Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου

Ακούστε ζωντανά το πρόγραμμα της ΕΡΑ Ρόδου 08:00-13:00 καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Περισσότερες ειδήσεις, με συνεχή ενημέρωση, στην σελίδα της ΕΡΑ Ρόδου erarodou.blogspot.gr  και facebook.com/erarodos 

 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΔΟ
 
ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ - ΜΕΧΡΙ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ 
 
Για το τρίτο τρίμηνο του έτους, φαίνεται ότι μετατίθεται η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τα περιφερειακά αεροδρόμια (μεταξύ αυτών της Ρόδου και της Κω).
Είχε εξαγγελθεί ότι στις αρχές Ιουνίου θα γίνονταν η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, όμως το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ βγήκε στην αγορά και αναζητά ανεξάρτητο εκτιμητή, ο οποίος θα αναλάβει την αποτίμηση των ομάδων αερολιμένων που βρίσκονται σε διαδικασία εκποίησης.
Ειδικότερα η  προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν ρόλο εκτιμητή για τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους ως τις έως τις 22 Απριλίου. Η μέγιστη αμοιβή θα είναι 100.000 ευρώ και ο εκτιμητής θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην παραχώρηση υποδομών.
 
Μ. ΙΑΤΡΙΔΗ… ’’ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ’’
 
Για τα μέτρα που θα πάρει το Υπουργείο Υγείας ώστε να μη μείνουν ούτε λεπτό τα νησιά χωρίς οδηγούς ζητά να ενημερωθεί με ερώτηση προς τον Υπουργό η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη.
«Οι προφορικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων δεν αρκούν», σημείωσε η κ. Ιατρίδη και επεσήμανε ότι «χρειάζεται να δεσμευτούν για το τι σκοπεύουν να κάνουν, γιατί το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στη Λέρο, αλλά και πολλά νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων».
Η βουλευτής των ΑΝΕΛ είχε επισημάνει το πρόβλημα και στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά την παραμονή της στη Λέρο και τη συμμετοχή της στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Θεραπευτήριο του νησιού, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ταυτόχρονα ζητά να πληροφορηθεί και το σχεδιασμό του Υπουργείου σχετικά με τους σταθμούς ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. 
 
ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟ ΕΒΕΔ
 
Παρέμβαση προς τους βουλευτές έκανε το ΕΒΕΔ με στόχο την στήριξη τροπολογίας του Νόμου 4111/2013 για επαναφορά της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα κατά τόπους Επιμελητήρια.
Με δεδομένη την αρνητική εξέλιξη που έχουν πάρει για τον Επιμελητηριακό θεσμό οι σκληρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την τρόικα, καθώς έχει καταστεί πλέον μνημονιακή υποχρέωση η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια από 01/01/2015,  το ΕΒΕΔ ζητά 
 
Να αποφευχθεί η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια καθώς η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε αφανισμό έναν εκατοντάχρονο θεσμό, όπως ο επιμελητηριακός, ο οποίος έχει συμβάλει τα μέγιστα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι έχουν ενημερωθεί αντίστοιχα όλοι οι Βουλευτές ανά την Επικράτεια από τα κατά τόπους Επιμελητήρια να στηρίξουν τη σχετική τροπολογία του Νόμου 4111/2013 για επαναφορά της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα οικεία Επιμελητήρια, που συνέταξε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.
 
Γ. ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ…’’ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΞΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΧΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ’’
 
Με σημείο αναφοράς τις ελλείψεις στο τομέα της Υγείας  τη μη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ  στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, την  υποστελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της παράταξης "Νότιο Αιγαίο - Αρχιπέλαγος Δημιουργίας" του Γιάννη Μαχαιρίδη.
Επικρίνοντας το κεντρικό κράτος για τη πολιτική του ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι ’’αυτό το κράτος ξέρει μόνο να παίρνει και όχι να δίνει στους νησιώτες που το στηρίζουν’’.
‘’Μετά από δύο νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις, είμαστε σε θέση να λέμε ότι επί οκτώ χρόνια στη Νομαρχία Δωδεκανήσου, αυτή η παράταξη έκανε τη διαφορά στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας, αλλά και στην καθημερινότητα των Δωδεκανησίων.’’, επεσήμανε και κάλεσε παλιούς και νέους συνεργάτες του να μην κάνουν  βήμα πίσω και να συνεχίσουν την τιτάνια προσπάθεια που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2013 ως πρώτη εκλεγμένη περιφερειακή αρχή.
 
ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ‘’ΠΟΤΑΜΙ‘’
 
Τη Ρόδο θα επισκεφθεί την Κυριακή των Βαΐων ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Στις 12 το μεσημέρι στον εξωτερικό χώρο εκδηλώσεων  του Ακταίον θα συνομιλήσει με κατοίκους, θα γνωρίσει φίλους και εθελοντές και θα απαντήσει σε ερωτήματα δημοσιογράφων. 
Όπως και στα προηγούμενα ταξίδια, έτσι και στη Ρόδο δημοσιογράφοι, από διαφορετικά ΜΜΕ, θα ακολουθήσουν όλη τη διαδρομή κινούμενοι με το μικρό βαν Του Ποταμιού.
Σε αυτό το ταξίδι έχουν δηλώσει συμμετοχή η δημοσιογράφος Μάγδα Γεωργιάδου με τους οπερατέρ Στέλιο Ευσταθόπουλο και Γιώργο Πόταγα από το Πρώτο Κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), η δημοσιογράφος Ανθή Βούλγαρη με το φωτογράφο Ηλία Κουτουλογένη από την εφημερίδα Τα Παραπολιτικά, καθώς επίσης και ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Καούρας από το ηλεκτρονικό περιοδικό maga.gr.
 
ΠΡΟΑΓΕΤΑΙ Ο ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ. ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΕΤΑΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ
 
Στον βαθμό του Ταξίαρχου προάγονται ο Αστυνομικός Διευθυντής της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Αντώνης Βλαχάκης και ο Α’ Υποδιευθυντής Φώτης Νικολόπουλος, ενώ αποστρατεύονται ο Αστυνομικός Διευθυντής της Β´ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, Μανώλης Σηφάκης και ο Β´ Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, κ. Δημήτρης Δημητρακόπουλος
 
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
 
Με ναρκωτικά χάπια προσπάθησε να προμηθεύσει 33χρονο που νοσηλευόταν σε κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου ένας 51χρονος ημεδαπός, αλλά έγινε αντιληπτός από το προσωπικό της κλινικής και συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, που ενημερώθηκαν άμεσα.
Κατασχέθηκαν 47 ναρκωτικά δισκία και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ
 
ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
 
Σε άδεια βρίσκεται, η μοναδική καρδιολόγος του νοσοκομείου Κω Ντόρικα Στάμενα, η οποία έχει υποβάλει ήδη τη παραίτηση της εδώ και ενάμιση μήνα από τη κλινική,  χωρίς ωστόσο μέχρις στιγμής να έχει καλυφθεί η θέση.
Το γεγονός  δε φαίνεται να συγκινεί  τη ΔΥΠΕ  τη διοίκηση τους κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά  ούτε και το Σύλλογο Νοσοκομειακών Γιατρών, το Δήμο και τη Περιφερειακή αρχή, προκειμένου να κινητοποιηθούν για να μη κλείσει και αυτή η κλινική όπως κλειστή παραμένει τέσσερα χρόνια τώρα η Παιδιατρική λόγω έλλειψης παιδιάτρου.
 
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΗΦΟΔΩ
 
Ερευνά της εισαγγελίας Κω προκάλεσε η δημοσίευση υπομνήματος το 2012, της Συμπαράταξης Ελπίδας  με τον τίτλο: ‘’Δημοτικά τέλη και ΔΗΦΟΔΩ: Η αδικία και οι πελατειακές λογικές στον Δήμο μας σε εποχή κρίσης και φτώχειας στο νησί μας είναι ΗΘΙΚΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ’’ 
Οι εκπρόσωποι της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, κληθήκαν χθες να καταθέσουν  σχετικά τονίζοντας μεταξύ άλλων  ότι το κεντρικό πρόβλημα του Δήμου είναι η πελατειακή οικονομική διαχείριση που οδηγεί στην αύξηση των απωλειών δημοτικών εσόδων και την δημιουργία καθεστώτος διακρίσεων.
 
