Τα Ηνωμένα Έθνη τιμούν τη Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Στο νοσοκομείο περνάει τα 95α του γενέθλια ο Νέλσον Μαντέλα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της χώρας, η κατάσταση της υγείας του δείχνει να βελτιώνεται σταθερά ενώ ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, τον επισκέφθηκε για να του ευχηθεί. Στη Νότιο Αφρική από το πρωί της Πέμπτης γίνονται δεκάδες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των γενεθλίων του πρώην προέδρου. Κόσμος συνέρευσε έξω από το νοσοκομείο της Πρετόρια στο οποίο νοσηλεύεται. Οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν, άφησαν λουλούδια και ευχετήριες κάρτες. Η ημέρα των γενεθλίων του πρώην προέδρου της χώρας καθιερώθηκε το 2009 από τα Ηνωμένα Έθνη, ως Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα.

 

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τιμά την Πέμπτη 18/7 τη Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα, η οποία καθιερώθηκε το 2009.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα μιλήσουν για την προσωπικότητα και τους αγώνες του νοτιοαφρικανού ηγέτη ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ αιδεσιμότατος Τζέσι Τζάκσον, ο τραγουδιστής και ακτιβιστής Χάρι Μπελαφόντε και ο στενός φίλος του Μαντέλα, Άντριου Μλαγκένι.

Όπως αναφέρεται από τον ΟΗΕ, θα τιμηθεί η συνεισφορά του στη Δημοκρατία, τη φυλετική δικαιοσύνη και στη συμφιλίωση, ενώ συνάμα θα γιορτασθούν τα 95α γενέθλιά του.

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα παραμένει στο νοσοκομείο, αλλά η κατάστασή του βελτιώνεται, ανακοίνωσε σήμερα η νοτιοαφρικανική προεδρία.

«Ο Μαντίμπα παραμένει στο νοσοκομείο στην Πρετόρια, αλλά οι γιατροί του επιβεβαίωσαν ότι η υγεία του βελτιώνεται σταθερά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα χρησιμοποιώντας το όνομα με το οποίο ο Μαντέλα είναι γνωστός στη φυλή του.

Η ανακοίνωση συμπίπτει με τα 95α γενέθλια του Μαντέλα. Τις ευχές του για τα γενέθλια του Μαντέλα απέστειλε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54