Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ηρακλείου

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   03.04.2014
 
 
Απεργούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" ενώ πραγματοποιούν και κινητοποίηση στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, ακόμα μια φορά, 3.500 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", με το κράτος να δείχνει το πιο απάνθρωπο πρόσωπό του στις προνοιακές δομές. Οι εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους και δεν εξασφαλιστεί σταθερή ροή χρηματοδότησης για τη συνέχιση του προγράμματος.
 
Σε πορεία διαμαρτυρίας προχώρησαν χθες το πρωί  οι εργαζόμενοι  του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου νοσοκομείου  για να αντιδράσουν στις επικείμενες διαθεσιμότητες που απειλούν τις θέσεις εργασίας τους.  Η πορεία κατέληξε στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης όπου και ζήτησαν από τον ΔΥΠΕάρχη, Αντώνη  Γρηγοράκη, να μην υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις σύμφωνα με τις οποίες μπαίνουν σε διαθεσιμότητα οδηγοί και νυχτοφύλακες.
 
Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης πδιαδήλωσαν χθες   το πρωί τα παιδιά, οι δάσκαλοι και οι γονείς του Ευρωπαικού Σχολείου Ηρακλείου σε μια ύστατη προσπάθεια,  να βρεθεί λύση, ύστερα από 7 χρόνια, ώστε να μην κλείσει το σχολείο σε επτά μέρες από σήμερα αν δε λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση.  Αντιπροσωπεία των γονέων συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Απόστολο Κλινάκη που δήλωσε ότι αποτελεί στοίχημα και για τον ίδιο να μείνει ανοιχτό το σχολείο. Στη συνέχεια οι διαμαρτυρόμενοι γονείς και μαθητές πήγαν  στην Περιφέρεια, όπου  συναντήθηκαν  με το Σταύρο Αρναουτάκη ενώ συναντήθηκαν και με τον Δήμαρχο Γιάνη Κουράκη που διαβεβαίωσε ότι  θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους,  "προκειμένου αυτή η κατάκτηση του τόπου μας που είναι το Ευρωπαϊκό Σχολείο και ο ENISA να συνεχίσουν να λειτουργούν στην πόλη μας".
 
Κατά πλειοψηφία και μετά από  συζήτηση  που διήρκεσε  πλέον των τριών ωρών, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης,  η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων «Ίτανος Γαία» για την έκταση στην Μονή Τοπλού. Στη συζήτηση, οι προτεραιότητες που τέθηκαν και για τις οποίες ζητήθηκαν διασφαλίσεις ήταν πρωτίστως, ο σεβασμός στο περιβάλλον, ακολούθως η υποδομή του γκολφ, το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην έκταση, η ζώνη προστασίας natura αλλά και οι θέσεις εργασίας που θα  προκύψουν. Κατά της μελέτης ψήφισαν οι κ.κ. Ορφανός, Βρύσαλης και Παπαδάκης, ενώ απείχαν οι κ.κ. Βαρδουλάκης, Αγγελάκη, Ηλιάκης και Παπαβασιλείου (ο τελευταίος εξαιτίας της σχέσης που έχει με το ίδρυμα). Στην τοποθέτησή τους οι μελετητές,  τόνισαν ότι αποτελεί προτεραιότητα ο σεβασμός της απαράμιλλης ομορφιάς περιοχής, ενώ στόχος είναι το έργο που σχεδιάζεται να ενσωματωθεί στο περιβάλλον, προωθώντας ταυτόχρονα το οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της  υπηρεσίας περιβάλλοντος ανέλυσε τους όρους που θέτει η υπηρεσία. Αναλυτική παρουσίαση έκανε ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Μωυσής Μυλωνάς, εξηγώντας το σχεδιασμό και τον αυτονόητο όρο της προστασίας του περιβάλλοντος.  Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων «Ίτανος Γαία» έχει ήδη τη θετική "ψήφο" 21 επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων του Λασιθίου, που τοποθετήθηκαν με ανοιχτή επιστολή τους , προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Υπέρ της επένδυσης τάχθηκε, στην τοποθέτησή του, ενώπιον του Συμβουλίου και  ο δήμαρχος Σητείας, Θοδωρής Πατεράκης σημειώνοντας: "Αυτό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο όλοι επιζητούμε, είναι δυνατόν να μη μηδενίζεται με τέτοιου μικρού μεγέθους παρεμβάσεις,οργανωμένες, συντονισμένες, ελεγχόμενες νομικά και νομοθετικά;" 
 
 
Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο  και τις Πατέλες επισκέφτηκε χθες ο υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης  Λαμπρινός. Την Εφορία και τον ΟΕΑΕΔ επισκέφτηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηλίας Λυγερός. Την μάντρα του Δήμου επισκέφτηκε ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Μανόλης Συντυχάκης. Νέες υποψηφιότητες για την Περιφέρεια Κρήτης  ανακοίνω σε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με τη Λαική Συσπείρωση Στέλιος Ορφανός.
 
