ΟΕΝΓΕ : Έως και 880% ακριβότερα σε σχέση με χώρες της ΕΕ τα γενόσημα

Ακριβότερα από 194% έως και 880% (!) πωλούνται στη χώρα μας σε σχέση με τη Σουηδία τα γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Γεωργιάδη πως τα γενόσημα είναι φθηνότερα και η χρήση τους θα μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας, η Ομοσπονδία αναρωτιέται γιατί ο Υπουργός «αποφεύγει επιμελώς» να αξιοποιήσει την αρμοδιότητά του να μειώσει τις τιμές στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Σύμφωνα με την έρευνα που συνέταξε ο Αργύριος Αργυρίου, γενικός-οικογενειακός γιατρός, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Lund Σουηδίας, που έχει εργασθεί πολλά χρόνια στη Σουηδία, τα παραδείγματα είναι πολλά:

Π.χ. η γενόσημη ουσία Σιμβαστατίνη εκεί πωλείται 7,07 Ευρώ την ώρα που στην Ελλάδα κοστίζει19,81 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της γενόσημης Ατορβαστατίνης που κοστίζει 6,33 Ευρώ ενώ στην Ελλάδα 16,37 Ευρώ. Παρόμοιες και οι περιπτώσεις της Ρισπεριδόνης, της Σιταλοπράμης κ.α.

«Η ΟΕΝΓΕ έχει τονίσει ότι όντως τα γενόσημα μπορούν να καταλάβουν σημαντικό μερίδιο στη θεραπεία των ασθενών αρκεί να είναι ασφαλή, τακτικά ελεγχόμενα από τον ΕΟΦ και φθηνά.

Εάν μπορεί το υπουργείο Υγείας να εξασφαλίσει αυτές τις προϋποθέσεις ας το πει ευθέως. Εάν όχι ας πάψει τις κραυγές και τις ύβρεις και ας σιωπήσει αποδεχόμενο την ανικανότητά του» τονίζεται στην ανακοίνωσή της ΟΕΝΓΕ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος δηλώνει μεγάλος υπέρμαχος των γενοσήμων, ανακοίνωνε εμφαντικά ότι η Σουηδία έχει ποσοστό 75% στη χρήση τους, ενώ η Ελλάδα μόλις 18%. Τον ισχυρισμό ήρθε να διαψεύσει λίγο αργότερα ο επίσημος κατάλογος της EFPIA (πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων), σύμφωνα με τον οποίο το πραγματικό ποσοστό για την περίπτωση της εν λόγω σκανδιναβικής χώρας μόλις που αγγίζει το 15%...

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10/09/2013 - 18:16