Το προηγούμενο διάστημα οι εκλεγμένοι και τα στελέχη της Συμπαράταξης αναζήτησαν από τα αρχεία των τοπικών εφημερίδων και το ΙΝΤΕΡΝΕΤ τους Ισολογισμούς του 2011 των 200 μεγαλυτέρων επιχειρήσεων στο νησί. Οι 40 επιχειρήσεις από αυτές είτε για πραγματικούς λόγους είτε για να αποφύγουν το ΔΗΦΟΔΩ έχουν έδρα εκτός Κω.
Στη συνέχεια αντιπαρέβαλαν τα οικονομικά στοιχεία και τα σύγκριναν με τα ποσά που αναγράφονται στον ισολογισμό του Δήμου του 2011 και τους προϋπολογισμούς των 2012-13. αποδεικνύοντας τεράστια διαφυγή αφού ούτε τα εισπραχθέντα 2011 ούτε τα προϋπολογιζόμενα έσοδα αντιστοιχούν στην οφειλή ενός μέρους του υποκειμένου στον τοπικό φόρο.
 
Τα συμπεράσματα είναι προφανή ,υποστηρίζουν ,και αφορούν στην ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ για πελατειακούς λόγους και για λόγους νομής της δημοτικής εξουσίας φέρνοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα.
* το ένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία είναι από τα παλαιοτέρα στο νησί και τα τετραγωνικά του αντιστοιχούν σε 250 κλίνες, στον ΕΟΤ φαίνεται να είναι 350 και στην πράξη ξεπερνά τις 600 κλίνες, καθώς και το γεγονός
* ότι τα τέλη καθαριότητας για την κατοικία είναι 1,28 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις 4,28 δεν είναι αληθές, γιατί μόνο οι κοινόχρηστοι χώροι των ξενοδοχείων οι οποίοι αποτελούν μόλις το 20% των συνολικών επιφανειών χρεώνονται με 4,28 και οι υπόλοιποι με 1,28 ως κατοικίες.
Όσον αφορά δε  στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού 2012 δεν χρεώνονται σε ανταποδοτική μορφή όπως ο νόμος ορίζει. Η υπηρεσία καθαριότητας για παράδειγμα, για το σημερινό ανεπαρκές και σε πολλές περιπτώσεις κακό επίπεδο κοστολογείται στα 7,2 εκ αλλά εισπράττονται 5,5 εκ!
 
ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΚΑΛΟΛΙΜΝΟΥ ΚΑΙ  ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΗ ΚΩ Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
 
Τη Κω επισκέπτεται την Μ. Τρίτη 15 Απρ, η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, συνοδευόμενη από τον Α/ΓΕΣ και τον Δ/κτη της ΑΣΔΕΝ, για ολιγόωρη παραμονή στην ΠΕ/80 ΑΔΤΕ και ανταλλαγή ευχών με το προσωπικό της ΑΔΤΕ με την ευκαιρία των Άγιων ημερών του Πάσχα.
Ειδικότερα η κ. Γεννηματά με πτήση ελικοπτέρου του Στρατού Ξηράς θα επισκεφθεί το Ε.Φ. ΚΑΛΟΛΙΜΝΟΥ και το Στρ/δο «ΚΩΝ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΙΑ’» στη Κω, όπου και θα  είναι στη διάθεση των τοπικών Μ.Μ.Ε για σύντομες δηλώσεις – ευχές στο Λινοπότι.
 
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ
 
Οι προγραμματικές θέσεις του ΟΡΑΜΑΤΟΣ για τη περίοδο 2014-2020, θα αποφασιστούν σήμερα  Σάββατο στην Αντιμάχεια σε συνάντηση των στελεχών της παράταξης.
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες επεξεργασίας και σύνταξης του προγράμματος από τις τρείς ομάδες εργασίας που ορίστηκαν από την κεντρική επιτροπή του εκλογικού αγώνα και  έχουν κατατεθεί οι εισηγήσεις τους ώστε να γίνουν αντικείμενο διαλόγου και απόφασης από τα στελέχη και τους υποψήφιους, αναφέρεται σε δελτίο τύπου.
Οι τρεις εισηγήσεις αφορούν την σύγχρονη οργανωτική οντότητα του ενιαίου Δήμου, την οικονομική ευρωστία του νησιού και την κοινωνική του θωράκιση.
 
