Οι Θεσσαλονικείς θα παρακολουθήσουν την πλήρη αναπαλαιωμένη κόπια διάρκειας 2 ωρών και 32 λεπτών, όπως αυτή παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Κανών το 2009 και δεν … ήλθε ποτέ στην Ελλάδα.

"Ήταν κάποτε η επανάσταση": To γεγονός της χρονιάς στον αυτοδιαχειριζόμενο κινηματογράφο των εργαζομένων της ΕΡΤ3

 

Το κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς έρχεται σύντομα από τον αυτοδιαχειριζόμενο κινηματογράφο των εργαζομένων της ΕΡΤ3

Του Αλέξη Δερμεντζόγλου

Δεν γνωρίζω αν θα γίνει ή θα υπάρξει κάτι σημαντικό στο θέμα του σινεμά μέσα στο 2014. Το τελευταίο σπουδαίο το παρακολούθησα τον περασμένο Νοέμβριο διά χειρός Ρίντλεϊ Σκοτ (Ο συνήγορος). Μέχρι τώρα μούγκα και οι μήνες περνάνε. Ως εκ τούτου όλοι οι σινεφίλ της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται για τις 28 Απριλίου στις 8 ακριβώς το βράδυ στον Αλέξανδρο. Ο Μάης πλησιάζει, οι μνήμες από τη μεγάλη, γαλλική εξέγερση του `68 δεν είναι μακριά. Αυτή τιμάται με την έξτρα προβολή από την Ταινιοθήκη των τριών ραδιοφώνων της ΕΡΤ-3 με το Ήταν κάποτε η επανάσταση (1971, έγχρωμο) του Σέρτζιο Λεόνε με τους Τζέιμς Κόπμπουρν, Ροντ Στάιγκερ και την εκπληκτική μουσική του Ένιο Μορικόνε.Οι Θεσσαλονικείς θα παρακολουθήσουν την πλήρη αναπαλαιωμένη κόπια διάρκειας 2 ωρών και 32 λεπτών, όπως αυτή παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Κανών το 2009 και δεν … ήλθε ποτέ στην Ελλάδα.

 

Εμφάνιση il-etait-une-fois-iila-ii01-g.jpgΤο συγκλονιστικό γουέστερν- σπαγγέτι είναι ένα σχόλιο για την επανάσταση με ευκαιρία εκείνη στο Μεξικό στις αρχές του 20ού αιώνα. Αρχίζει με την εκπληκτική ιστορική ρήση του Μάο Η επανάσταση δεν είναι εργόχειρο, κοινωνική συναναστροφή, κοσμικό γεύμακαι τελειώνει με ένα συγκλονιστικό μεσότιτλο στο ερώτημα Κι εγώ τι θ’ απογίνω; η απάντηση είναι Μια χούφτα δυναμίτες.

Ένας ασυνειδητοποίητος Μεξικανός ημιπαράνομος συναντάει έναν ιδεολόγο της ιρλανδικής επανάστασης. Μαζί αρχίζουν ένα οδοιπορικό συνεργασίας, επαναστατικής δράσης αλλά και βαθιάς συνειδητοποίησης του πρώτου.

Εκπληκτική, έγχρωμη φωτογραφία, μουσική που σε συγκλονίζει, σπέσιαλ ειδικά εφέ, ένταση, ανεπανάληπτες σκηνές δράσης, μοντάζ που σου κόβει την ανάσα και ιδεολογικοί προβληματισμοί. Γιατί ήταν (η επανάσταση); Πώς απωλέσθη το ιδεολογικό υπόβαθρό της; Και τώρα τι γίνεται;

Το φιλμ γυρίστηκε μετά το γαλλικό Μάη, κομίζει μια απαισιοδοξία, βαθύτατη συγκίνηση, ειλικρίνεια και είναι εξόχως ψυχαγωγικό.

Υ.Γ Οι οργανωτές παρακαλούν το κοινό, λόγω της ειδικής μνήμης και της αξίας του φιλμ, να προσέλεθει στον κινηματογράφο πριν την έναρξη της ταινίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19/04/2014 - 19:52