Ρωσική πίεση στην Ουκρανία μέσω φυσικού αερίου

Ο ρώσικος ενεργειακός κολοσσός Gazprom έβαλε τέλος στην έκπτωση που είχε χορηγηθεί στην τιμή του φυσικού αερίου για την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του ομίλου Αλεξέι Μίλερ. Άμεση συνέπεια θα είναι η αύξηση της τιμής του αερίου κατά τουλάχιστον ένα τρίτο.
 

«Σύμφωνα με την ισχύουσα διμερή σύμβαση παράδοση φυσικού αερίου, για το δεύτερο τρίμηνο του έτους η τιμή ανά χίλια κυβικά μέτρα καθορίζεται στα 385,5 δολάρια», ανακοίνωσε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι η έκπτωση που είχε χορηγηθεί το Δεκέμβριο δεν ισχύει πλέον.
Παράλληλα, το δεύτερο τρίμηνο αυξάνεται κατά 10% το κόστος για τη διαμετακόμιση του ρώσικου φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος του ρωσικού γίγαντα διαβεβαίωσε πάντως ότι η Gazprom θα καλύψει αυτήν την αύξηση κόστους και εν γένει θα συμμορφωθεί πλήρως με τις συμβατικές υποχρεώσεις της.
Η έκπτωση, που ήταν μεγαλύτερη από 100 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, είχε καθοριστεί τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ρωσία του τότε ουκρανού προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στα πλαίσια της βοήθειας που χορηγήθηκε από τη Μόσχα στην Ουκρανία ώστε να σωθεί από τη χρεοκοπία.
Ο Γιανουκόβιτς βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά, όταν αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τελικά, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία το Φεβρουάριο και από εκείνη τη στιγμή η Ρωσία διέκοψε το πρόγραμμα βοήθειας προς τη γειτονική της χώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54