“Αφύλαχτη Διάβαση”: Ο “αργαλειός” της Κοζάνης και οι άνθρωποι πίσω από τα παράθυρα της Ιστορίας

Ένας μαθητής γυμνασίου στην Κοζάνη στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής καταφέρνει να φτιάξει έναν ραδιοφωνικό δέκτη από εξαρτήματα που βρίσκει σε κάτι ξεχασμένα αγγλικά τανκ για να ακούει τους ελεύθερους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Λονδίνου και του Καΐρου, την ώρα που τα μεγάφωνα των ναζί στο φρουραρχείο παίζουν τον κατοχικό σταθμό της Αθήνας. 

Το επόμενο σχέδιό του είναι η δημιουργία ενός αυτοσχέδιου τηλεφωνικού δικτύου μέσα από το οποίο οι συμμαθητές του θα μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους, κρυφά από τους καταχτητές, και να ακούν τις ελεύθερες ραδιοφωνικές μεταδόσεις. Το δίκτυο ονομάζεται “αργαλειός” και το κάθε μέλος της μυστικής παρέας αποχτά το δικό του ψευδώνυμο.

Μια παρέα εφήβων που η δίψα για ελευθερία τούς κάνει να αψηφά τον κίνδυνο. Μαζί και μια μοναδική μαρτυρία που για πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας φόρος τιμής σε έναν άνθρωπο που αγάπησε το ραδιόφωνο όσο κανένας.

Στην εκπομπή θα ακουστούν ακόμα οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των Νικολάου Κριτσιμά και Δήμητρας Αποστόλου, επιζώντες από το Ολοκαύτωμα του Κομμένου Άρτας. Συμμετέχει ακόμα ο Γιώργος Θεοχάρης, συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου  “Δίστομο 10 Ιουνίου 1944: Το Ολοκαύτωμα”.

Τρίτη 5 Μαΐου, 21.00 - 22.00 από την ΕΡΑ Αθήνας της ERTopen.

Παραγωγή - δημοσιογραφική επιμέλεια - παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54