτά ημέρες, ξεχάστε την ελληνική κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία. Τότε τα πανίσχυρα καρτέλ και πανίσχυρα σούπερ μάρκετ, θα εισάγουν απευθείας στο ράφι γερμανικά και ολλανδικά» είπε η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

 

«Κακώς πέφτει το πρόβλημα της τιμής του γάλακτος στον κτηνοτρόφο. Πρέπει να μπούμε στη διαδικασία η έκπτωση να μπαίνει στο ράφι να μην μπαίνει σε τσέπες, έτσι θα μειώσουμε σημαντικά τις τιμές» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος, ζήτησε να μπει χρονικό περιθώριο στη διάρκεια ζωής του γάλακτος και να αλλάξει η υφιστάμενη ρύθμιση.

 

Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ωστόσο πως θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο ώστε να εγκριθεί η επόμενη δόση.

 

Το πολυνομοσχέδιο που ενσωματώνει περίπου του 80% των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η μελέτη του ΟΟΣΑ με 50 παρεμβάσεις στην αγορά εισάγεται στην Ολομέλεια προς ψήφιση την Κυριακή στις 11 το πρωί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από δεκάωρη συζήτηση τα μεσάνυχτα.

 

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

 

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζομένους σε συγκέντρωση-συλλαλητήριο την Κυριακή στις 18.30 στην πλατεία Συντάγματος κάνοντας λόγο για «αγωνία» της κυβέρνησης να ικανοποιήσει άμεσα τους δανειστές και ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία του τεράστιου σε έκταση νομοθετήματος «με κρυφές διατάξεις», κατέθεσε στη Βουλή ακόμη ένα πολυνομοσχέδιο που στέλνει στην γκιλοτίνα εργαζομένους, συνταξιούχους, ανέργους, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30/03/2014 - 02:00