Συρία: «Όλοι ακούμε τα τύμπανα του πολέμου»

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη, είναι η Δύση για μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με όλες τις πληροφορίες να μιλούν για επίθεση μέσα στις επόμενες ώρες.  Οι στρατιωτικές προετοιμασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί  με τα αμερικανικά πολεμικά πλοία και βρετανικά υποβρύχια να πλέουν ήδη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Σε διπλωματικό επίπεδο, η Βρετανία θα παρουσιάσει τις επόμενες ώρες προσχέδιο ψηφίσματος στα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο θα καταδικάζονται οι χημικές επιθέσεις στη Συρία και θα απαιτείται η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των πολιτών. Σε μήνυμα του, μάλιστα στο twitter, ο Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσε το ΣΑ του ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του. Τώρα, μάλιστα, όπως είπε, έχει την ευκαιρία να το πράξει. Από την πλευρά του το Παρίσι, εναρμονίζεται με τη στάση ΗΠΑ, Βρετανίας αλλά προανήγγειλε έκτακτη σύγκληση της Βουλής για το ζήτημα της Συρίας στις 4 Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερης βαρύτητας είναι η παρέμβαση του ειδικού απεσταλμένου του Αραβικού για τη Συρία στον ΟΗΕ, Λ. Μπραϊμι, ο οποίος είπε ότι η οποιαδήποτε διεθνής παρέμβαση στη Συρία θα πρέπει να έχει πρώτα το πράσινο φως του ΣΑ του ΟΗΕ. Την ώρα πάντως που, όλοι ακούν τα τύμπανα πολέμου  ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η γεωπολιτική οπτική του δικτύου Russia Today για το ζήτημα, με τον αποκαλυπτικό τίτλο « Ο πόλεμος στο Ιράν αρχίζει.... στη Συρία».

 

 

 

ΗΠΑ: Με τη χρήση των χημικών, ξεχείλισε το ποτήρι

Παρά τον διπλωματικό πυρετό, σε επίπεδο ΣΑ του ΟΗΕ και την προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, δείχνει να είναι  είναι πια απλά θέμα ωρών με το CNN να υπογραμμίζει ότι «όλοι ακούμε τα τύμπανα πολέμου».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, περίμενε δυο χρόνια, αλλά το ποτήρι ξεχείλισε με το θέμα των χημικών, η οποία αποτελεί και κοκκινη γραμή.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν ακόμη και αύριο.

Τελική απόφαση του Αμερικανού Προέδρου για την ώρα δεν υπάρχει, αλλά όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σε εξέλιξη βρίσκονται συνεχείς διαβουλεύσεις του Μπαράκ Ομπάμα με το Κογκρέσο και τους συμμάχους των ΗΠΑ.

 

«Δεν θα μας καταπιείτε εύκολα» απαντά η Συρία – Σταθερά στο πλευρό της Ρωσία, Ιράν

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι, ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ  διαμηνύοντας του ότι ο τρόπος που εξελίσσεται η κατάσταση υπονομεύει τη διπλωματική λύση της κρίσης.

Πηγή: Al Jazeera, CNN, Le Monde, Russia Today

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28/08/2013 - 16:31