Την άμεση πρόσληψη επικουρικών γιατρών για την Παθολογική Κλινική της Ιεράπετρας ζητά ο Δήμαρχος Ιεράπετρας  Σήφης Αναστασάκης με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Στην επιστολή του ο κος Αναστασάκης, σημειώνει  ότι αν κι έχουν περάσει δυο μήνες απο την παραλαβή ιδιοχείρως το αίτημα να προσληφθούν δύο επικουρικοί γιατροί παθολογίας στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς η κλινική και να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες, και παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε,  δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Παθολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας εφημερεύει πέντε ημέρες το μήνα, διότι δεν υπάρχουν γιατροί. Ειλικρινά, είναι αδύνατον να περιγραφούν   με επαρκή τρόπο οι  συνέπειες που έχει αυτή η κατάσταση για την τοπική κοινωνία. Μια περιοχή με περίπου 40.000 ανθρώπους ταλαιπωρείται καθημερινά. Οι άνθρωποι σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας,  αναγκάζονται να μετακινούνται για απλές υποθέσεις πολλά χιλιόμετρα και επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και αντίδραση που εκφράζεται με κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες και οξείες αντιδράσεις.
 
Κλειστή για δύο ημέρες είναι από χθες  η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου λόγω προβλημάτων με τις εφημερίες. Η κλινική το συγεκριμένο διάστημα θα λειτουργήσει  μόνο τα πρωϊνα για να εξυπηρετεί ως εξωτερικό ιατρείο. Από τα παιδιά που νοσηλεύονταν, τρία πήραν πήραν εξιτήριο, ενώ χθες,  έγινε διακομιδή δύο παιδιών προς το Νοσοκομείο Ιεράπετρας και ενός προς το Νοσοκομείο Νεάπολης. Υπενθυμίζεται ότι η παιδιατρική κλινική του ΓΝΑΝ είχε κλείσει 7 φορές μέσα στο 2013, λόγω των κενών στις εφημερίες.
 
Εγκρίθηκε εχθές, επί της αρχής, το άρθρο 25 του νομοσχεδίου «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης κεφαλογιάννης και συνυπέγραψαν όλοι οι Βουλευτές Κρήτης της Ν.Δ.  Αφορά στο πλοίο ασφαλείας, παρά την αντίδραση και αρνητική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ.  Ένταση υπήρξε μεταξύ του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη με αφορμή την επίμαχη διάταξη. "Το πλοίο ασφαλείας είναι αίτημα των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα και το οποίο χαιρέτησα εξ' αρχής και υπερθεμάτισα με όλες μου τις δυνάμεις και κακώς που έκανε πίσω την τελευταία στιγμή ο προηγούμενος Υπουργός Ναυτιλίας," σημείωσε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι θεωρεί αυτό το άρθρο είναι εξαιρετικά κομβικό, είναι κοινωνικής σημασίας και για αυτό ζήτησε  όπως το έκανε και ένα χρόνο πριν, να στηριχθεί απ όλους τους Βουλευτές, ανεξαρτήτως κομματικής ή άλλης ταυτότητας". Την δρομολόγηση πλοίου ζήτησαν ήδη οι Δήμαρχοι Φαιστού και Ιεράπετρας. 
Για "προσπάθεια της κυβέρνησης  - όπως είπε - να διχάσει κοινωνικές ομάδες, όπως οι αγρότες και οι ναυτεργάτες με το λεγόμενο "πλοίο ασφαλείας", έκανε λόγο μιλώντας στη Βουλή ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής  Δερμιτζάκης, με αφορμή  την δρομολόγηση του "πλοίου ασφαλείας" για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα, κατά τη διάρκεια απεργιών της ΠΝΟ. 
 
Ενας 45χρονος συνελήφθη στο Ηράκλειο, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) Ηρακλείου, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα. Ειδικότερα, σε αστυνομικό έλεγχο, που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υπηρεσίας, βρέθηκε στη κατοχή του και κατασχέθηκε, μια αυτοσχέδια συσκευασία, η οποία περιείχε (εντός μικρότερων συσκευασιών) συνολικά τρία (3) κιλά καπνού, χωρίς να φέρει την απαιτούμενη από το νόμο ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και ως εκ τούτου στερούνταν τελωνειακού ελέγχου και σήμανσης.
 
Παγετός παρατηρήθηκε χθες, τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, ενώ η Δημοτική Αρχή προχώρησε ήδη σε σχετική αναγγελία στον ΕΛΓΑ, καθώς καλλιέργειες αμπελιών και κηπευτικών υπέστησαν ζημιές μικρής έκτασης. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας καλεί τους πολίτες των οποίων οι καλλιέργειες κηπευτικών και αμπελιών υπέστησαν ζημιές λόγω του παγετού να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στο Δήμο. Κατηγορίες καλλιεργειών: Αμπέλια - Κηπευτικά Προθεσμία υποβολής δήλωσης: εντός 15 ημερών, δηλαδή έως τις 17-4-2014. Οι δηλώσεις θα αφορούν σε αγροτεμάχια έκτασης άνω του ενός (1) στρέμματος και ποσοστό ζημιάς άνω του 20%.
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03/04/2014 - 09:46