Οι τριαντάρηδες περνάνε την “Αφύλαχτη Διάβαση”‏σήμερα Κυριακή 18.00-20.00

Η “ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ” μετατρέπεται σε θεατρική σκηνή και υποδέχεται τους τριαντάρηδες.
Με αφορμή τη θεατρική παράσταση “Τριάντα χρόνια ακριβώς”, ένα έργο – φόρος τιμής στην ιδιαίτερη ηλικία των τριάντα χρόνων, που ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, υποδέχεται την πρώτη ώρα της εκπομπής στο στούντιο του Β’ Προγράμματος της ελεύθερης Ελληνικής Ραδιοφωνίας τον συγγραφέα, ηθοποιό και σκηνοθέτη Θόδωρο Γράμψα.

Το «Τριάντα Χρόνια Ακριβώς» πρωτοπαρουσιάστηκε στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης το 1995, σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή. Στη σημερινή του εκδοχή, οι “τριαντάρηδες” είναι δεκαπέντε νέοι ηθοποιοί, όλοι απόφοιτοι και μαθητές της Δραματικής Σχολής Πράξη Επτά.

Συγκίνηση και χιούμορ, χαμένοι έρωτες, πάρτι, καυγάδες σε μια παράσταση όπου το θέατρο εισχωρεί στη ζωή και η ζωή στο θέατρο,  με αφορμή μια πρόβα που ίσως και να μην τελειώνει ποτέ.
Τη δεύτερη ώρα της εκπομπής, την “ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ” περνά ο τριαντάρης ηθοποιός Αλέξανδρος Βαμβούκος, ο οποίος εδώ και μια δεκαετία υπηρετεί με πάθος το Εθνικό αλλά και το ελεύθερο θέατρο. Στις βαλίτσες του και η τελευταία συνεργασία του με τον σπουδαίο θεατράνθρωπο Μπρους Μάγιερς στις “Δούλες” του Ζενέ που μόλις ανέβηκαν στη σκηνή Κατίνα Παξινού του μικρού Ρεξ.

Να θυμίσουμε ότι ο Ζενέ έγραψε τις «Δούλες» το 1947 ορμώμενος από ένα άγριο έγκλημα που είχε συμβεί το 1933, όταν οι υπηρέτριες αδελφές Παπέν δολοφόνησαν την κυρία τους μαζί με την κόρη της, ενώ όταν δικάστηκαν δεν ζήτησαν κανένα ελαφρυντικό. Η Γαλλία του Μεσοπολέμου διχάστηκε για το έγκλημα, ο Ζενέ σχεδόν αμέσως μίλησε για «ταξικό πόλεμο».

Να σημειωθεί ότι ο Ζενέ είχε φυλακιστεί σε πολύ νεαρή ηλικία ως κλέφτης και αντί να καθίσει στη φυλακή να γράφει επιστολές για την αθωότητά του έγραψε τέσσερις υπέροχες νουβέλες.

Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο Θωμάς Σίδερης.

Η εκπομπή μεταδίδεται ζωντανά από την πλατφόρμα ERTopen και τους 106,5 για την Αττική κάθε Κυριακή απόβραδο, 18.00 – 20.00. Σε επανάληψη μεταδίδεται από το δίκτυο της ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα, για την Αττική στους 106,7 και μέσω των βραχέων σε όλο τον κόσμο.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54