Στρος Καν: Ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε προσφυγή στο ΔΝΤ από το 2009

Πρωταγωνίστρια ήταν η Ελλάδα στο «Μυθιστόρημα του ευρώ», την εκπομπή-debete που μετέδωσε χθες βράδυ, η γαλλική δημόσια τηλεόραση, ενόψει των ευρωεκλογών. Την παράσταση «έκλεψε» o πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος αναφορικά με τη χώρα μας παραδέχθηκε ότι επιβλήθηκε ανυπόφορη λιτότητα, με συνέπειες όπως ανέφερε τρομερές για την Ελλάδα και αποκάλυψε και το διάλογο που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου που όπως λέει ήταν έτοιμος από το 2009 για την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν, που είχε αναλάβει το ΔΝΤ δυο χρόνια πριν (Νοέμβριο 2007), θυμάται ότι ο Παπανδρέου του τηλεφώνησε:

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ ο διάλογος είχε ως εξής:


Γ. Παπανδρέου: Ντομινίκ, απ' αυτά που βλέπω εδώ, θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο του ΔΝΤ.


Ντ. Στρος Καν: Χωρίς αμφιβολία, αλλά εδώ υπάρχει κι ένας επιπλέον παράγοντας που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να μιλήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους σου ώστε να είναι σίγουροι πως το ΔΝΤ θα έρθει να ασχοληθεί με τις υποθέσεις τις Ελλάδας.

Γ. Παπανδρέου: Α ναι, το πιστεύεις;


Ντ. Στρος Καν: Ναι, το πιστεύω.

Ο Πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, κατηγόρησε επίσης ξεκάθαρα το ζεύγος Μέρκελ-Σαρκοζί για την απόφαση που πήραν οι δυο τους στη Ντοβίλ στις 18 Οκτωβρίου του 2010, όπου, όπως είπε, διαπράχθηκε το «προπατορικό αμάρτημα» για την Ευρώπη.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16/05/2014 - 19:50