Βερολίνο: Το ελληνικό μπλοκ και οι εκπρόσωποι της ΕΡΤ στην κεφαλή της πορείας της Πρωτομαγιάς (Photos-Videos)

Με δυναμική ελληνική παρουσία πραγματοποιήθηκε η χθεσινή πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στο Βερολίνο. Το ελληνικό μπλοκ αποτελούνταν από αντιπροσωπεία 15 ατόμων από την Ελλάδα και από περίπου 100 Ελλήνων εργατών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι που εγκατέλειψαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, οι οποίοι ζουν στο Βερολίνο.

Σε μία κίνηση συμβολισμού, Γερμανοί συνδικαλιστές έθεσαν επικεφαλής της πορείας το ελληνικό μπλοκ σε μία πορεία που αριθμούσε περισσότερους από 40.000 διαδηλωτές. Η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν μαχητική καθόλη τη διάρκεια της διαδήλωσης με το ελληνικό μπλοκ να έχει επιφορτιστεί και με την περιφρούρηση του μπροστινού μέρους της πορείας. Σε αρκετές περιπτώσεις οι εργάτες και οι εργαζόμενοι από την Ελλάδα κλήθηκαν να υπερασπιστούν το μπλοκ και τους γερμανούς συναδέλφους και συντρόφους που βρίσκοταν μέσα σε αυτό.

 

 

Με γερές αλυσίδες και συνθήματα κατά της Μέρκελ και της αστυνομίας, όπως " η Μέρκελ διατάζει μα άλλο δεν σηκώνει, μπατσοι, γουρούνια, δολοφόνοι", απέκρουσαν κάθε προσπάθεια της αστυνομίας να σπάσει το μπλοκ και να κάνει συλλήψεις.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ακούστηκαν  τα συνθήματα:

"Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ", "ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ, ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ", "Ο ΠΑΥΛΟΣ ΖΕΙ, ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ", "ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ".

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν από την ΕΡΤ οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου Μάχη Νικολάρα και Νίκος Τσιμπίδας, η δημοσιογράφος από την αυτοδιαχειριζόμενη εφημερίδα των Συντακτών Αφροδίτη Τζιαντζή, ο Σωκράτης Καλούδης και η Γεωργία Σωτηρίου από το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Γιοβανόπουλος από την "Αλληλεγγύη για Όλους", ο Δημήτρης Κουματσιόλης από τη ΒΙΟΜΕ, ο Νίκος Καλόγηρος από τη ΔΟΕ, ο Νίκος Αντώνιου από το Σωματείο Βιβλίου και Χάρτου, καθώς και εκπρόσωποι από το στέκι αλληλεγγύης στο Πέραμα.

Στο ξεκίνημα της πορείας, η Μάχη Νικολάρα, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των Ελλήνων εργαζομένων ο οποίος απαντήθηκε από τους Γερμανούς διαδηλωτές με συνθήματα αλληλεγγύης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες την ενημέρωση για την κρίση κσι τις επιπτώσεις της σε πολλές εκδηλώσεις που έχουν οργανωθεί από τα γερμανικά συνδικάτα και οργανώσεις της αριστερας και των κινημάτων.

 

 

 

Σχετικές Ειδήσεις:

Η αλληλεγγύη όπλο των λαών – Έλληνες επικεφαλής της πρωτομαγιάτικης πορείας στο Βερολίνο

Μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα από Γερμανούς εργαζόμενους και αριστερούς

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02/05/2014 - 18:37

Πολυμέσα