Το ελληνικό χρέος στο σημερινό Eurogroup - Από Φθινόπωρο όμως και βλέπουμε οι αποφάσεις

Με βασικό επιχείρημα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να θέσει στο σημερινό Eurogroup το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και των μειώσεων των επιτοκίων και της μετατροπής τους σε σταθερά. Η διαδικασία θα είναι μακρά και επίπονη, παραδέχονται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, την ώρα που θα πρέπει να τονισθεί ότι η επιμήκυνση δεν σημαίνει και ουσιαστική ελάφρυνση του τεράστιου ελληνικού χρέους.

Το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μόνο απλό δεν είναι, καθώς ούτε οι ίδιοι οι δανειστές της χώρας (ευρωζώνη και ΔΝΤ) δεν συμφωνούν μεταξύ τους στον τρόπο επίλυσης του ζητήματος.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει επιμήκυνση στην αποπληρωμή μέρους των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια και μείωση κατά περίπου 0,5% στα επιτόκια ή εναλλακτικά την μετατροπή τους σε σταθερά.

Στο σημερινό Eurogroup δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση, στόχος όμως της ελληνικής κυβέρνησης είναι να θέσει τις βάσεις ώστε να ανοίξει η συζήτηση επί του θέματος.

Υπενθυμίζεται αποφάσεις για τα παραπάνω, δεν αναμένονται πριν από το τέλος του καλοκαιριού καθώς θα πρέπει να έχει προηγηθεί η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας ώστε να έχουν γίνει γνωστές και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από efsyn.gr - Αυγή

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05/05/2014 - 11:26