Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κέρκυρας

Διαμαρτυρία Γαλιατσάτου προς ΝΕΡΙΤ, λόγω Οικουμενικού Πατριάρχη

Με επιστολή του προς την κυβερνητική εκπρόσωπο Σ. Βούλτεψη, τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ ο περιφερειάρχης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία για την απουσία της ΝΕΡΙΤ από την τελετή υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κέρκυρα.

Συγκεκριμένα η επιστολή του κου Γαλιατσάτου είναι η εξής:

«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Εκφράζοντας και τα αισθήματα του συνόλου της τοπικής κοινωνίας της Κέρκυρας και των Ιονίων Νήσων διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για το γεγονός της απουσίας της τηλεόρασης της ΝΕΡΙΤ (ως δημόσια τηλεόραση) από την τελετή της υποδοχής της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και τις εκδηλώσεις πού έλαβαν χώρα στο χρονικό διάστημα 10-13/12/2014.

Η στάση αυτή της ΝΕΡΙΤ γεννά πληθώρα ερωτηματικών για την διαχείριση εκ μέρους σας ενός ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΓΑΘΟΥ, όπως είναι οι τηλεοπτικές συχνότητες και ακόμη περισσότερα όταν πρόκειται για επιδεικτική απαξία απέναντι αφ’ ενός προς το πρόσωπο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη και αφ’ ετέρου προς τους πολίτες της Κέρκυρας και του Ιονίου.

Με την παρούσα επιστολή διαμαρτυρίας, επιζητούμε και αναμένουμε σαφή απάντηση, την οποία επιζητούν και αναμένουν και οι πολίτες των Ιονίων νησιών.»


Σαμοΐλης: Η απόλυτη απαξίωση του Ιονίου Πανεπιστημίου συνεχίζεται

O βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης τόνισε πως "μετά από το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών, σειρά έχει τώρα η Ειδίκευση Ισπανικής."

Σύμφωνα με το κείμενο του βουλευτή:

Απορίας άξια είναι η αδιαφορία τόσο του Υπουργείου Παιδείας όσο και της Πρυτανείας του Ιονίου Πανεπιστημίου για την κατάργηση της πρωτοποριακής Ειδίκευσης για τα ελληνικά δεδομένα της Ισπανικής Γλώσσας του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας.

Αυτή τη στιγμή η Ειδίκευση Ισπανικής καταρρέει, λόγω παντελούς έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Οι φοιτητές δεν είναι δυνατόν να εξεταστούν σε μαθήματα για τα οποία δεν υπάρχει καθηγητής να τους διδάξει. Οι μεν τριτοετείς και τεταρτοετείς κινδυνεύουν στην πράξη με διακοπή των σπουδών τους, οι δε επί πτυχίω φοιτητές κινδυνεύουν να μην φτάσουν ποτέ στην ορκωμοσία, αφού ο οδηγός σπουδών ορίζει ότι θα πρέπει να έχουν εξεταστεί επιτυχώς στα 52 μαθήματα της συγκεκριμένης Ειδίκευσης. Πράγμα αδύνατον.

Οι φοιτητές έχουν ζητήσει επανειλημμένα την άμεση επίλυση του προβλήματος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Πρυτανείας και Υπουργείου. Οι μέχρι τώρα συμβασιούχοι καθηγητές που δίδαξαν στη συγκεκριμένη Ειδίκευση, δεν αποτελούσαν παρά μια βραχυπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα.

Μετά από το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών, σειρά έχει τώρα η Ειδίκευση Ισπανικής που, με τα σημερινά δεδομένα, οδηγείται σε κατάργηση! Η απόλυτη απαξίωση του Ιονίου Πανεπιστημίου!

Το Πρυτανικό Συμβούλιο επικαλείται έλλειψη πόρων για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού. Αυτό είναι γεγονός, και είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, που περικόπτει σταθερά και σταδιακά τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Παιδείας και μειώνει τα κονδύλια για την ανώτατη εκπαίδευση. Η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, καλούνται να συνταχθούν στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στον ψηφισθέντα από την κυβερνητική πλειοψηφία Προϋπολογισμό του έτους 2015, προβλέπονται αθροιστικές περικοπές στους διατιθέμενους πόρους του Υπουργείου Παιδείας της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ! Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι μειώσεις αγγίζουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ (-7,3%). Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση συμπιέζεται κατά 42 εκατομμύρια ευρώ. Η ανώτατη εκπαίδευση θα δεχτεί για το 2015 περικοπές των 70 εκατομμυρίων ευρώ (-3,3%) με τα πανεπιστήμια να βρίσκονται εδώ και καιρό πλέον σε κρίση ακόμη και στο επίπεδο των λειτουργικών τους αναγκών.

