© EUROKINISSI

Μαζικές οι πορείες στο πλαίσιο της γενικής απεργίας

Μαζικές οι πορείες στο πλαίσιο της σημερινής γενικής απεργίας που είχαν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. με τη συμμετοχή απεργών από δεκάδες κλάδους, ανέργων αυτοαπασχολούμενων, φοιτητών και σπουδαστών. Μηνύματα στάλθηκαν από τα βασικά συνθήματα των δύο διαδηλώσεων: «Με το ΠΑΜΕ για έξοδο τώρα από την ΕΕ των μονοπωλίων» και «όχι στα μνημόνια της λιτότητας και του αυταρχισμού».

Από την πλατεία Κλαυθμώνος ξεκίνησε το απεργιακό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η πορεία των διαδηλωτών, μετά τη συγκέντρωση, κατέληξε στη Βουλή, όπου και επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Η ΓΣΕΕ τόνισε ότι «θα συνεχίσει τον αγώνα για την απόκρουση και την ανατροπή των αδιέξοδων και καταστροφικών πολιτικών κυβέρνησης - τρόικας», ενώ ζητά άμεση κατάργηση του συνόλου των διατάξεων «που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων», άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού, αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων, πάταξη της ακρίβειας, οριστικό τέλος στις πολιτικές «φορομπηχτικής επιδρομής κατά των μικρομεσαίων», διασφάλιση της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και κατάργηση «των διατάξεων αποψίλωσης των δημοσίων υπηρεσιών από εργατικό δυναμικό».

«Είναι ιερό καθήκον του κινήματος και των εργαζομένων να προασπίσουμε ό,τι έχει απομείνει από την λαίλαπα των μνημονίων και του λανθασμένου προγράμματος και να αγωνιζόμαστε διαρκώς για την ανάκτηση των βασικών θεμελιωδών δικαιωμάτων μας -και όχι μόνο- με στόχο την αποκατάσταση της κανονικότητας και της ομαλότητας στο εργασιακό τοπίο, διεκδικώντας παράλληλα αλλαγή πολιτικής, το δικαίωμά μας στην εργασία, το δικαίωμά μας στη ζωή και την αξιοπρεπή διαβίωση» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης και πρόσθεσε ότι «στέλνουμε μήνυμα στην Ευρώπη και στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι οι Έλληνες πολίτες δεν είναι αριθμοί στα σχέδιά τους, οι Έλληνες πολίτες δεν είναι οι ιθαγενείς του Ευρωπαϊκού νότου, η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει αποικία χρέους ούτε και μπανανία της Ενωμένης Ευρώπης».

Ο γ.γ της ΓΣΕΕ τόνισε ότι «εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες & νέοι, όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε την εφαρμοζόμενη επιβαλλόμενη πολιτική και τα καταστροφικά αποτελέσματά της, αρκεί να το πιστέψουμε, αρκεί να προσπαθήσουμε».

 

Μαζική η πορεία του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια στη Βουλή

«Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο λαός μας δεν πρέπει να παρασυρθούν από τους πανηγυρισμούς για έξοδο στις αγορές, δεν πρέπει να παρασυρθούν από την όποια πιθανή μικρή ανάκαμψη ακολουθήσει στη συνέχεια, αφού όλα αυτά θα πατήσουν πάνω σε σωρεία αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, θα πατήσουν πάνω στη μόνιμη εποπτεία της ΕΕ, στα μνημόνια διαρκείας. Μόνη ρεαλιστική απάντηση σήμερα είναι: Λαϊκή ενότητα, συμμαχία, αγώνας, ισχυρό το ΚΚΕ παντού, γιατί δύναμη και ελπίδα είναι του λαού»., δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το μήνυμα από τη σημερινή πανελλαδική απεργία είναι ξεκάθαρο. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την ανάπτυξη των αγώνων μας και την αντίσταση στα συνεχόμενα μέτρα που οδηγούν την εργατική-λαϊκή οικογένεια στην ανέχεια και την εξαθλίωση.» ανακοίνωσε η εκτελεστική γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Το δίκιο του εργάτη, όλων των εργαζομένων, θα κριθεί σε κάθε τόπο δουλειάς και στους δρόμους του κλιμακούμενου-αταλάντευτου αγώνα, από το ενιαίο μέτωπο όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των ανέργων, της νεολαίας» πρόσθεσε.

Στον Πειραιά, οι απεργοί με τις σημαίες του ΠΑΜΕ πορεύτηκαν από την πλατεία Καραισκάκη προς τον ΟΛΠ.

Δύο συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας.  

Το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ οργάνωσαν απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και το ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ απηύθυνε ο Γιώργος Ευθυμιάδης ΓΓ του Σωματείου Εργαζομένων στην Coca Cola ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Κυριάκος Τσιαούσης πρ. Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Πιερίας Χαλκιδικής. Στην πλατεία της Καμάρας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και στην Πάτρα, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας, αλλά και στο Ηράκλειο. Ανάλογες διαδηλώσεις και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

 

Πηγές: η Ναυτεμπορική, 902.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09/04/2014 - 15:09