In Sickness and in Debt - Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC για την Υγεία στην Ελλάδα τα χρόνια της λιτότητας

Την πραγματική κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τον εφιάλτη που βιώνουν οι ανασφάλιστοι πολίτες της χώρας που καταφεύγουν στις υπηρεσίες εθελοντικών ιατρείων (όπως το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού) για να κάνουν εξετάσεις και να βρουν φάρμακα, περιγράφει σε οδοιπορικό του το βρετανικό δίκτυο BBC, φωτίζοντας όλες τις πτυχές της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι Έλληνες τα χρόνια των μνημονίων. Η δημοσιογράφος Zeinab Badawi, βρέθηκε και συνομίλησε με ασθενείς, οι οποίοι χωρίς εργασία δεν έχουν ασφάλιση και κατά συνέπεια αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Με πολίτες που δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα φάρμακα τους και προσφεύγουν στα κοινωνικά ιατρεία για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στη ζωή αλλά και στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας που διαψεύδουν τον εφιάλτη που ζουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες.

ΒΒC: Οι σωτήριοι γιατροί στην Ελλάδα της λιτότητας

 

Η Zeina Badawi, συνομίλησε με ανασφάλιστο ζευγάρι, όπου ο πατέρας επειδή έκλεισε η επιχείρησή του και είναι ανασφάλιστος, θα πρέπει να πληρώσει για να γεννήσει η έγκυος γυναίκα του.

Και αν δεν τα έχεις; τον ρώτησε η δημοσιογράφος

«Μου είπαν ότι θα πρέπει να τα βρω για να μπροέσουμε να έχουμε πρόσβαση στις υπηρεσίες τοκετού».

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της η δημοσιογράφος μίλησε και με τον Πάνο Ευσταθίου, Διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας – ΕΚΕΠΥ του υπ. Υγείας ο οποίος, δήλωσε μπροστά στην κάμερα του BBC ότι με απόφαση της κυβέρνησης δεν έχει επηρεαστεί η νοσηλεία και η θεραπεία ανασφάλιστων ανθρώπων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Διαβεβαίωνε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχει πάει κάποιος στο εθνικό σύστημα υγεία και να έχει πληρώσει χρήματα.

Ακολουθεί ο διάλογος της δημοσιογράφου με τον κ. Ευσταθίου:

Δημοσιογράφος: Ισχύει το ότι οποιοσδήποτε στην Ελλάδα ο οποίος δεν μπορεί να πληρώσει για φάρμακα από το φαρμακείο ή για ένα χειρουργείο, αν δεν μπορεί να πληρώσει, ότι το κράτος θα του παρέχει την κατάλληλη φροντίδα;

Π.  Ευσταθίου: κυρία Μπαντάουι, στην Ελλάδα οι Έλληνες το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ασφαλισμένοι από δημόσιο φορέα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πληρώσει το ασφαλιστικό τους σύστημα, διότι δεν είχαν τα χρήματα, διότι ήταν κάτω από, εεεεε... δύσκολη κατάσταση οικονομική. Αυτό με απόφαση της κυβέρνησης δεν έχει επηρεάσει την νοσηλεία τους και τη θεραπεία τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Δημοσιογράφος: Γνώρισα έναν ηλικιωμένο ο οποίος χρειαζόταν μια επείγουσα εγχείρηση, την έκανε αλλά του κόστισε 6000 ευρώ, το νοσοκομείο τον κυνήγησε για να πληρώσει κάτι το οποίο άγχωσε ιδιαίτερα αυτόν και την οικογένεια του. Δέχεστε ότι αυτά συμβαίνουν και ότι είναι μια περίπτωση από τις πολλές;

Ευσταθίου: Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια. Δεν υπάρχει κάποιος που να πάει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να πληρώσει χρήματα.

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι αυξάνονται τα κοινωνικά ιατρεία συνεχώς σε σχεδόν 40 αυτή την στιγμή, που δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για τέτοιες δωρεάν εθελοντικές υπηρεσίες...

 Ευσταθίου: Θα έλεγα ότι το βλέπω διαφορετικά, αααα... υπάρχει προσπάθεια του κόσμου να βοηθήσει ο ένας τον άλλο, αυτά είναι στοιχεία μιας κοινωνίας η οποία λειτουργεί κάτω από συνθήκες λιτότητας και δυσκολίας. Αυτά είναι θετικά στοιχεία μιας ... ενός πολιτισμού και μιας κοινωνίας, όχι διάλυσης.

Πηγή: BBC - Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23/07/2013 - 11:51

Πολυμέσα

http://youtu.be/-rkKhwg0EPM