Οφείλουν άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τόσο το Πρυτανικό Συμβούλιο όσο και η Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κα Αναστασία Σαλή - Παπασαλή. Είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας, είναι αίτημα του κερκυραϊκού λαού, που βλέπει να απαξιώνεται και να διαλύεται ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας των Ιονίων Νήσων, που είναι η ριζοσπαστική και πρωτοποριακή σχέση τους με την ανώτατη εκπαίδευση.


Κουίκ: Θα’ χουμε επιτυχία στα Ιόνια

Την αισιοδοξία του πως «στα Ιόνια νησιά, οι ΑΝΕΛ θα έχουμε στις εκλογές μεγάλη επτανησιακή επιτυχία» υπογράμμισε ο Τέρενς Κουίκ. – Επίσης, υπογράμμισε πως υπάρχει ταύτιση απόψεων με το Γιώργο Καλούδη.

Όπως επισημαίνει στο κείμενό του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ:

Με εξαιρετικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η νέα διήμερη επίσκεψη στη Κέρκυρα του Εκπροσώπου και Βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

«Στα Ιόνια Νησιά θα έχουμε στις εκλογές μεγάλη επτανησιακή επιτυχία. Σύντομα θα ανακοινωθούν σπουδαίες συνεργασίες με ονόματα που θα συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια της νίκης. Προσωπικότητες με σημαντικότατη προσφορά στο τόπο τους, αλλά και στον επαγγελματικό τους τομέα», δήλωσε αναχωρώντας ο Τέρενς Κουίκ και πρόσθεσε:

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος και από τις συναντήσεις που είχα με τον Περιφερειάρχη, τον φίλο μου Θεόδωρο Γαλιατσάτο και με τον Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο που γνώρισα για πρώτη φορά.

Μιλήσαμε σχεδόν για όλα τα θέματα που έχουν στην ατζέντα των προτεραιοτήτων τους.

Τους διαβεβαίωσα ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα στηρίξουν κάθε προσπάθειά τους που θα αποσκοπεί στο καλό του τόπου μας. Και κυρίως στον Θεόδωρο Γαλιατσάτο, που έδωσε «πόρτα» στον Φούχτελ, η διαβεβαίωση αφορούσε όλο τον κορμό των Ιονίων Νήσων, όπου και έχω την κοινοβουλευτική ευθύνη εκ μέρους του Κινήματος. Ας μη ξεχνάμε ότι και οι δύο ανήκουν πολιτικά στο αντιμνημονιακό μπλοκ.

Βεβαίως, το τονίζω, την πολιτική τους ταυτότητα δεν την μπλέκω με την αυτοδιοικητική δράση τους, καθώς τις όποιες κόκκινες γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ τις προσδιορίζουμε στη κεντρική πολιτική σκηνή, όπου και θα κοντραριστούμε στις επερχόμενες εκλογές, με όλες τις δικές μας αρχές και τις αξίες».

Ο Τέρενς Κουίκ, που συνοδευόταν σε όλες του τις επαφές από το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κινήματος Γιάννη Ζήκο και την οργανωτική Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και Ηπείρου Πολιτευτή Β' Αθήνας Ευαγγελία Εγγλέζου, είχε και συνάντηση εργασίας με Πολιτευτές, πολιτικά στελέχη και τα μέλη της τοπικής Συντονιστικής, μαζί με τον επικεφαλής τους Τάσο Κόλλια.

Συνάντηση εργασίας είχε και με τον κερκυραίο κορυφαίο στέλεχος των ΑΝΕΛ, Λευτέρη Λιντοβόη, Γραμματέα της Οικονομικής Επιτροπής του Κινήματος. Αμέσως μετά και οι δύο, μαζί με τον Γιάννη Ζήκο και την Ευαγγελία Εγγλέζου, συναντήθηκαν με τον πολύπειρο πολιτικό, αυτοδιοικητικό και Δικηγόρο, επικεφαλής του περιφερειακού Συνδυασμού ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Γιώργο Καλούδη, με τον οποίο και συζήτησαν τα προβλήματα του νησιού και της περιφέρειας, θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στα οποία υπήρξε ταύτιση απόψεων.


