«Έτσι, φτιάχνουμε το μέλλον μας» - Από την εκδήλωση διαμαρτυρίας για το ΕΣΥ στη Λήμνο


Από τη συγκέντρωση στη Λήμνο, στα πλαίσια των δράσεων για την υπεράσπιση του αγαθού της Δημόσιας Υγείας, ομιλία του Κώστα Κατσιγιαννόπουλου, προέδρου της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λήμνου.

 


    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

    Φίλες και φίλοι,

     

    Περιγράφοντας μια τέτοια νύχτα ο Γιώργος Σεφέρης 70 χρόνια πριν σε ένα σικελικό λιμάνι, περιμένοντας την  επιστροφή στην πατρίδα μετά την Κατοχή, γράφει: «Λίγες οι νύχτες με φεγγάρι που μ’ αρέσαν. Ο άνθρωπος είναι μαλακός και διψασμένος σαν το χόρτο. Σαν έρθει ο θέρος προτιμά να σφυρίξουν τα δρεπάνια στ’ άλλο χωράφι. Καιρός του σπείρειν, καιρός του θερίζειν.»

    Αυτό μας μάζεψε, φίλοι, απόψε εδώ. Ο Θέρος. Γιατί είναι ο καιρός του θερίζειν. Ο καιρός του θερισμού των κοινωνικών κατακτήσεων, των εργασιακών δικαιωμάτων, της συνταγματικής νομιμότητας. Μια κοινωνία σε θερισμό. Θερίζονται όχι μόνο οι φτωχοί κι αδύναμοι, οι παρίες, οι περιθωριακοί, αλλά η μέχρι πρότινος μεσαία τάξη. Εσείς. Εμείς. Οι ηλικιωμένοι. Τα παιδιά μας.

    Την ίδια στιγμή που ένας 19χρονος σπρώχνεται στον θάνατο γιατί δεν είχε να πληρώσει 1,40 ευρώ για το εισιτήριό του,   100.000 παιδιά στη χώρα μας εργάζονται παράνομα σε άθλιες συνθήκες (έκθεση του συνηγόρου του παιδιού), 597.000  παιδιά ζουν κάτω από το όριο φτώχειας και 322.000 υποσιτίζονται (έκθεση UNICEF), 10% των παιδιών έχουν και τους 2 γονείς άνεργους, 12% των φοιτητών (70.000) διακόπτει τις σπουδές του για λόγους οικονομικούς, 50% (ένας στους δύο) ενώ πέρασε σε ΑΕΙ σε άλλη πόλη δεν ξεκινάει τις σπουδές του, 20% των παιδιών ζει χωρίς θέρμανση τον χειμώνα και 15% σε σπίτι με σάπιους τοίχους , 11% (ένα στα 10 παιδιά) δεν έχει επαρκή διατροφή, 51% δεν μπορεί να πάει διακοπές ούτε 3 μέρες, 70% των νέων είναι άνεργοι (έκθεση UNICEF), ενώ σύμφωνα με το παιδαγωγικό ινστιτούτο 40.000  παιδιά ετησίως εγκαταλείπουν το Δημοτικό Σχολείο, χωρίς να συνυπολογίζονται Ρομά και μετανάστες. Έτσι, φτιάχνουμε το μέλλον μας.

    Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα εμφράγματα αυξήθηκαν, η κατάθλιψη, οι ψυχικές παθήσεις  και  οι αυτοκτονίες είναι στα ύψη, η παιδική θνησιμότητα αυξάνεται για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, η περιγεννητική θνητότητα το ίδιο, τα ναρκωτικά των φτωχών –ακόμη πιο επικίνδυνα από τα συνηθισμένα- κάνουν θραύση, ξεχασμένες παθήσεις, όπως η φυματίωση, μας χτυπούν την πόρτα.

    Κι όμως. Το υπουργείο απαντά με περιστολή δαπανών. Η κυβέρνηση, προχωρά Αυγουστιάτικα στο ξήλωμα του ΕΣΥ ανακοινώνοντας πάνω από 1800 διαθεσιμότητες -απολύσεις και την »αλλαγή χρήσης», δηλαδή το λουκέτο σε 8 νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσααλονίκης. Και είναι μόνο η αρχή. Ήδη έχει ανακοινωθεί η επέκταση του σχεδίου από το Σεπτέμβριο στην περιφέρεια. Το δημοσιονομικό σφαγείο της τρόικας, η χρεομηχανή και οι τοκογλύφοι δανειστές, τα επιχειρηματικά συμφέροντα που βιάζονται να αρπάξουν τα φιλέτα της δημόσιας υγείας και των νοσοκομείων επιβάλλουν αυτή την βιασύνη. Η εμπειρία της ΕΡΤ και οι απολύσεις εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο πως πρέπει να απορρίψουμε την άθλια προπαγάνδα του υπουργείου και των ΜΜΕ ότι δήθεν δεν θα απολυθεί κανείς ή ότι η υγεία θα αναβαθμιστεί μέσω λουκέτων και απολύσεων.

