Η συριακή κρίση στο τραπέζι των G20

Tο θέμα της Συρίας, κυριαρχεί στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ομάδας των 20 στην Αγία Πετρούπολη. Τη στήριξη ξένων ηγετών για στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία αναζητά ο Ομπάμα, ο οποίος βρίσκει απέναντί του τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά στρατιωτικής επέμβασης εκτός πλαισίου ΟΗΕ τάσσεται η ΕΕ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός φτάνοντας στη Ρωσία δήλωσε στο BBCότι η χώρα του διαθέτει νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη χρήση χημικών στη Δαμασκό.

Οι γνωστοί και ως G20 καλούνται να διαχειριστούν θέματα σταθεροποίησης και ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας εν καιρώ κρίσης ωστόσο το κυρίαρχο θέμα που τους απασχολεί και τους διχάζει είναι το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου δείπνου. Ίσως αυτή η συνάντηση σε τόσο υψηλό επίπεδο να είναι μια τελευταία ευκαιρία για την ειρήνη.

Τα χαμόγελα και οι χειραψίες είναι για τις αναμνηστικές φωτογραφίες.

Το ρήγμα στις σχέσεις Αμερικής-Ρωσίας με αφορμή τη Συρία έχει γίνει εμφανές από τις προηγούμενες μέρες.

Η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υπέρ του σχεδίου μονομερούς στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ και τα όσα εκεί υποστήριξε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζον Κέρι, πως δηλαδή ανάμεσα στους αντάρτες που πολεμούν τη συριακή κυβέρνηση κερδίζουν έδαφος οι μετριοπαθείς, προκάλεσαν την δυσφορία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που τον αποκάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ αναξιοπρεπή και ψεύτη.

Οι απόψεις του Τζον Κέρι προκάλεσαν και την αντίδραση κάποιων ακτιβιστών που τόλμησαν να υψώσουν τις βαμμένες κόκκινες σαν από αίμα παλάμες τους την ώρα που υπερασπιζόταν με πάθος το δικαίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να επέμβει στρατιωτικά σε άλλη χώρα, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να αποβιβασθούν σε αυτή Αμερικανοί στρατιώτες.

 

Δράση μόνο εντός πλαισίου του ΟΗΕ εγκρίνει η ΕΕ
 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τάχθηκαν κατά της στρατιωτικής επέμβασης.

«Αν και σεβόμαστε τις πρόσφατες εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης (στη Συρία) πρέπει να προχωρήσουμε με τη διαδικασία του ΟΗΕ» δήλωσε ο Ρομπάι μιλώντας στους δημοσιογράφους στην έναρξη της Συνόδου.

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει άπραγη μετά τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, ώστε πρέπει να αποφευχθεί να υπάρξει ένα «φοβερό προηγούμενο».

 

Ζήτησε από τον ΟΗΕ να δώσει το συντομότερο δυνατό στη δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεση των επιθεωρητών του οι οποίοι συνέλεξαν στοιχεία από τον τόπο της επίθεσης, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια σειρά στοιχείων» τα οποία δείχνουν ότι την ευθύνη για την επίθεση έχει η συριακή κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μια κοινή απάντηση, η οποία θα είναι «στο πλαίσιο των όσων ειπώθηκαν», κατέληξε ο ίδιος.

Συνάντηση για το θέμα είχαν στο περιθώριο της Συνόδου ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Σίνζο Άμπε συμμερίζεται την άποψή του ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία είναι μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία πρέπει να απαντηθεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, παρά την καταψήφιση από τη βρετανική Βουλή της πρότασης του για εμπλοκή της χώρας, δηλώνει πως δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Στις προθέσεις του όπως είπε είναι να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και τις δράσεις για τη βοήθεια των προσφύγων. Φτάνοντας στην Αγία Πετρούπολη είπε πως οι βρετανικές υπηρεσίες εξετάζουν νέα δείγματα από τη Συρία και πως διαθέτουν νέα στοιχεία που ενισχύουν την υπόθεση της χρήσης χημικών από το καθεστώς Ασάντ στη Δαμασκό.

Αντιδράσεις στα αμερικανικά σχέδια υπήρξαν και από την πλευρά της Κίνας που υποστηρίζει πως τέτοιου είδους μονομερής παραβίαση του διεθνούς δικαίου θα έπληττε την παγκόσμια οικονομία, κυρίως προκαλώντας την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ενώ θα περιπλέξει περισσότερο τη σύγκρουση.

Μια πολιτική λύση είναι «ο μόνος δυνατός δρόμος» για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, δήλωσε ο Κιν Γκανγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο.

 

Η Τουρκία ενισχύει τα σύνορά της με τη Συρία

 

Στο μεταξύ, η Τουρκία ανέπτυξε επιπλέον στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία για την ενίσχυσή τους στην περίπτωση επίθεσης κατά της γειτονικής χώρας, μεταδίδουν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ.


Φάλαγγα 20 οχημάτων αποτελούμενη κυρίως από τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκε χθες το βράδυ στα σύνορα με τη Συρία στο ύψος της τουρκικής περιοχής Γιαϊλανταγί, της επαρχίας Χατάι στη νότια Τουρκία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογκάν.


Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή τόνισε ότι ενισχύθηκαν τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί από τις αρχές της συριακής κρίσης, το 2011, στις ευαίσθητες ζώνες των μήκους 900χλμ κοινών συνόρων, κυρίως στην πόλη Γκαζιαντέπ (νότια Τουρκία).


Το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε κάθε σχόλιο.

 

Πηγή: ΝΕΤ, ΑΜΠΕ, BBC, Reuters

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54