Επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων διέταξε ο Ουκρανός πρόεδρος

Την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των φιλο-ρώσων αυτονομιστών ζήτησε ο  εκτελών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ έπειτα από το «βασανισμό μέχρι θανάτου» δύο ανδρών, ο ένας εξ αυτών πολιτικός, μέλος της παράταξής του, το πτώμα του οποίου βρέθηκε στο Σλαβιάνσκ. Νωρίτερα στην ίδια περιοχή ουκρανικό μαχητικό  αεροσκάφος επλήγη από πυρά των φιλορώσων αυτονομιστών, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον του αεροσκάφους AN-30 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Σλαβιάνσκ. Επλήγη από πολλές σφαίρες» όμως προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Οι τρομοκράτες που κρατούν σε ομηρία το σύνολο της επικράτειας του Ντονεντσκ το έχουν πλέον παρατραβήξει» είπε στη δήλωσή του ο Τουρτίνοφ και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υποστηρίζει «τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες Ουκρανών πατριωτών.»

 

Από το Κίεβο, όπου βρίσκεται, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Ρωσία να αναλάβει επιτέλους δράση για να εξουδετερώσει την ουκρανική κρίση, απευθύνοντας της προειδοποίηση για περαιτέρω απομόνωση σε περίπτωση που διατηρήσει την προκλητική της στάση, ενώ την προέτρεψε να σταματήσει τη φερόμενη υποστήριξη της προς τους αυτονομιστές.

 

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε σήμερα έκκληση να εφαρμοστεί σύντομα η συμφωνία της Γενεύης, με την ελπίδα ότι θα επιτρέψει μια αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να σεβαστούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της συμφωνίας της Γενεύης (. . .) όλα όσα έχουν εγγραφεί σε αυτή τη συμφωνία πρέπει να εφαρμοστούν» δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22/04/2014 - 21:15