Μηνύματα για «καυτό» χειμώνα προς την κυβέρνηση λόγω του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Η αντοχή της κυβέρνησης στο καυτό φθινόπωρο που μόλις άρχισε, φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί και από το αίτημα της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ήδη και εντός της κυβερνητικής συμμαχίας, αυξάνονται οι φωνές που προειδοποιούν ότι θα γίνει μάχη για να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νικήτας Κακλαμάνης, που ασκούν κριτική στην εμμονή του Γιάννη Στουρνάρα να μην γίνει μείωση σε φόρους.
 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, ο Γιάννης Στουρνάρας, απέκλεισε εκ νέου σήμερα το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, λέγοντας πως δεν έχει έρθει η ώρα για μειώσεις φόρων, ενώ προανήγγειλε χαλάρωση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος από το περυσινό κονδύλι παρέμεινε αδιάθετο.
 

Το θέμα πάντως έχει προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων και αναταράξεις και εντός της κυβερνητικής συμμαχίας.
 

Αιχμές άφησε εναντίον του κ. Στουρνάρα η Ντόρα Μπακογιάννη λέγοντας ότι κακώς απέκλεισε το σενάριο για περιστολή του φόρου, κάνοντας παράλληλα λόγο για λάθος φορολογική πολιτική.

Μιλώντας στο Σκάι είπε δεν βρίσκει καμία λογική σε ένα φόρο που τελικά αποφέρει μείωση στα έσοδα και δήλωσε ότι θα δώσει μάχη για να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος μάλιστα εκτίμησε πως ο υπουργός Οικονομικών θα αναγκαστεί να ανακρούσει πρύμνανόπως έκανε και στην περίπτωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι ο ίδιος και συνάδελφοί του θα θέσουν το ζήτημα κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, ενώ ομάδα βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τροπολογία για τη μείωση του φόρου, η οποία λόγω δημοσιονομικού κόστους φυσικά θα απορριφθεί τυπικά, αποτελεί όμως μία μέθοδο άσκησης πολιτικής πίεσης.

 

Με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έρχονται αντιμέτωπα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Ανακοινώσεις για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, εξέδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

 

 «Το δήθεν κοινωνικό προσωπείο της συγκυβέρνησης “πάγωσε” με την άρνηση Στουρνάρα να μειώσει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα χαράτσια, αναδεικνύοντας το ανάλγητο πρόσωπο της μνημονιακής πολιτικής με τις στρατιές των ανέργων και τη σχεδιαζόμενη λεηλασία των συντάξεων και του εφάπαξ» είπε χαρακτηριστικά.

 

Και η Δημοκρατική Αριστερά τόνισε την ανάγκη για επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στα προηγούμενα επίπεδα.

 

«Η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, που επιβλήθηκε από το μνημόνιο, αποδείχθηκε αναποτελεσματικό μέτρο. Επιβάρυνε τις συνθήκες ζωής, δημιούργησε... κινδύνους για την υγεία των πολιτών και οδήγησε στη μείωση της κατανάλωσης και των εσόδων του κράτους.
Σήμερα, με την εγκατάσταση των συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, υπάρχουν τα εργαλεία καταπολέμησης του λαθρεμπορίου» ανέφερε.

 

Στο μεταξύ, στην τιμή των 2 ευρώ αναμένεται να σκαρφαλώσει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η βενζίνη έχει ακριβύνει σχεδόν 3 λεπτά το λίτρο τις τελευταίες 15 μέρες.
 

Η απλή έχει σκαρφαλώσει στα 1.73 ευρώ από τα 1.70 που ήταν στις 15 Αυγούστου. Αντίστοιχη , είναι και η διαμόρφωση των τιμών διυλιστηρίων, η οποία από 1.28 ευρώ το λίτρο έφτασε στις 29 Αυγούστου στα 1.31 ευρώ ανά λίτρο.
 

Σήμερα στα νησιά η τιμή έπιασε τα 2 ευρώ, με Κεφαλονιά, Σάμο, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα να αποδεικνύονται πρωταθλητές.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54