Στην ΕΡΤ3 το ιστορικό ελληνογαλλικό ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη «Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΙΑΦΑ»

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 Φεβρουαρίου 2015

Απόψε στις 9 το βράδυ,στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΡΤ και στον αέρα της ΕΡΤ3, το ιστορικό ελληνογαλλικό ντοκιμαντέρ,του Ροβήρου Μανθούλη «Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΙΑΦΑ» ( "JAFFA LA MIENNE" )


Η διασπορά των Παλαιστινίων που διώχτηκαν από την πόλη της Γιάφα. Οι πολίτες εκείνοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πατρικά τους εδάφη μετά τις ταραχές του 1947-48 και την ίδρυση Ισραηλινού Κράτους Πενήντα χρόνια μετά από την αναγκαστική έξοδό τους, οι πρόσφυγες της Γιάφας επιστρέφουν δειλά-δειλά στην πόλη όπου γεννήθηκαν, για να δουν τον κήπο του σπιτιού τους, που σήμερα έχει δημευτεί, το σχολείο, το φαρμακείο και ό,τι έχει απομείνει από την παλιά τους γειτονιά, πριν ξαναγυρίσουν στην καινούρια τους πατρίδα, τη Διασπορά –στη Βηρυττό, στο Αμμάν, στο Μόντε Κάρλο, το Παρίσι, το Λονδίνο...

Ένα ταξίδι στα χνάρια των αρχοντικών οικογενειών (Γκαργκούρ, Αρακιντζί) της ιστορικής πόλης, με μαρτυρίες από τρεις γενιές Γιαφιώτες και άγνωστα κινηματογραφικά αρχεία της προπολεμικής εποχής.

Το φιλμ ανασυνθέτει ένα κόσμο ζωντανό και δραστήριο, αντιπροσωπευτικό μιας κοσμοπολίτικης κοινωνίας ελάχιστα γνωστής, που αποτελεί μέρος της ιστορικής Παλαιστίνης.

Παραγωγής 1998

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54