    Έχουν βάλει ήδη τα χαλκεία και δουλεύουν. Δημιουργούν κλίμα. Υποδαυλίζουν τον κοινωνικό αυτοματισμό. Μιλούν για υπερσυνταγογράφηση και ξεχνούν ότι η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης από το 2004 στο 2010 έχει συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα ανθρώπων που διετέλεσαν υπουργοί υγείας και βρίσκονται στα διπλανά τους έδρανα της συμπολίτευσης. Ας τους ρωτήσουν.  Αναφέρονται στη φαρμακευτική δαπάνη αυτοί, που με την πολιτική φαρμάκου που ακολούθησαν και ακολουθούν και με την υπογραφή τους στη διατιμημένη τιμή του φαρμάκου, μετέφεραν δημόσιους πόρους στις τσέπες συγκεκριμένων συμφερόντων.

    Σε ότι αφορά τη δαπάνη υγείας κατά κάτοικο, θυμίζω στοιχεία του γερμανικού υπουργείου υγείας για το 2007 (σύμφωνα με τους Γερμανούς τελευταία επίσημα διαθέσιμα), όπου αναφέρεται ότι συνολική δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα είχε μερίδιο 9,6% του ΑΕΠ με 5,8 % να αντιστοιχούν σε δημόσιες και 3,8 % σε ιδιωτικές δαπάνες. Η Γερμανία δαπάνησε το 2007 10,4% του ΑΕΠ για την υγεία, με αναλογία 8% δημόσιες και 2,4% ιδιωτικές δαπάνες. Αν αυτό -ακόμη και προ μνημονίου- είναι υπέρογκες δαπάνες, επαρκής κοινωνική πολιτική, κοκ, ας μας το εξηγήσουν.

    Σε ότι αφορά την παραοικονομία στο χώρο της υγείας, για την οποία φωνάζουν, άλλοι την εξέθρεψαν, άλλοι τη γαλούχησαν κι άλλοι την υπέθαλψαν. Άλλοι χάιδευαν τους επίορκους, συναγελάζονταν μαζί τους, τους διόριζαν σε διοικητικά συμβούλια, και αλληλοθωπεύονταν στην αγκάλη της εξουσίας.

    Μιλάν για απολύσεις και τεμπέληδες υπαλλήλους, υπουργοί που δεν έχουν κάνει ποτέ κανένα επάγγελμα, που σιτίζονται μέχρι τρίτης γενεάς στο πρυτανείο. Ο προηγούμενος υπουργός υγείας είχε 50 προσωπικούς συμβούλους, κι ο νυν έχει ως συμβούλους ιστορικούς και αρχαιολόγους, χρήσιμους προφανώς μια που το ΕΣΥ ανήκει στην ιστορία και τα συντρίμμια  του θα ανασκάψουν αρχαιολόγοι.

     Από την επιδρομή αυτής της άθλιας δικομματικής κυβέρνησης δεν θα γλιτώσει κανείς. Ούτε οι υγειονομικοί των «μεγάλων» νοσοκομείων ούτε οι ασθενείς. Κανένα νοσοκομείο δεν θα μείνει αλώβητο καθώς όλα βρίσκονται σε καθεστώς αξιολόγησης. Δυνητικά είμαστε όλοι σε διαθεσιμότητα, αφού η λυσσαλέα επίθεση στη μόνιμη και σταθερή δουλειά δεν πρόκειται να σταματήσει, ενώ το σχέδιο για κατάργηση δέκα χιλιάδων νοσοκομειακών κλινών και αντίστοιχων οργανικών θέσεων είναι «προαπαιτούμενο» για το νέο δάνειο.

    Επιπλέον έχει ήδη δρομολογηθεί η αύξηση του εισιτηρίου εισόδου στα νοσοκομεία από 5 σε 25 ευρώ. Κάθε εισαγωγή στο νοσοκομείο από του χρόνου θα σημαίνει 25 ευρώ από τη τσέπη μας. Η συμμετοχή στα φάρμακα έχει πάει στα ύψη, για πληθώρα χρονίων παθήσεων. Λεφτά δεν υπάρχουν. Κι όμως. Γνωρίζετε ότι το νοσήλιο για την ίδια πάθηση σε οποιαδήποτε ιδιωτική κλινική είναι προσαυξημένο 20% σε σχέση με την ίδια νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο;          Ο ΕΟΠΥ δεν έχει καταβάλλει κανένα νοσήλιο στα δημόσια νοσοκομεία. Πληρώνει όμως -έστω και με καθυστέρηση- τους ιδιώτες κλινικάρχες. Το θέμα δεν είναι αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά που κατευθύνεις τα λεφτά που υπάρχουν. Ποια είναι η πολιτική στόχευση και η πολιτική επιλογή σου. Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας ή όχι;

    Καλά όλα αυτά, αλλά εμάς δεν μας αφορούν. Το υπουργείο έχει υποσχεθεί υγειονομική θωράκιση του Αιγαίου.

