Γερμανία - Δεκαήμερο αλληλεγγύης στην Ελλάδα: Η ΕΡΤ σε πρώτο πλάνο

Δεκαήμερο αλληλεγγύης και εκδηλώσεων σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα διοργανώνουν γερμανοί συνδικαλιστές και πολιτικές οργανώσεις στη Γερμανία. Από τις 25 του Απρίλη μέχρι και την 5η του Μάη, το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη, τα Αμβούργο, η Βρέμη, η Κολωνία και το Νταρμσταντ, θα ακούσουν και θα μάθουν από πρώτο χέρι για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Έλληνες εκπρόσωποι σωματείων, συνδικάτων, κινημάτων και εγχειρημάτων θα μιλήσουν, θα επικοινωνήσουν και θα ενημερώσουν τους πολίτες τις Γερμανίας για το πραγματικό «στορυ» πίσω από το «success story» της ελληνικής κυβέρνησης και της Μέρκελ.
Εκπρόσωποι εργαζομένων από την ΕΡΤ, τους δασκάλους, εργαζόμενοι στη ΒΙΟ.ΜΕ, στην εφημερίδα των συντακτών, δημοσιογράφοι, άνθρωποι των κινημάτων από το Πέραμα αλλά και αλλού, άνθρωποι σε αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, όπως τα κοινωνικά ιατρεία αλλά και η Εφημερίδα των Συντακτών, θα βρεθούν μέσα σε 10 ημέρες σε 6 γερμανικές πόλεις μεταφέροντας την ελληνική εμπειρία στη γερμανική κοινωνία.
Ήδη στο Βερολινό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο εκδήλωση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ενώ σήμερα δόθηκε και η επίσημη συνέντευξη τύπου με αρκετούς εκπροσώπους εφημερίδων αλλά και την Ντοϊτσε Βελλε να δίνουν το παρόν.
Και στις δύο εκδηλώσεις οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην εικόνα που δίνεται από τα γερμανικά μέσα περι επιτυχίας  των μνημονίων και στις επιπτώσεις τους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους έλληνες προσκεκλημένους να αποδομήσουν πλήρως την κυρίαρχη προπαγάνδα.
Η παρέμβασεις των ομιλητών από την Ελλάδα αποδεικνύονται καθοριστικής σημασίας μιας και παρουσιάζουν το «real story» της ελληνικής κοινωνίας σπάζοντας το φράγμα της παραπληροφόρησης. Ζωγραφίζουν με κάθε λεπτομέρεια την γκρίζα πραγματικότητα αλλά την ίδια στιγμή αποτελούν και το ζωντανό παράδειγμα της ελπίδας μιας κοινωνίας που ακόμα αγωνίζεται.
 

Στην εκδήλωση για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26/04 στο κέντρο «Όλγα Μπενάριο» στο Βερολίνο η ΕΡΤ είχε την τιμητική της μιας και η αίθουσα γέμισε από γερμανούς δημοσιογράφους αλλά και βουλευτές ης Αριστεράς που ήθελαν να ακούσουν για τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Πέρα από τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, Μάχη Νικολάρα και Νίκο Τσιμπίδα, στο πάνελ βρέθηκε και η δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, Αφροδίτη Τσιαντζή.
Έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα 2 αυτοδιαχειριζόμενα μέσα, το ρόλο τους και τον αγώνα που δίνεται στην Ελλάδα κατά τις μνημονιακής προπαγάνδας. Το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο ώστε η εκδήλωση να κρατήσει πάνω από 4 ώρες, αναδεικνύοντας έτσι το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει στο εξωτερικό αλλά και τη σημαντικότητα αυτών των εκδηλώσεων. Οι βουλευτές της Αριστεράς υποσχέθηκαν να κάνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις τόσο στην Ελληνική κυβέρνηση όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα της ΕΡΤ.

Με μεγάλη ανησυχία και ενδιαφέρον αντιμετωπίζεται στη Γερμανία και η άνοδος του νεοναζισμού και της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Υπήρχαν πολλές ερωτήσεις για την παρουσία, τον αντίκτυπο και τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή και την αύξηση της εκλογικής της επιρροής σε σχέση με την οικονομική κρίση.
Το Σάββατο μάλιστα, η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε ενεργά στην αντιφασιστική διαδήλωση στο Βερολίνο, η οποία τελικά κατάφερε να μπλοκάρει και να ακυρώσει στην πράξη, πορεία και συγκέντρωση των νεοναζί στην ιστορική συνοικία Kreutzberg. Στη μεγάλη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Βερολίνο, η 15μελής ελληνική αντιπροσωπία αναμένεται να τεθεί στην κεφαλή της πορείας.
Η πρωτοβουλία αυτή των γερμανών συνδικαλιστών και ακτιβιστών δείχνει ότι υπάρχει και η άλλη Γερμανία, πέρα από αυτή της Μέρκελ, του Σοϊμπλε, του Focus και του Spiegel. Η Γερμανία της αλληλεγγύης που ξέρει και θέλει να αναζητά την αλήθεια πέρα από την εικόνα που προβάλουν για την κρίση τα συστημικά μέσα σε Ελλάδα και Γερμανία. Δείχνει ότι οι λαοί μπορούν να συνεργαστούν και να συνεννοηθούν πέρα από εξουσίες και μνημόνια και να βοηθήσουν πραγματικά στο να οικοδομηθεί ένα διαφορετικό μέλλον στην Ευρώπη.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28/04/2014 - 17:12