Ρόδος: Ναυαγεί ο θαλάσσιος τουρισμός

Aναδημοσίευση από την εφημερίδα Πρόοδος της Δωδεκανήσου

 

 

 



Της Μαρίας Κυπριώτη


Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται τα τελευταία τρία χρόνια ο θαλάσσιος τουρισμός της Ρόδου. Οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Ρόδου από το 2011 μέχρι και το 2013 μειώθηκαν αισθητά και η φθίνουσα πορεία του εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά.

Οι παλιές καλές εποχές που στο τουριστικό λιμάνι της Ρόδου επικρατούσε το αδιαχώρητο από τις προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η Ρόδος τα τελευταία τρία χρόνια έχασε σημαντικό μέρος της πίτας που κατείχε στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Δυστυχώς για το νησί, οι μειώσεις θα συνεχιστούν και τη φετινή χρονιά που θα είναι η χειρότερη για τον θαλάσσιο τουρισμό της Ρόδου που φθίνει από το 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «ΠΡΟΟΔΟΣ» τα τελευταία τρία χρόνια οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Ρόδου έχουν μειωθεί κατά 35%, όπως φυσικά και οι αριθμός των αφιχθέντων επιβατών τους. Ειδικότερα το 2011 στο λιμάνι της Ρόδου κατέπλευσαν 526 κρουαζιερόπλοια στα οποία επέβαιναν 588.000 επιβάτες, το 2012 κατέπλευσαν 454 με συνολικά 479.000 επιβάτες και το 2013 κατέπλευσαν 373.000 κρουαζιερόπλοια τα οποία μετάφεραν στο νησί 366.750 επιβάτες.

Όμως και φέτος ο θαλάσσιος τουρισμός της Ρόδου θα βρίσκεται στο ναδίρ του. Από τις μέχρι σήμερα κρατήσεις που έγιναν από τις εταιρείες στο λιμάνι της αναμένεται να καταπλεύσουν μόλις 305 κρουαζιερόπλοια, ταοποία θα μεταφέρουν συνολικά στο νησί μας 300.000 επιβάτες. Τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2011 η Ρόδος χάνει 211 κρουαζιερόπλοια και 288.000 τουρίστες της μιας ημέρας όπως ονομάζονται οι επιβάτες τους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι φέτος ο κατάπλους των κρουαζιερόπλοιων ξεκίνησε τον Μάρτιο πολύ αργότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τα νούμερα και οι αριθμοί των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Ρόδου από  το 2011 μέχρι και το 2013 αποδεικνύουν ότι η μείωση του θαλάσσιου τουρισμού δεν θα σταματήσει αν δεν αναληφθούν από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς πρωτοβουλίες για την ανάκαμψή του με τη διενέργεια συγκεκριμένων δράσεων. Βέβαια σημαντικό ρόλο στη μείωση αυτή έπαιξε και η οικονομική κρίση που επικρατεί, αλλά και η αύξηση της τιμής των καυσίμων που «έδιωξε» από το λιμάνι της Ρόδου τα κρουαζιερόπλοια.

Η Ρόδος μπορεί να αποτελεί δημοφιλή προορισμό και για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, όμως οι εταιρείες δεν την συμπεριλαμβάνουν στα προγράμματά τους με την ίδια συχνότητα όπως παλιά, αφού απέχει σημαντικά από τα άλλα λιμάνια της Μεσογείου και επομένως το κόστος των καυσίμων αυξάνεται κατακόρυφα καθιστώντας ασύμφορο το ταξίδι στο νησί μας. Μόλις 24 κρουαζιερόπλοια στη Ρόδο τον Μάιο.

Όμως και τον επόμενο μήνα η κίνηση του θαλάσσιου τουρισμού της Ρόδου αναμένεται να σημειώσει σημαντική πτώση τόσο στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων όσο και στην κίνηση επιβατών σε σχέση με τον Μάιο του 2013 που είχαν καταπλεύσει στο λιμάνι της πόλης 43 κρουαζιερόπλοια.


Παρόλα αυτά ο θαλάσσιος τουρισμός αναμένεται να δώσει τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία. Τα καταστήματα κυρίως της Μεσαιωνικής Πόλης στηρίζουν ένα μέρος του τζίρου της στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, οι οποίοι παρά την οικονομική κρίση που επικρατεί θεωρούνται καλοί πελάτες τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54