    Είναι το ίδιο υπουργείο που εν μία νυκτί διέγραψε τη γεωγραφία, κατήργησε τη θάλασσα, συνένωσε τα νησιά και με μια μόνο υπουργική απόφαση συγχώνευσε τα νοσοκομεία Λήμνου- Μυτιλήνης. Και μετά αναγνώρισε το λάθος του, υποσχέθηκε να το διορθώσει, δε μπόρεσε, ξαναπροσπάθησε, δε ματαμπόρεσε, και μας συμβούλεψαν να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να δικαιωθούμε.  Αυτοί ομνύουν στο σχεδιασμό στο χώρο της υγείας. Ε, άμε στο καλό. Α, κι ενδιαμέσως περιέκοψε κάμποσες θέσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού, τροποποίησε άλλες τόσες παρά την αντίθετη γνώμη όλων, και συνένωσε σε έναν ιατρικό αχταρμά φύρδην μύγδην ιατρικά τμήματα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ή τη μιζέρια μας. Τι ενδυνάμωση είναι να συνενώνεις χειρουργική με οφθαλμολογική και ουρολογική και ΩΡΛ και ολίγη γυναικολογική, μόνο το υπουργείο μπορεί να απαντήσει. Έτσι θέλουν το δημόσιο νοσοκομείο του αύριο.

    Καλά, αλλά αυτά ήταν με άλλους υπουργούς. Τώρα άλλαξαν τα πράγματα.

    Είναι άλλος υπουργός της ίδιας κυβέρνησης με τις ίδιες υποσχέσεις. Ίδιες;

    Διαβάζω από δημοσίευμα.

    Είσαι γιατρός, θέλεις διακοπές μέσα στον Αύγουστο και δεν έχεις λεφτά; Το υπουργείο Υγείας έχει τη λύση. Δωρεάν φιλοξενία σε μικρές υγειονομικές μονάδες, Κέντρα Υγείας ή μικρά ιατρεία, δωρεάν σίτιση και όλα τα απαραίτητα με έξοδα των τοπικών κοινωνιών, αλλά με μία προϋπόθεση: θα εργασθείς εθελοντικά!  Η απίστευτη πρόταση έρχεται δια χειρός υπουργείου Υγείας και φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα ενώ απεκαλύφθη από τον Σύλλογο των Ειδικευομένων Γιατρών του Ευαγγελισμού.

    Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Υγείας που παρουσίασε ο Σύλλογος, το υπουργείο δηλώνει διατεθειμένο να παράσχει δωρεάν διακοπές με έξοδα των τοπικών κοινωνιών σε όσους το επιθυμούν αρκεί να καλύψουν υγειονομικά για λίγες ημέρες τις γύρω περιοχές.

    Γιατροί για 5 ημέρες, εν μέσω διακοπών, ας δουν και κανέναν ασθενή. Αυτή είναι σοβαρή πρόταση υγειονομικής θωράκισης.

    Υγειονομική θωράκιση. Νοσοκομείο. Διαβάζω επιστολή του υπουργού υγείας στο Δήμαρχο.

    «Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

    Το Υπουργείο Υγείας αδυνατεί να αναλάβει το κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου και ως εκ τούτου προτείνει δύο λύσεις. Λύση πρώτη, ο Δήμος να αναλάβει άμεσα την ευθύνη λειτουργίας του Νοσοκομείου με οποιοδήποτε σχήμα προτείνει. Απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης αποτελεί η δέσμευση σε τραπεζικό λογαριασμό τουλάχιστον έξι εκατομμυρίων ευρώ, καθώς σε αυτό το ύψος υπολογίζεται το κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου για ένα χρόνο.

    Εάν ο Δήμος αδυνατεί να αναλάβει το οικονομικό κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου τότε σας καλούμε να αποδεχτείτε εγγράφως και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη διενέργεια διαγωνισμού ΣΔΙΤ

    Σας δίνω μεγάλο περιθώριο χρόνου για να αποφασίσετε, τι θέλετε να κάνετε έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2013. Εάν η ως άνω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα παραχωρήσω το κτίριο στο ΤΑIΠΕΔ για να ξεκινήσει διαδικασίες αποκρατικοποιήσεως του,

    Μετά τιμής, Υπουργός Υγείας, Σπυρίδων Άδωνις Γεωργιάδης”

    Αυτή είναι η απάντηση για το νοσοκομείο στο νησί. Αυτή.

