AFP Photo/Anatoly Stepanov

Ανατολική Ουκρανία: Αντικυβερνητικοί μπλοκάρουν τα ουκρανικά άρματα μάχης

Στην ανατολική Ουκρανία οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές είναι περικυκλωμένοι από δυνάμεις ασφαλείας. Παράλληλα καταλαμβάνουν στρατιωτικά οχημάτα τα οποία εγκαταλείπουν οι Ουκρανοί στρατιώτες οι οποίοι αυτομολούν στους αντικυβερνητικούς, και υψώνουν τη ρωσική σημαία.

Περικυκλωμένοι από δυνάμεις ασφαλείας είναι οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση ανακατάληψης περιοχών από τον στρατό, ενώ θολό είναι το τοπίο σχετικά με τον αριθμό των νεκρών από την πλευρά των ένοπλων ρωσόφωνων. 

Εξι τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εισήλθαν στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Στο πρώτο όχημα κυματίζει η ρωσική σημαία. Τα οχηματα της Ουκρανικής ηγεσίας αποκλείσθηκαν από ρωσόφωνους και στη συνέχεια κατελήφθησαν. Η φάλαγγα σταμάτησε έξω από το δημαρχείο της πόλης που έχει καταληφθεί από αυτονομιστές. Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές κατέλαβαν την έδρα της δημοτικής αρχής στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Όταν ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εθεάθησαν στο κέντρο της πόλης Kramatorsk ως μέρος της στρατιωτικής επιχείρησης του Κιέβου εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στα ανατολικά της χώρας, οι κάτοικοι της περιοχής τους απέκλεισαν και στη συνέχεια κατέλαβαν τα οχήματα. 

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται τι συνέβη. Μια γυναίκα φωνάζει σε έναν στρατιώτη: «Είστε ο στρατός, πρέπει να προστατεύετε τους ανθρώπους.»

«Δεν πρόκειται να πυροβολήσουμε, δεν είχαμε καν αυτή την πρόθεση,» η απάντηση του στρατιώτη.

Παρόμοιες συζητήσεις ακούγονται σε κάθε ένα από τα πολλά τα τεθωρακισμένα οχήματα που μπήκαν στην πόλη, με τους κατοίκους να υπόσχονται ότι θα υπερασπιστούν τους γείτονές τους, σε περίπτωση που οι στρατιώτες ξεκινήσουν στρατιωτική επιχείρηση.

Στρατιωτικά οχήματα σταθμευμένα στο κέντρο Kramatorsk έχουν μετατραπεί σε πηγαδάκια για πολιτική συζήτηση, με τους κατοίκους δίπλα στα οχήματα να προσπαθούν να μιλήσουν αλλά και να ακούσουν τις απόψεις των ουκρανών στρατιωτών.

Σε ένα άλλο βίντεο φαίνονται οι κάτοικοι στο Kramatorsk να φωνάζουν «ο στρατός με το λαό» και να χειροκροτούν τους στρατιώτες που έφευγαν από τα οχήματά τους.

«Παιδιά, είμαστε μαζί σας» φώναζαν γυναίκες στους στρατιώτες κατά την αποχώρησή τους από τα οχήματα.

Την ίδια ώρα η νέα κυβέρνηση του Κιέβου ποντάρει στην αναβίωση των αντισοβιετικών αισθημάτων.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «υψώνει ένα νέο τείχος του Βερολίνου». «Αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σαφές ότι οι γείτονές σας, οι Ρώσοι αποφάσισαν να υψώσουν ένα νέο τείχος του Βερολίνου και επιδιώκουν την επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο», δήλωσε ο Αρσένι Γιατσενιούκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου στο Κίεβο. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι «εξάγει τρομοκρατία» προς την Ουκρανία χρησιμοποιώντας μυστικές ρωσικές δυνάμεις για να οργανώσουν τους ένοπλους αυτονομιστές, οι οποίοι επιτέθηκαν εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και κατέλαβαν δημόσια κτίρια.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16/04/2014 - 17:07