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ
 
Σήμερα στη Πλατεία Ελευθερίας το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού διοργανώνει Πασχαλινό Παζάρι με κατασκευές και δημιουργίες των παιδιών.
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ
 
Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ..’’ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΤΟ Κ. ΥΓΕΙΑΣ
 
Να ενισχυθεί με 4 γιατρούς, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καρπάθου και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ΕΚΑΒ και της ίδρυσης σταθμού στο νησί να υπάρξει άμεση τοποθέτηση ενός οδηγού ασθενοφόρου, ζητά με ερώτηση του από τον Υπουργό Υγείας ο  Βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας.
Αναφέρεται, επίσης, στις κενές θέσεις στα αγροτικά ιατρεία του νησιού, όπως στην Όλυμπο και στο Μεσοχώρι, επισημαίνοντας ότι το κίνητρο παροχής στέγης αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετό για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από γιατρούς.
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΡΟ
 
ΑΝΑΦΟΡΑ Β. ΥΨΗΛΑΝΤΗ  ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΣΤΟ ΛΑΚΚΙ
 
Αναφορά προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Αιγαίου και Οικονομικών, για την  αποκατάσταση των εκτεταμένων υποσκαφών που διαπιστώθηκαν μετά από την ύφαλη επιθεώρηση στην προβλήτα Ε/Γ – Ο/Γ σκαφών λιμένα Λακκίου Λέρου και την αναγκαιότητα της άμεσης εκτέλεσης του έργου λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί η μη αποκατάσταση τους, οι οποίες απειλούν και την ίδια την ύπαρξη της προβλήτας, κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο πόρισμα της ύφαλης επιθεώρησης που παρήγγειλε το Λιμενικό Ταμείο Πάτμου, ένα τυχαίο περιστατικό (π.χ. σεισμός ή πρόσκρουση πλοίου) είναι δυνατόν να οδηγήσει σε κατάρρευση της προβλήτας.
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΣΥΡΟ
 
ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΙΣΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ‘’ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ’’
 
Στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης έγινε η βράβευση των σχολείων που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που διοργάνωσαν, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σερρών το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και η   ‘’Δημόσια Τηλεόραση’’.
Το Λύκειο της Νισύρου βραβεύτηκε, για τη 2η θέση που κατέκτησε με την ταινία 'Έρωτας στην άγονη γραμμή". Η ταινία μιλάει για τον έρωτα ενός κοριτσιού από τη Νίσυρο, της Ρηνιώς, με ένα αγόρι από την Τήλο, τον Πέτρο. Οι συνθήκες είναι δύσκολες γιατί παρόλο που τα νησιά είναι γειτονικά, το πλοίο περνά μόνο μια φορά την εβδομάδα. Κι όταν ο Πέτρος της ανακοινώνει ότι θα πάει στην Αθήνα για τη Γ' Λυκείου, η Ρηνιώ που είναι ένα κορίτσι ρομαντικό και αλλόκοτο, αποφασίζει να επικαλεστεί τις δυνάμεις του ουρανού και της γης για να της υποδείξουν αν είναι της μοίρας γραφτό να είναι μαζί.
 
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νισύρου που στήριξε την προσπάθεια με την προσφορά της κάμερας και την οικονομική στήριξη του ταξιδιού στην Τήλο. Στην απονομή παραβρέθηκαν ο καθηγητής Πέτρος Μούγιος, (που οργάνωσε και συντόνισε την εξαιρετική αυτή δουλειά) η Ευτυχία Καζάντη με τον πατέρα της Δημήτρη, η Βασιλική Καραλίγκα με τη μητέρα της, ο Ανδρέας Δριμάλας με τους γονείς του και ο Δημήτρης Καλογηράτος. Τον Γνωμαγόρα εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Οδυσσέας Σακελλαρίδης και ο Νίκος Φραντζής. Η ποιότητα, το ταλέντο και η ελπίδα έρχονται να φωτίσουν τη σκοτεινή, νοσηρή και μίζερη περίοδο που διανύουμε.
 
 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12/04/2014 - 23:48