«Παλικάρι: Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου» στην ΕΡΤ3 σε Α' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΕΡΧΕΤΑΙ στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΡΤ και την ΕΡΤ3: Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 στις 23.00
«Palikari ― Louis Tikas and the Ludlow massacre
»
«
Παλικάρι: Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου
»
σε Α' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Στις 20 Απριλίου κλείνουν 100 χρόνια από τη Σφαγή του Λάντλοου και τη δολοφονία του Λούη Τίκα, Έλληνα μετανάστη, ανθρακωρύχου και ενεργού συνδικαλιστή, από την Εθνοφρουρά του Κολοράντο, η οποία προάσπιζε τα συμφέροντα των Ροκφέλερ ενάντια στους εργαζόμενους. 
Μια ιστορική στιγμή για το αμερικανικό εργατικό κίνημα, η μεγάλη απεργία των ανθρακορύχων του Κολοράντο το 1913 - 14, αναβιώνει μέσα από τις αφηγήσεις, αλλά και τις πολιτικοκοινωνικές αναλύσεις ιστορικών, ακαδημαϊκών, λογοτεχνών και απογόνων των πρωταγωνιστών.



{youtube}mgLReEWH3Lo |600|450|0{/youtube}

Εμφάνιση louistikas1.jpg«Είναι από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ, είναι από τις στιγμές που άλλαξαν όχι μόνο την ιστορία αλλά και την ίδια την ιστορική προσέγγιση. Να σου πω μόνο ότι, ο διασημότερος ιστορικός της αμερικανικής αριστεράς, ο Χάουαρντ Ζιν, αποφασίζει να ασχοληθεί με τη λαϊκή ιστορία των ΗΠΑ όταν πρωτοέρχεται σε επαφή με το Λάντλοου. Κι ύστερα, η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, η καταπάτηση κάθε εργατικού δικαιώματος, που κερδίσαμε με αίμα, και η κατάσταση με τους μετανάστες κάνουν την ιστορία επίκαιρη, έναν αιώνα μετά.
Η παραλληλία δείχνει ξεκάθαρα πού βρισκόμαστε και ποιος είναι ο δρόμος μας, νομίζω. Όμως, δεν ήταν μόνον αυτό.
Υπήρξε προσωπική σχέση, επαφή. Ερωτευτήκαμε αυτόν τον υπέροχο Έλληνα, τον Λούη Τίκα, αλλά και τους ανθρώπους που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του, από τη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στο Λάντλοου, στο Κολοράντο. Αυτή η επαφή, με τη μνήμη και με τους ολοζώντανους φορείς της, ήταν που μας οδήγησε να αναζητήσουμε τα βήματα του Ηλία Σπαντιδάκη, του Λούη μας, και να αποφασίσουμε πως έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει ντοκιμαντέρ η ιστορία, να αποκτήσει τη δύναμη, από την εικόνα, να νικήσει και το χρόνο και την απόσταση»
λέει η Λαμπρινή Θωμά, που μαζί με το φωτογράφο και σκηνοθέτη Νίκο Βεντούρα δούλεψαν το ντοκιμαντέρ, «Παλικάρι - Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου»

1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στον σκηνοθέτη Νίκο Βεντούρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας


Βραβείο Μουσικής στον Μάνο Βεντούρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18/04/2015 - 20:47