Απόλυτος κυρίαρχος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε

Ο Σίνζο Άμπε, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, είναι και ο νικητής των εκλογών που έγιναν για την ανανέωση της Άνω Βουλή. Η νίκη του, εκτιμάται ότι θα του δώσει την άνεση να συνεχίσει την πολιτική της οικονομικής ανάκαμψης και της διπλωματικής ισχύος.

Ειδικότερα, βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων, ο συνασπισμός που σχηματίστηκε από το δεξιό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα και το κεντρώο, Νέο «Κομέιτο» εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία της Άνω Βουλής. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, αποφέρει στο συνασπισμό ένα ελάχιστο 132 εδρών, δέκα περισσότερες από αυτές που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, με αντίπαλο την κυβέρνηση Άμπε, που απολαμβάνει περίπου 60% υποστήριξη από τους ψηφοφόρους αφότου επέστρεψε στην εξουσία πριν από επτά μήνες, η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να κινητοποιηθεί.

Η συμμετοχή φαίνεται πως ήταν πιο χαμηλή, παρ' όλο που για πρώτη φορά δόθηκε άδεια για τη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας -και μέσω διαδικτύου

Μόνο του, το PLD, του οποίου ηγείται ο Άμπε, εξασφάλισε τουλάχιστον 63 έδρες (και τουλάχιστον 73 μαζί με το Νέο Κομέιτο) από τις 121 που κρίνονταν σήμερα.

Το αποτέλεσμα αυτό αποφέρει στο συνασπισμό ένα ελάχιστο 132 εδρών, δέκα περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.

Πηγή: ΝΕΤ

Σχετική είδηση: Ιαπωνία: Μεγάλη πλειοψηφία για τον δεξιό συνασπισμό του Άμπε

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21/07/2013 - 21:23