Ρωσία: Ζητά άμεσα έκθεση του ΟΗΕ για τους κινδύνους από πιθανό πλήγμα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Συρία

Στην Αγία Πετρούπολη και την προγραμματισμένη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, στρέφονται σήμερα τα βλέμματα, με το ζήτημα της Συρίας, να επισκιάζει το βασικό «μενού» των συζητήσεων που επίσημα έχουν θέμα την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.  Η Σύνοδος πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά το πράσινο φως που έδωσε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας σε ένα σχέδιο που θα προβλέπει μια περιορισμένη χρονικά στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς « χωρίς μπότες στο έδαφος». Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση ενώπιον της Γερουσίας στις 9 Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, για πρώτη φορά η Ρωσία, πέρα από το θέμα των αποδείξεων για τη χρήση χημικών ζητά από την υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ να πραγματοποιήσει άμεσα έκθεση αξιολόγησης για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που θα προκαλέσουν ενδεχόμενα χτυπήματα σε πηρυνικές εγκαστάσεις στη Συρία. Σύμφωνα με το Russia Today, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μίας πυρηνικής καταστροφής σε περίπτωση που ένας πύραυλος χτυπήσει έναν αντιδραστήρα ραδιενεργού ουρανίου.

 

 

 

Στις ΗΠΑ,  πάντως είναι η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2002 όταν δόθηκε το πράσινο φως για επέμβαση στο Ιράκ που δίνεται η εξουσιοδότηση σε Αμερικανό Πρόεδρο για μία στρατιωτική επέμβαση σε επίπεδο Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Χθες, ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε για ακόμα μια φορά να πείσει τη Μόσχα για την ανάγκη να τιμωρηθεί ο Μπασάρ Αλ Ασαντ, γεγονός που δεν επετεύχθη αν και σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο  Βλαντιμίρ Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει μία επέμβαση, σε περίπτωση που παρουσιαστούν αποδείξεις στο ΣΑ του ΟΗΕ ότι η κυβέρνηση της Συρίας χρησιμοποίησε χημικά εναντίον του λαού της.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αμφισβητεί τις αποδείξεις που λέει ότι έχει στα χέρια της η Δύση και μάλιστα χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, τον οποίο αποκάλεσε «ψεύτη»

Πηγή: Al Jazeera, Russia Today

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05/09/2013 - 16:36