Σαμαράς στο Bloomberg: Με κρατά ξύπνιο η μείωση της ανεργίας και η διαφύλαξη της δημοκρατίας

Την εκτίμηση ότι από το 2015 η Ελλάδα θα έχει όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και... δημοσιονομικό πλεόνασμα, χωρίς περαιτέρω βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ διατύπωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι τον «κρατά ξύπνιο» η μείωση της ανεργίας και η διαφύλαξη της... δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμένει οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να μειωθούν περαιτέρω και ισχυρίζεται ότι «δεν θέλουμε να δανειστούμε περισσότερα από ό, τι χρειάζεται», προσθέτοντας πως «στο μέλλον, θα ζητήσουμε τα χρήματα που θέλουμε, σε χαμηλότερη τιμή».

Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να πείσει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα από τον επίσημο τομέα: «Δεν έχουμε κανένα δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν έχουμε κενό χρηματοδότησης και, πάνω από αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές, αν είναι απαραίτητο».

Ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει πως η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και οι αλλαγές στις αγορές εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

«Αναμένουμε από το 2015 πως θα έχουμε όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ότι θα πάμε σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση από μόνοι μας να πληρώσουμε το χρέος μας, χωρίς δανεισμό. Υπάρχουν πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες που μπορούν να το κάνουν αυτό σήμερα» τονίζει.

«Εάν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους, που το έχει ήδη κάνει, οι δανειστές θα παράσχουν επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους. Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012», είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ισχυρίζεται ότι βασίζεται στην τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι εταίροι το 2012, αφού η Ελλάδα εξασφάλισε (;) πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετή θητεία της και εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών: «Αποσταθεροποίηση θα σημαίνει ότι στις ερχόμενες εκλογές -ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές- μπορεί να χάσουμε με μεγάλη διαφορά. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε, προσθέτωντας ότι αυτό που τον «κρατά ξύπνιο» είναι η μείωση της ανεργίας, η καταπολέμηση του εξτρεμισμού και η διαφύλαξη της... δημοκρατίας.

 

Πηγές: Bloomberg, Τα Νέα, Η Ναυτεμπορική
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54