Ασάνζ: Μικρή νίκη για τον Σνόουντεν οι μεταρρυθμίσεις Ομπάμα για τα προγράμματα παρακολούθησης

Ως μια μικρή νίκη για τον πρώην συνεργάτη των μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, χαρακτήρισε ο ο ιδρυτής της Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος για μεγαλύτερη διαφάνεια στα προγράμματα παρακολούθησης. Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Wikileaks, ο Ασάνζ τόνισε ότι οι άνθρωποι των ΗΠΑ αλλά και όλου του κόσμου, θα πρέπει να χρωστούν ευγνωμοσύνη στον Έντουαρντ Σνόουντεν για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί.

Ο Ασάνζ που έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου, φοβούμενος έκδοση στις ΗΠΑ, για τη δημοσιοποίηση απόρρητων αμερικανικών εγγράφων, απέρριψε τον ισχυρισμό του Αμερικανού Προέδρου ότι οι μεταρρυθμίσεις είχαν ήδη δρομολογηθεί πολύ πριν τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν.

Χωρίς τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, κανείς δεν θα γνώριζε για τα προγραμμάτα παρακολούθησης και καμία μεταρρύθμιση δεν θα ήταν εφικτή σημείωσε.

Αναθέωρηση του Patriot Act προωθεί ο Μπαράκ Ομπάμα

Νωρίτερα, ο  Μπαράκ Ομπάμα, είχε εξαγγείλει ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο την αναθεώρηση του νόμου Patriot ο οποίος τέθηκε σε ισχύ μετά την 11/9 και ο οποίος επί  προεδρίας του ανανεώθηκε.

Ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να κατασκοπεύσουν απλούς πολίτες και ότι η παρακολούθηση γίνεται για την προστασία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Προανήγγειλε επίσης την αναθεώρηση της λειτουργίας του ειδικού δικαστηρίου (Foreign Intelligence Surveillance Court) το οποίο εγκρίνει αιτήματα για παρακολουθήσεις συγκεκριμένων προσώπων.

Όπως είπε στο δικαστήριο θα υπάρχει μόνιμος επίτροπος ο οποίος θα ασχολείται με τα ζητήματα πολιτικών ελευθεριών, ώστε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να ακούγονται και οι αντίθετες φωνές.

Για τον Έντουαρντ Σνόουντεν, παρότι παραδέχτηκε ότι οι κινήσεις πραγματοποιούνται μετά τις αποκαλύψεις του, ανέφερε ότι δεν είναι πατριώτης.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11/08/2013 - 10:28