Στις τράπεζες ....το κοινωνικό μέρισμα!

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε  πολλούς δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, που πηγαίνοντας να “σηκώσουν” το ποσό έβλεπαν ότι αυτό είχε ήδη κάνει φτερά, καθώς το είχε κατασχέσει η τράπεζα για οφειλές. Καταγγελίες για παρακράτηση του ποσού αυτού από τις τράπεζες λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες έκαναν πολίτες σε τηλεοπτικές εκπομπές. Παράνομη χαρακτήρισε την παρακράτηση ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο νόμος είναι ρητός δε σηκώνει συζήτηση ανέφερε μιλώντας στο MEGA συμπληρώνοντας ότι θα επικοινωνήσει με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την διευθέτηση του ζητήματος.  Η μόνη περίπτωση στην οποία οι τράπεζες μπορούν να κρατούν το μέρισμα, διευκρίνισε, είναι αν έχουν εξουσιοδότηση πληρωμών μέσω πάγιας εντολής του ίδιου του δικαιούχου.

Ανακοίνωσή όμως εξέδωσε και το υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας πως «με βάση το νόμο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».

Την εφαρμογή του νόμου, προστίθεται στην ανακοίνωση, ζήτησαν και οι κ.κ Στουρνάρας και Σταϊκούρας σε επικοινωνία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Πηγή: Κουτί της Πανδώρας - tvxs.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09/05/2014 - 12:59