    Ευτυχώς,  δεν αποτελεί απάντηση του υπουργού στο δικό μας δήμαρχο, αλλά στο δήμαρχο Σαντορίνης. Έτσι, φαίνεται αντιλαμβάνεται την υγειονομική θωράκιση των νησιών.

    Είναι ο ίδιος υπουργός, που είπε στους εργαζόμενους ζωντανά στον αέρα «έπρεπε να σας απολύσω για να δείτε τι εστί βερύκοκο». Ο ίδιος που ως διαφημιστής του ΟΠΑΠ πρότεινε «το πάμε στοίχημα» ως σοβαρό διάλογο για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων και ποιούσε την νύσσαν για το μέλλον των 600 καταργούμενων κλινών στην Αττική.

    Είναι ο ίδιος πολιτικός που στις 14 Αυγούστου είπε σε συνέντευξη του.

    «Το μεγαλύτερο αίσχος του πολιτικού μας συστήματος είναι ότι για να κάνουμε αυτά που είχαμε αποφασίσει σε διάφορους τομείς, προτιμήσαμε να τα βάλουμε στο μνημόνιο και να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό τον μπαμπούλα της δόσης ή της χρεωκοπίας ως δικαιολογία για να κάνουμε τα αυτονόητα. Έχει έρθει η ώρα να αλλάξουμε σελίδα. Ξεχάστε το μνημόνιο, ξεχάστε την τρόικα».

    Αυτή είναι η πολιτική τους. Ξεκάθαρα.

    Μια πολιτική που αντιλαμβάνεται ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να αποδομηθεί γιατί «κοστίζει». Κοστίζει επειδή επιμένει να θέλει να περιθάλπτει και φτωχούς, μετανάστες, ανασφάλιστους, άνεργους, χρονίως πάσχοντες, ανίκανους προς εργασία. Αυτή η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει οριστικά όσα νοσοκομεία απομείνουν σε οίκους εμπορίου για τους έχοντες, αδιαφορώντας παγερά για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού που δοκιμάζεται στα όρια της επιβίωσης.

     Σε όλα αυτά απαντάμε με την αποψινή μουσική διαμαρτυρία μας.

    Αὐτὰ τὰ δέντρα δὲ βολεύονται μὲ λιγότερο οὐρανό,
    αὐτὲς οἱ πέτρες δὲ βολεύονται κάτου ἀπ᾿ τὰ ξένα βήματα,
    αὐτὰ τὰ πρόσωπα δὲ βολεύονται παρὰ μόνο στὸν ἥλιο,
    αὐτὲς οἱ καρδιὲς δὲ βολεύονται παρὰ μόνο στὸ δίκιο.

    Με το δίκιο μας απαντάμε, το δίκιο μας διεκδικούμε.

    Έχουμε κάθε λόγο την μάχη αυτή να τη δώσουμε όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία από κοινού σε κάθε περιοχή και γωνιά της χώρας μας, συντονιζόμενοι όχι μόνο μεταξύ μας αλλά και με όλα τα κομμάτια εργαζομένων και τους ασθενείς που πλήττονται από τις ανάλγητες μνημονιακές πολιτικές . Σήμερα είναι οι υγειονομικοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αύριο θα είμαστε όλοι οι υπόλοιποι.

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΑΠΟΛΥΣΗ

    ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

    Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

     

    Σαφώς και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ Δημόσιο δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση όλων σε αυτό, Ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, που μεταξύ άλλων συγχωνεύουν και καταργούν Νοσοκομειακές Μονάδες, όπως το νοσοκομείο Λήμνου.

    Προφανώς ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ αυτόνομο ανεξάρτητο επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο στη Λήμνο.

    Κυρίως όμως θέλουμε να ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ σε ένα διαφορετικό άλλο δρόμο στην προσπάθεια για να σωθεί η χώρα, αλλά πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι.

    Από το Τρωικό κάστρο η Ανδρομάχη
    στον Έκτορα που κίναε για τη μάχη
    φώναξε με φωνή φαρμακωμένη:

    «Στρατιώτη μου, τη μάχη θα κερδίσει,
    όποιος πολύ το λαχταρά να ζήσει.
    Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει,
    στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει»

    Καλόν αγώνα φίλοι. Αντάμωση στους νέους αγώνες.

    Για δημόσια δωρεάν Υγεία.

    Για αυτόνομο στελεχωμένο νοσοκομείο στη Λήμνο.

    Για το Αύριο. Για την Υγεία τη δικά μας και των παιδιών μας.




Πηγή: Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Λήμνου

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54