Μπαράζ κινητοποιήσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Σε αναβρασμό όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα πανεπιστήμια, δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και διοικητικοί  -σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα- προχωρούν σε συντονισμένες κινητοποιήσεις. Το σχολικό έτος σε γυμνάσια και λύκεια φαίνεται πως ξεκινά με απεργίες, καθώς υπέρ των κινητοποιήσεων τάχθηκαν 80 στις 88 ΕΛΜΕ.

Οι καθηγητές προσανατολίζονται σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι δάσκαλοι θα αποφασίσουν μέσα στην εβδομάδα, αναβρασμός επικρατεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ήδη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών προχωρά σε αναστολή λειτουργίας για μια βδομάδα, τα ΤΕΙ προχωρούν σε προειδοποιητικό λουκέτο την Τρίτη, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο εκπαιδευτικός κόσμος κινητοποιείται ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα και τον πρόσφατο νόμο για το Λύκειο. Με δηλώσεις του, πάντως, ο υπουργός Παιδείας απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.

Τα σχολεία ανοίγουν την Τετάρτη, με 16.000 λιγότερους καθηγητές μόνο στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και καμία πρόσληψη στην πρωτοβάθμια, περικοπή μαθημάτων στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, κατάργηση ολόκληρων τομέων της τεχνικής εκπαίδευσης και το νέο Λύκειο να μετατρέπεται σε «εξεταστικό κέντρο». Στα δημοτικά σχολεία, 5.000 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί δεν ξέρουν, δύο μέρες πριν από τον αγιασμό, σε ποιό σχολείο θα παρουσιαστούν.

Οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων

Ογδόντα οκτώ πρόεδροι ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα μετέφεραν την απόφαση της πλειοψηφίας της βάσης του εκπαιδευτικού κλάδου για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από τις 16 του μήνα.

Ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε νέα επιστράτευση, οι καθηγητές, όμως, γνωρίζουν ότι σ’ έναν αγώνα διαρκείας θα χρειαστούν τη συμπαράταξη γονέων και μαθητών.

«Στον αέρα» βρίσκονται και οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, που ξεκινούν την Τετάρτη, αφού ένα - ένα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας, ή απεργιακές κινητοποιήσεις. Στην αιχμή των αντιδράσεων, η διαθεσιμότητα 1.500 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων.

Το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέστειλε τη λειτουργία του για ολόκληρη την εβδομάδα και η ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απεργεί από την Δευτέρα και για εννέα μέρες. Ολόκληρη την εβδομάδα θα απεργούν οι καθηγητές στο ΕΜΠ και οι φοιτητές του Πολυτεχνείου προσανατολίζονται, ήδη, σε καταλήψεις των σχολών, με τους ναυπηγούς να έχουν κάνει ήδη την αρχή και τρεις Γενικές Συνελεύσεις να αποφασίζουν τις επόμενες μέρες.

Την τρίτη ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου για το νέο Λύκειο στη Βουλή, η ΟΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κοινοβούλιο και το ΠΑΜΕ σε πορεία, με αφετηρία την Ομόνοια. Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για τα μέτρα στην εκπαίδευση οργανώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη.

Πηγή: ΝΕΤ, ΕΡΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09/09/2013 - 21:31