Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην Υπουργός και νυν Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης στην ΕΡΤopen 106.7 και τον Δημήτρη Παναγούλη (AUDIO)

Για «πελατειακό», «τριτοκοσμικό» και «αναχρονιστικό» βέτο του Υπουργού έκανε λόγο ο πρώην Υπουργός και νυν Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106.7 κάνοντας λόγο για «αριστερές αντιλήψεις που μας οδήγησαν εδώ πέρα». «Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου έχει το προνόμιο της προπαγάνδας και της αλλοίωσης της αλήθειας. Είμαι εναντίον και εγώ και η Ν.Δ. των ομαδικών απολύσεων. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται στο ότι παρότι το Δ.Ν.Τ. και συνολικά η Τρόικα τότε επέμενε για ομαδικές απολύσεις, για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ή αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, εγώ προσωπικά ως Υπουργός και η παράταξή μου η Ν.Δ. δεν το έκανε πράξη γιατί δεν το πίστευε και δεν το ήθελε. Τι κάναμε όμως; Την ίδια στιγμή υπήρχε μια διάταξη στο νόμο 1387/83 που επί 34 χρόνια δηλητηρίασε την ελληνική οικονομία, έκλεινε χιλιάδες επιχειρήσεις, μία αντεργατική διάταξη που έδιωξε χιλιάδες εργαζόμενους από τις θέσεις δουλειάς τους και χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι το περίφημο, πελατειακό, τριτοκοσμικό, αναχρονιστικό βέτο του Υπουργού. Σκεφτείτε ότι ένας υπουργός μπορεί και το έκανε επί 34 χρόνια να αποφασίζει με επιχειρηματικούς όρους. Ποιος επιχειρηματίας θα έρθει στην Ελλάδα να κάνει μία επένδυση, όταν σε μια επένδυση κάνεις και τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις σου και θα πει ότι θα είναι ο Σκουρλέτης υπουργός ή ο Κατρούγκαλος και αν βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση, ο Σκουρλέτης θα αποφασίσει για το τι θα κάνω εγώ στην επιχείρηση μου» για να συμπληρώσει στην συνέχεια ότι «αυτές οι αριστερές αντιλήψεις μας οδήγησαν εδώ πέρα. Λοιπόν αυτό (σ.σ. το υπουργικό βέτο) το έβγαλα, δεν υπάρχει πλέον, φτιάξαμε ένα σύγχρονο πλαίσιο και η κα Αχτσιόγλου και ο κ. Κατρούγκαλος το επανέφεραν και τώρα τι γίνεται; Τώρα με την γκάφα που κάνανε θα οδηγήσουν την ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα στην απελευθέρωση των απολύσεων ή στην αύξηση του ποσοστού, κάτι το οποίο ο Βρούτσης και η Ν.Δ. το είχαν αποφύγει.»

Κληθείς να πάρει θέση για το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση για την μη επαναφορά τους δηλώνοντας ότι «για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων τα έχουμε πει. Ότι υπάρχει στον νόμο 4173, ψηφισμένος νόμος, ο οποίος επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στη βάση της συζήτησης των κοινωνικών εταίρων αλλά η Κυβέρνηση δεν μπήκε στον κόπο ούτε να τον διαβάσει ούτε να ασχοληθεί με αυτόν».

Σχετικά με το ζήτημα της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, ο Γιάννης Βρούτσης αφού τόνισε ότι «αυτό συνέβη πριν γίνουμε εμείς κυβέρνηση, πριν το 2012» διερωτήθηκε στη συνέχεια γιατί δεν το αλλάζει αυτό η Κυβέρνηση κατηγορώντας την για «ορισμό υποκρισίας και λαϊκισμού» καθώς «εξαπάτησε τους εργαζόμενους και είπε ‘ότι την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει μερική απασχόληση, δεν θα υπάρχουν ευέλικτες μορφές απασχόλησης» ενώ αντίθετα όπως είπε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ συνέβη «τα δύο τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη αρνητική ιστορική ανατροπή στην αγορά εργασίας εναντίον των εργαζομένων. Ταπεινώθηκαν οι εργαζόμενοι. Λύγισε η αγορά εργασίας και για πρώτη φορά έχουμε το ιστορικό, τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ, ευέλικτες μορφές κυρίαρχες, έξι στους δέκα με ευέλικτες μορφές».



Στο ερώτημα εάν η Ν.Δ. θα προχωρήσει σε περιστολή κρατικών δαπανών και εάν σε αυτό περιλαμβάνονται και απολύσεις ο Τομεάρχης Εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «η περιστολή δαπανών, βεβαίως, όπου υπάρχει λίπος στο κράτος, σε κρατικοδίαιτους που συνεχώς διορίζονται, σε αυξήσεις που έρχονται στον δημόσιο τομέα, αυτό δεν μπορούμε να το δώσουμε, την αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων, το είπαμε αυτό» για να συμπληρώσει συνεχίζοντας ότι «το θέμα των απολύσεων που είναι ένα ζήτημα το οποίο προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μας κωλύσει. Ούτε μια απόλυση με εξαίρεση το αυτονόητο, όπου υπάρχουν πλαστά πτυχία, όπου υπάρχουν διαπιστωμένες παραβάσεις του Κώδικα Λειτουργίας των δημοσίων υπαλλήλων, του όρκου που έδωσαν, βεβαίως, εκεί θα υπάρχει απόλυση άμεσα, δεν το συζητάμε».

Κλείνοντας, ο Γιάννης Βρούτσης κληθείς να απαντήσει εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει με κάθε κόστος και εάν υπάρχουν περιθώρια διαμόρφωσης μιας εθνικής γραμμής στα βασικά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, αφού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Κυβέρνησης την οποία χαρακτήρισε «ομάδα εγωιστών η οποία έχει γαντζωθεί από την εξουσία», χαρακτήρισε τα μέτρα «δύσκολα, άδικα και αχρείαστα» επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν διαπραγματεύεται η Ν.Δ., ότι «δεν είναι μέρος της ταπεινωτικής αυτής διαδικασίας που ακολουθεί η χώρα μου». «Η Ν.Δ. κυβερνάει και μας ρωτάει τι θα κάνουμε εμείς ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτά ούτε στις πιο προπαγανδιστικές κυβερνήσεις, στα πιο αυταρχικά καθεστώτα δεν συμβαίνουν και συμβαίνουν στη χώρα!» για να καταλήξει πως «και να υπογράψουν τα μέτρα, πάλι πρέπει να πάμε σε εκλογές».



Ακούστε τη συνέντευξη ΕΔΩ:

https://www.youtube.com/watch?v=mQQf8kUZquM&feature=youtu.be

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02/02/2017 - 15:37