Κουίκ: «Η Κυβέρνηση απαξίωσε την ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη»


Ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, επιστρέφοντας από τη διήμερη περιοδεία του στη Κέρκυρα, έκανε την εξής δήλωση:

«Μετά από 51 χρόνια, για την γιορτή του Πολιούχου του νησιού Αγίου Σπυρίδωνα, πραγματοποίησε στη Κέρκυρα τετραήμερη ιστορική επίσκεψη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, προφανώς απασχολημένη για να βρει ποιους θα μπορούσε να βάλει στο κοφίνι της για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αγνόησε σκανδαλωδώς αυτή την ιστορική επίσκεψη του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη και δεν έστειλε μέλος της για να την εκπροσωπήσει, τουλάχιστον στην υποδοχή, στη Θεία Λειτουργία και την αναχώρηση. Για να μη πω και στις άλλες επίσημες εκδηλώσεις.

Επιπλέον οι τοπικοί φορείς, Αυτοδιοικητικοί και όχι μόνο, μου εξέφρασαν την πλήρη δυσαρέσκειά τους, ακόμα και οργή, για το κραυγαλέο σνομπάρισμα των πανελλαδικών καναλιών, που δεν μετέδωσαν ούτε ένα ρεπορτάζ. Αντίθετο το ΑΠΕ έδωσε συνεχές παρόν.

Όσο για την ΝΕΡΙΤ, αρκέστηκε σε 90" αναφορά, με δανεικά πλάνα από τοπικό κανάλι.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μετά την ενδοτική πολιτική τους στα εθνικά θέματα, συμπεριφέρονται το ίδιο απαξιωτικά στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, την ώρα που η χριστιανοσύνη δέχεται επίθεση από τους ισλαμιστές, η Ελλάδα γεμίζει από μουσουλμάνους εποίκους και με νομοθετικές πράξεις οι συγκυβερνώντες ακυρώνουν αρχές της Ορθοδοξίας, όπως γίνεται με την προώθηση της καύσης των νεκρών.

Τέλος, με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκα τις ευλογίες του Πατριάρχη, πριν αναχωρήσει από την Κέρκυρα, ο οποίος στα 22 χρόνια της γνωριμίας μας, με έχει τιμήσει με το όνομα που έδωσε στην κόρη μου Μαρία Τερέζα, με την μεγαλύτερη τηλεοπτική συνέντευξη που έχει δώσει ποτέ και με την Πατριαρχική φιλία που μου προσφέρει πάντα.

Την ευλογία του έδωσε και στην Οργανωτική Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και Ηπείρου Πολιτευτή Β' Αθήνας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ευαγγελία Εγγλέζου, που παραβρέθηκε στην τελετή αναχώρησης του Πατριάρχη από την Κέρκυρα για την Βασιλεύουσα».

Από εθνικούς πόρους η Αγ. Αικατερίνη

Διευκρινίσεις για την πορεία του φακέλου της αποκατάστασης του ερειπωμένου ναού της Αγ. Αικατερίνης στο Καμπιέλο δίνει η περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων με ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με την οποία: Το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του συγκροτήματος της Αγίας Αικατερίνης είχε ως γνωστόν ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.814.600€ και περιλάμβανε την συνολική αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος της Αγίας Αικατερίνης.

Πρόκειται για ένα έργο-μνημείο, βαρύνουσας σημασίας για την πολιτιστική φυσιογνωμία της Κέρκυρας, που τις δύο τελευταίες δεκαετίες στέκεται ετοιμόρροπο, παρά την κεντρική του θέση στον ιστό της παλιάς πόλης και που ως γνωστόν έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Το έργο αυτό απεντάχθη από τους πίνακες του τρέχοντος ΕΣΠΑ με απόφαση του προηγούμενου περιφερειάρχη στις 25/09/2014.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων επιθυμεί να ενημερώσει σχετικά με την τύχη του έργου και επειδή τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να «εμπλέκεται» σε προεκλογικού τύπου εξαγγελίες, μέσω δηλώσεων στον τύπο ότι: από τέλος Νοεμβρίου ο περιφερειάρχης σε συνεννόηση με το δήμαρχο Κέρκυρας είχε ζητήσει τη χρηματοδότηση της εκτέλεσης του έργου από εθνικούς πόρους, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του και αναμένεται η ένταξή του στο Π.Δ.Ε. (ΣΑΕΠ 022).
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54