Εισέπραξαν τα δεδουλευμένα τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι - Η απεργία έφερε αποτέλεσμα


Αίσιο αποτέλεσμα είχε τελικά η απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε μονάδα του Φαληρακίου, αφού ο ιδιοκτήτης της μονάδας προχώρησε τελικά στην εξόφληση των δεδουλευμένων τους.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη. «Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου ανακοινώνει τη λήξη της απεργίας των εργαζομένων της ξενοδοχειακής επιχείρησης στο Φαληράκι. Ο αγώνας των εργαζομένων είχε αίσιο αποτέλεσμα, καθώς κατάφεραν με τη στήριξη του Σωματείου τους, αλλά κυρίως με τη δική τους δυναμική και μαζική αντίδραση να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους.


Η συλλογική αυτή αντίδραση των εργαζομένων αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου, που βρίσκονται στην ίδια μοίρα μ’ αυτούς και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. (απλήρωτη, ανασφάλιστη και παράνομη εργασία).
Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου στο Φαληράκι με τον αγώνα τους κατάφεραν να εισπράξουν τους μισθούς τους και να επιστρέψουν κανονικά στα πόστα τους, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι η μαζική και συντονισμένη αντίδραση μπορεί να επιφέρει τα ανάλογα επιθυμητά αποτελέσματα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου, που βάλλονται από την αυθαιρεσία των εργοδοτών τους να δρουν από δω και πέρα κατ’ αυτόν τον τρόπο, γιατί μόνο με τη μαζική, συλλογική και δυναμική δράση θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τα δίκαια δικαιώματά μας δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε παρόμοια φαινόμενα.
Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου δηλώνει ότι θα είναι παρών σε κάθε αντίστοιχη αγωνιστική κινητοποίηση συναδέλφων, όπου και όποτε του ζητηθεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους σε συσπείρωση. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: "Εργοδοσία και στελέχη χρησιμοποίησαν όλους τους τρόπους για να εκβιάσουν τους εργαζόμενους και να διαλύσουν την απεργία τους. Από το γνωστό τροπάρι ότι τις επιχειρήσεις τις κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων και ότι τα πρακτορεία θα πάρουν τους πελάτες και θα φύγουν, μέχρι έμμεσες και άμεσες απειλές για απολύσεις.
Παρά το ότι ορισμένοι από τους εργαζόμενους κάτω από την πίεση λύγισαν και μπήκαν τελικά για δουλειά, ο σχεδιασμός της εργοδοσίας δεν πέρασε. Συγκινητική ήταν η υποστήριξη από τους τουρίστες που διαμένουν στο ξενοδοχείο και τις δυο μέρες, κάτι που άλλωστε συμβαίνει πάντα στις απεργίες στα ξενοδοχεία - τουλάχιστον η πείρα από τη Ρόδο αυτό έχει δείξει - και διαψεύδει την προπαγάνδα κυβέρνησης και μεγαλοξενοδόχων - πρακτόρων ότι οι απεργίες και οι αγώνες των εργαζομένων πλήττουν τον τουρισμό. Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ μεγάλη μερίδα των εργαζομένων που δεν ήταν μέλη του κλαδικού Σωματείου γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας. Σε μια περιοχή όπως στη Ρόδο όπου παράγεται ασύλληπτος πλούτος οι χιλιάδες εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι – μικρομαγαζάτορες του τουρισμού ζουν με όρους εξαθλίωσης, την ίδια στιγμή που μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοπράκτορες θησαυρίζουν και καμώνονται από πάνω τους αδικημένους.
Η αιτία είναι μία. Είναι η αντίφαση οι πολλοί να παράγουν και μια χούφτα αφεντικά να τα τσεπώνουν. Είναι υπόθεση των εργατών και των συμμάχων τους να λύσουν αυτή την αντίφαση καταργώντας τα αφεντικά".

Πηγή-αναδημοσίευση: εφημερίδα Πρόοδος Δωδεκανήσου

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54